Најновије

(НЕ)МОГУЋЕ: Српска војска као "борбена снага" под управом НАТО алијансе!?

БЕОГРАД - Начелник Генералштаба војске генерал Србије Љубиша Диковић састао се са начелником Генералштаба Грчке адмиралом Евангелосом Апостолакисом у Дому гарде у Топчидеру, саопштила је Војска Србије.
Војник на вежби ХЕЛБРОК групе (Фото: ЈуТјуб)

Војник на вежби ХЕЛБРОК групе (Фото: ЈуТјуб)

Диковић је исказао захвалност Грчкој на непризнавању независности Косова и Метохије, као и за велики професионализам припадника оружаних снага Грчке у саставу Кфора на простору Косова и Метохије. Како је саопштено, Србија намерава да се придружи борбеној групи Европске уније Хелброк коју предводи Грчка, као и да учествује на вежбовним активностима ове борбене групе, пише Политика. Подсећамо, бивши министар одбране, Братислав Гашић, у октобру прошле године је обавестио јавност да ће Србија бити прикључена ХЕЛБРОК групи. Према истраживању Правде, HELBROC је други назив за борбену групу Балкана при НАТО алијанси. Реч је о војној борбеној групи за брзе одговоре која је установљена сарадњом НАТО и Европске Уније. Ову групу чине Грчка, Бугарска, Румунија, Кипар и Украјина. Ова Балканска група је део Европске борбене групе која је део „Common Security and Defence Policy (CSDP)“, односно, иницијативе Заједничке безбедоносне и одбрамбене политике, раније познате као Европске безбедоносне и одбрамбене политике. Ова институција је била раније у оквиру НАТО, али је касније стављена под јурисдикцију ЕУ. Обзиром да је политика ЕУ неодвојива од политике НАТО и да је на војном плану директно уперена против Руске Федерације, поставља се питање да ли војска Србије „под маском“ постаје антируска борбена сила. Оно што је опште познато за ову институцију је правило да „је одвојива, али није одвојена“ од НАТО алијансе, односно, за поменуту институцију према споразумима важи правило да „ЕУ може да делује само уколико пре тога НАТО одлучи да не делује“. Команда ове ЕУ институције је такође смештена у оквиру НАТО алијансе, што додатно говори о томе какав је положај ове борбене групе у односу на НАТО алијансу. У јавности не постоји шира дискусија о томе да ли је учешћем Србије у "борбеној групи ЕУ и НАТО алијансе" прекршен оквир војне неутралности Србије.
Прочитајте још:ШТА СЕ ТО СПРЕМА НА КОСМЕТУ: Војска Србије на ногама, а у Бондстил стиже појачање!ВОЈСКА У ПУНОЈ ПРИПРАВНОСТИ – ПРВА ЈЕ ПРОЗВАНА 4. БРИГАДА! Српски специјалци и „газеле“ иду у решавање мигрантске кризеЛУДИЛО СНИМАК: Као да сте лично испалили пројектил из базуке! (ВИДЕО)БРУТАЛНО РОКАЊЕ: Снимци жестоких борби за „Пут живота“ код Алепа (ВИДЕО)
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА