Најновије

ОПРЕЗ: Нови вирус може да повећа рачун и избрише све податке с мобилног

Власницима паметних телефона који раде на оперативном систему Андроид прети нови опасан вирус који се шири путем СМС-а и, ако се инсталира на телефоне, може да избрише сав садржај с мобилних уређаја, па чак и обавља позиве и чита поруке.
Илустрација (Фото: mobilnatelefonija.net)

Илустрација (Фото: mobilnatelefonija.net)

Овај вирус открили су стручњаци за безбедност из данске компаније Хајмдал. Порука с вирусом послата је на више од сто хиљада телефона у Данској, а запослени у компанији нису сигурни да ли су поруке с Мазар малвером стигле и до корисника у другим европским земљама примили. Занимљиво је да овај малвер неће бити инсталиран на телефоне с руским језиком, а остали корисници, ако буду били опрезни и следили стандардна сигурносна упутства, не би требало да имају проблема с Мазаром чак и ако добију поруку. Као што стручњаци стално упозоравају - немојте никада да отварате сумњиве линкове из мејлова, СМС-ова или порука с Фејсбука, Тера, Вибера и других сервиса намењених комуникацији, као ни оне које вам шаљу непознате особе. Оно што је такође врло битно је и да власници паметних телефона и таблета на којима је инсталиран Гуглов мобилни оперативни систем увек имају активирану опцију која омогућава инсталацију софтвера само с поузданих извора, односно с Гугл плеј, иако су и у овој продавници апликација раније пронађене опасне апликације. Према информацијама Хајмдала, корисници СМС-ом добијају поруку с линком на мултимедијални садржај – кликом на тај линк на телефон се инсталира Тор софтвер који ће криминалцима омогућити анонимно повезивање с телефоном, а путем њега и малвер који може да направи велику штету на телефонима – од праћења самог уређаја, читања садржаја с телефона, слања СМС-ова (без знања власника телефона) на скупе премиум бројеве, до могућности брисања свих података с мобилних уређаја. “Може да вам нанесе велику штету – нпр. направи велики телефонски рачун за који ће власник телефона бити одговоран”, прокоментарисао је за Би Би Си Мортен Кјаерсгард из Хајмдала. Овај малвер сигурно утиче на телефоне на којима је инсталирана КитКат верзија Андроида, али постоји опасност да су угрожени и модели који раде на старијим верзијама Андроида. Засполени у компанији Гугл прокоментарисали су како је, од више од милијарду уређаја које покреће Андроид, у 2014. години мање од 1 одсто имало инсталиране ‘потенцијално опасне апликације’, док је број опасних апликација још мањи (0,15 посто) на уређајима чији власници апликације инсталирају искључиво путем Гугл плеја.
Прочитајте још:КАД НЕМА СТРУЈЕ: Напуните мобилни само помоћу лимуна (ВИДЕО)Ако вам стигне ово обавештење, неко прислушкује ваше разговоре на СкајпуЕВО РЕШЕЊА: Овако се уклањају системске апликације са паметних телефона
Извор: zimo.dnevnik.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА