Најновије

БАКИР ПОНОВО ОПТУЖИО БАЊАЛУКУ: Рушите Дејтон

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић оптужио је у Бриселу Републику Српску да је референдумом прекршила уставни поредак БиХ.

Бакир Изетбеговић (Фото: Синхуа)

У обраћању Комитету за спољне послове Европског парламента, Изетбеговић је говорио о „популистима“ у ЕУ, а потом је повукао паралелу са таквим снагама у РС које су „референдумом флагрантно прекршиле одлуке Уставног суда, довеле у питање уставни поредак, прекршиле Дејтонски мировни споразум, и учиниле озбиљну претњу безбедности и стабилности БиХ“. Обећао је да ће БиХ у наредних 18 месеци испунити упитник Европске комисије, убрзати провођење Реформске агенде, те усвојити потребне стратегије.
''Мој предлог је да се сва уставна питања разматрају тек у оквиру отварања поглавља за преговоре о чланству. Шире уставне реформе, које излазе из оквира проведбе пресуде „Сејдић – Финци“, нису ни пожељне ни изводљиве у овом тренутку.'', рекао је, између осталог, Изетбеговић. Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић није желео да коментарише излагање Изетбеговића.
Члан Главног одбора СНСД Рајко Васић за „ЕуроБлиц“ каже да је за Српску најважније да пажљиво чита бриселске трендове и Бакирове и сарајевске вишеслојно умотане потезе, те да се спрема за изборе 2018, јер ће то бити „најпресуднији избори за њену самосталност, па и за опстанак“.
''Ако изузмемо класичне отоманске лажи, бехар и севдах, које је Бакир однео у Брисел, да 80 одсто грађана жели да БиХ буде члан ЕУ и НАТО, остало штиво је знакобитно. Због тога РС треба добро да се замисли. Он предлаже да се не иде у уставне промене, па ако баш и не мора, у „Сејдић – Финци“, само да се мало задовоље Хрвати. Јасно је да жели да искористи СзП до крајњих граница, не стављајући га пред оно што они не би могли да прихвате. И остављајући времена да се на неки други начин сруши Српска. Стога процењујем да све карте баца на судство и Уставни суд, на помоћ Брисела код унитаризације, кроз приступна условљавања.'', закључује Васић. Изетбеговић је био засут питањима хрватских европосланика о хапшењима у Орашју, дешавањима у Стоцу и о положају Хрвата. ''У БиХ је смењен главни тужилац, он је био Бошњак. У случају Орашје поступајући тужилац је Хрват, в.д. главног тужиоца је Хрватица. Ради се о наводним злочинима Хрвата над Србима. На челу полицијске агенције која је провела хапшење је Србин, а онда се Загреб пита да ли Бошњаци желе покварити односе са Хрватском.'', рекао је Изетбеговић. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА