Најновије

ОПАСАН ВИРУС КРУЖИ ПРЕКО МЕЈЛОВА У СРПСКОЈ: Ово немојте да отварате

Агенција за информацијско друштво Републике Српске саопштила је да се у претходна два дана на подручју Српске организовано прослеђује електронска пошта под насловом "Хитан захев за исплату" (Urgent payment request).

Пазите шта отварате (Фото: Pixabay)

Корисници се упозоравају да такву пошту, због рачуналног вируса, одмах обришу, а датотеку у прилогу не отварају.
Агенција наводи да се ова порука састоји од наслова, прилога у виду архивиране датотеке и потписа који наводи на помисао да је реч о уобичајеној пословној преписци, те да појачан прилив ових садржаја уочен од 1. новембра надзором интернет промета у Републици Српској.
Директор Агенције за информацијско друштво Републике Српске, Срђан Рајчевић, рекао је да се из предострожности саветује корисницима да овакву поруку одмах обришу и да не отварају датотеку у прилогу.
''Правним особама, које имају рачуналну мрежу, саветујемо да уведу и ојачају заштитне и контролне механизме на маил серверима као што су антивирусни филтери и детекција штетног промета.'', рекао је Рајчевић.
Реч је о организованој кампањи дистрибуције штетног програма у две варијанте - у једној је садржај прилога штетни код „јава скрипта“, који након клика корисника контактира локацију путем које се преузима извршна датотека која прикупља финансијске информације и доставља их пошиљаоцу штетног програма, наводи се у саопштењу, преноси Вечерњи лист.
У Агенцији кажу да се у другој варијанти кликом на код "јава скрипта" на рачунар корисника поставља модифицирана верзија "локи" штетног програма који затим закључава датотеке на рачунару и онемогућава им приступ, захтевајући уплату пошиљаоца штетног програма у одређеном износу у интернетској валути "биткоин", наводе у Агенцији за информацијско друштво Републике Српске. Извор: Вечерњи

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА