Најновије

ББЦ: Мигранти све више секу и прескачу жицу између Србије и Мађарске

ХОРГОШ - Мађарска полиција каже да све већи број миграната пролази кроз или преко жице подигнуте како би их зауставила на граници са Србијом, пише у недељу ББЦ.
Мигранти прескачу жицу (фото: clip.rs принтскрин)

Мигранти прескачу жицу (фото: clip.rs принтскрин)

У јануару је 550 људи ухваћено како покушава да приђе у Мађарску, док их је у децембру било 270. Више од 1.200 мигранта ухваћено је у првих двадесет дана фебруара. Мађарска је довршила подизање четири метра високе и 175 километара дуге жице на граници са Србијом у септембру прошле године, а број миграната након тога драстично је пао. Међутим, сада их све више успева да прође, било да режу жицу или да успеју да се попну преко ње. Већина њих је из Пакистана, Ирана и Марока, земаља из којих се избеглице више не примају преко других рута. Иако пуно мање миграната улази у Мађарску него примера ради у Аустрију, повећање њихова броја брине мађарске власти, пише ББЦ. Када се илегално нађу у Мађарској, избеглицама прети депортација или кривични поступак.
Македонија не пушта Авганистанце због Србије
Авганистански мигранти на путу према северу Европе у недељу ујутро нису могли ући у Македонију преко граничног пријелаза Идомени на северу Грчке, објавио је грчки полицијски извор. "Јутрос смо упозорени да македонске власти неће пуштати Авганистанце", рекао је тај извор за АФП. Македонци су аргументовали своје становиште одлуком Србије да такође затвори руту грађанима Авганистана, додао је тај извор. Македонија је почетком новембра увела профилацију и почела да пушта само Авганистанце, Сиријце и Ирачане као особе које долазе из зона сукоба. Више од 4.000 избеглица чека у недељу ујутро на прелазу Идомени како би прешли у Македонију. Није познато колико међу њима има Авганистанаца који нису више међу држављанима оних земаља за које је ЕУ оценила да могу да уђу и буду распоређени на територију њених земаља. Грчка већ недељама покушава да заустави затварање своје северне границе за избеглице који пролазе преко њене територије.
Прочитајте још:
Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА