Најновије

ДИКОВИЋ: Сарадња са Русијом заснована на сличним погледима (ВИДЕО)

БЕОГРАД- Сарадња Србије и Русије у војној области заснована је на поштовању и сличним погледима на глобалну безбедност, а сарађујемо и у модернизацији војске, јер нико под повољнијим условима не може да нас снабде опремом која нам је потребна, изјавио је начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић.

Диковић (Фото: Војска Србије)

Диковић је за Спутњик навео да је познато да је негде око 80 одсто наоружања и опреме српске војске углавном руске производње, али да има и наоружање западне производње.
"Сарадња са Руском Федерацијом није случајан избор - она је наставак једне добре традиције засноване на поштовању, пријатељству, чак сличним погледима на свет, а посебно на сличним погледима на безбедност, и то на глобалну безбедност", рекао је.
Према његовим речима, Србија се определила да са Русијом изврши модернизацију, односно да флоту, првенствено авиона за заштиту ваздушног простора Србије, замени.
"Одлучили смо се уз помоћ наших колега из РФ, а првенствено уз помоц највишег руководстава те државе, да дођемо до решења за замену авиона МиГ-29 кроз један повољан аранжман, изузетно повољан. Не мислим да ико може под повољнијим условима да изврши опремање средствима и опремом која је потребна", додаје Диковић.
Он наводи и да је сарадња у области безбедности и одбране регулисана на највишем државном нивоу и да је формирана и међувладина ресорна комисија у којој учествује и Војска Србије и Министарство одбране, са циљем да се та сарадња унапреди.
О недавним протестима војног синдиката, Диковић наводи да лично није присталица било каквих протеста нити окупљања војске због решавања питања, а да је најједноставније решење синдикално организовање у домену области или граница које су дефинисане.
"Наравно да све то утиче на резултате и расположење војске, али протест никако не може да буде начин изражавања тог стања. На крају крајева, и Влада Србије и њен премијер јасно су навели да примања професионалних припадника војске нису довољна, али да се у овом моменту издваја колико је то могуће и да нико не може да издвоји више новца ако тај исти новац не постоји, а то је сада чињеница", рекао је.
Према његовим речима, у овом тренутку не може бити остварено побољшање стандарда и статуса професионалних припадника војске.
"У овом тренутку ни једно ни друго не може бити остварено, нити можемо рачунати да сада науштрб опремања Војске Србије градимо статус и стандард и стварамо социјални мир", рекао је.
Према његовим речима, оно што је важно јесте да то незадовољство једног дела, мањег, није одраз мишљења свих припадника војске, нити се то незадовољство одражава на реализацију бројних задатака које војска данас извршава.
"Највише се плашим да то синдикално деловање не пређе у политичко деловање, што никако не би било добро, и на крају крајева и сам постојање синдиката било би бесмислено ако ће да се бави политиком", додаје он.
Упитан хоће ли поново бити враћено служење војног рока, Диковић одговара да све то зависи од потреба.
"Будите сигурни да ће се оног момента кад буде закључено да је потребно увести обавезно служење војног рока то и десити. Све док за тим не постоји потреба, неће. Какав бих ја био начелник Генералштаба ако не бих рекао 'да, потребно је обавезно служење војног рока', али ипак анализе показују да то још није могуће", каже Диковић.
Према његовим речима, камо среће да оружане формације нису потребне ниједној земљи и да се све решава на цивилизован начин, али су то само жеље, јер смо сведоци нечег другог.
"На нама је да градимо способности, да не затварамо пријатељства и стичемо нова, да будемо фактор стабилности и да штитимо себе, своје достојанство, да не дозволимо да се ико са нашом дивном земљом игра у смислу било каквих намера њеног угрожавања, да обезбедимо достојанствен живот свих грађана. То је мисија Војске Србије, и све што радимо, радимо у том смислу", закључује Диковић.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА