Најновије

ПУТИН ГРМИ НА ВЕЛИКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ: Руски председник о Трампу, Сирији, Криму, санкцијама, оружју... (ВИДЕО/ФОТО)

Руски председник Владимир Путин отворио је данас традиционалну годишњу конференцију за штампу за коју је акредитовано више од 1.400 новинара. Како је рекао, за ову прилику припремао се данима и "веома озбиљно".

Владимир Путин на великој годишњој конференцији (Фото: Јутјуб)

О нуклеарном наоружању

Он је на конференцији говорио и о нуклеарном наоружању Русије.
- Није тајна обавили смо велики рад на модернизацији нуклеарног потенцијала Русије, то се тиче и ракета стратешке намене базираних на копну, атомских подморница са новим типовима ракета, носача ракета на авионима и ударних система. Делујемо строго у складу са свим споразумима. Ми само одговарамо на оно што је Америка урадила - нагласио је Путин. Путин је рекао да су САД повлачењем из споразума о ограничењу нуклеарног наоружања створиле услове за нову трку у наоружању.
Када једна страна једнострано изађе из договора о противракетној одбрани и створи „кишобран“, и друга мора да направи „кишобран“ или да створи средства за одбрану, навео је председник Русије. - Нисмо ми то смислили. Ми смо морали да одговоримо - изјавио је Путин. Према његовим речима, у току је ефикасан рад у том правцу. - Сасвим недавно Американци су седели у нашим ракетним предузец́има. Сец́ате ли се тога? - подсетио је Путин. Он је додао да је Русија напредовала у усавршавању система нуклеарне тријаде, укључујуц́и начине на које се може савладати ПРО. Вероватно ће то навести САД да усавршавају своје нуклеарне арсенале. Надам се да слушаоци и гледаоци ваших програма (на питање новинара БИ-Би-Си-ја) знају да је у Турској, Холандији и Британији у току обнова америчког нуклеарно оружја рекао је Путин. Путин је истакао да Москва неће бити увучена у такву трку у наоружавању коју себи не може да приушти. - Ми до 2021. треба да имамо 70 одсто најновијег и новог наоружања, а већ сада га је око 50 одсто. У потпуности реализујемо своје планове - додао је он. Путин се осврнуо и на изјаву Доналда Трампа да ће САД појачати своје нуклеарне капацитете. - Што се тиче Трампа, он је и раније говорио о јачању нуклеарне одбране САД, али више изненађује садашња администрација која је почела да доказују да имају најмоћније Оружане снаге. То нико не оспорава - рекао је Путин.

Нисмо се мешали у америчке изборе

На питање новинара о наводном мешању Русије у америчке изборе, Путин је рекао да је то нетачно. - Знамо да је Демократска партија изгубила не само председничке изборе него и за Сенат, Конгрес, да ли је и то моје дело? Све то говори да актуелна администрација има проблеме, да постоји раскорак у схватању шта је добро а шта лоше између елита и народне масе - рекао је Путин, а преноси Спутнјик. За Трампа нису гласала два електора, за Клинтонову четири. - Изгубили су на свим фронтовима. Ми смо знали да ће он победити, а нико други није - додао је Путин. Он очекује боље односе са САД. - То што су Републиканци у САД наклоњени руском председнику, видим знаке да се код њих поклапају представе о структури света, о вредностима, са нама. То је добра претпоставка за стварање добрих односа - рекао је руски председник.

Хакери показали истину људима

Путин каже да нико не зна који хакери су извели сајбер нападе у САД - Губитници увек траже оправдање - рекао је Путин. Он је додао да није ствар у томе ко стоји иза хакерских напада, већ у томе што су хакери показали људима истину. Могући добри односи са Украјином Путин је изјавио да верује да је могућа нормализација односа са Украјином. - Верујем да ц́е пре или касније доћи до нормализације односа са Украјином - рекао је Путин. Он је оценио да ће мост у изградњи, који спаја Крим са остатком Русије, помоћи да се развију комерцијалне и културне везе између Москве и Кијева, "једном када се односи поправе", пренео је Ројтерс. На питање новинара како ће се звати мост, Путин је одговорио: "Ја сам смислио да се мост гради, а ви треба да смислите како да се назове“.

Ванредни председнички избори могући, али несврсисходни

Председник Русије данас није одбацио могућност одржавања ванредних председничких избора у Русији, али је и оценио да би били несврсисходни. На питање да ли су могући ванредни председнички избори у наредној години, Путин је одговорио контрапитањем: "У којој држави?". Новинар је одговорио да мисли на Русију, на шта је Путин одговорио "Могуће је, али није сврсисходно". Редовни председнички избори у Русији треба да буду одржани 2018. године.

Нема подршке допингу

- У Русији нема нити је било програма подршке допингу - одговорио је Путин на питање о допинг скандалу и о томе да ли у њему постоји политичка компонента. Делатност Међународне антидопинг агенција ВАДА треба да буде транспарентна и јасна, рекао је руски председник. Спорт треба очистити од сваке политике. Он треба да обједињује људе, не да их раздваја, додао је он. Русија ће пратити ток истраге убиства руског амбасадор -Пратићемо ток истраге убиства Андреја Карлова. Ја пратим све велике случајеве, па и истрагу убиства Бориса Немцова - рекао је он на питање о убиству Карлова. "Немамо намеру да изолујемо нашу економију" Један од новинара упитао је Владимира Путина о технологији. - Чини се да доста заостајемо по питању технологије. Да ли је то тачно? - упитао је новинар. Владимир Путин је одговорио да "Русија интензивно улаже у технологију". -Извоз ИТ-технологија до пре неколико година износио практично нула, док Русија сада извози производе у вредности од 7 милијарди долара - рекао је он. Руски председник осврнуо се на очување резерви злата Централне банке, рекавши да је то "добар механизам безбедности за руску привреду". Руски председник је конференцију отворио излагањем о економији земље, која је озбиљно притиснута санкцијама ЕУ и САД. - БДП земље прошле године је пао за 3,7 одсто. Ове године је исто доживео мањи пад. Ипак, највероватније је да ће ове године бити смањен 0,5-0,6 одсто. Економија полако стаје на ноге - рекао је Путин, и додаје да је "врло оптимистичан у погледу будућности".

Озбиљне припреме

У Кремљу кажу да се тих дана готово није спавало, јер се "председник припремао веома пажљиво, ишчитавао материјале и обнављао знања о најразличитијим темама, из свих области унутрашње и међународне политике, безбедности, економије"…. У припреме је била укључена и читава армија људи - сва министарства и друге државне институције и агенције, које су Путину достављале релевантне информације и аналитичке материјале. Конференција је била заказана за четвртак, али је због сахране руског амбасадора Андреја Карлова, убијеног у Анкари, померена за данас у подне по локалном времену. Одговарајући на питање да ли су мере безбедности појачане због убиства руског амбасадора у Турској, портпарол руског председника Дмитриј Песков је рекао да се сви догађаји на којима учествује председник "обезбеђују на највишем нивоу". Ове године је за Путинову конференцију за штампу акредитовано рекордних 1.437 новинара из целог света, што је 47 новинара више него прошле године. Разговор са представницима седме силе у децембру 2015. године трајао је дуже од три сата, и за то време Путин је одговорио на више од 40 питања. Најдужа Путинова конференција за штампу одржана је 2008. године када је руски председник за четири сата и 40 минута одговорио на више од 70 питања. Руском председнику ц́е питања, поред руских, постављати и новинари из Кине, САД, Француске, Немачке, Шпаније, Шведске и Естоније. Погледајте ОВДЕ, ко је Путинов први војник и личност од поверења! Извор: Танјуг/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА