Најновије

Председник Српске листе објашњава давање кворума за избор Тачија: Само смо штитили наш народ

"Посланици 'Српске листе' нису гласали ни за једног од кандидата за председника Косова, али смо учествовали на седници Скупштине на којој је биран председник, јер смо желели да се понашамо одговорно и тако штитимо наш народ", каже Славко Симић, председник Српске листе, твдећи да су учешћем на овој седници посланици били вођени намером да учешћем у раду институција остварују циљеве за сопствени народ. Интервју Славка Симића за "Вечерње новости" преносимо у целости.
Славко Симић (Фото: Јутјуб)

Славко Симић (Фото: Јутјуб)

Ипак, учешћем на седници дали сте кворум неопходан за избор председника Косова Хашима Тачија, којег су српски судови осудили на десет година затвора због тероризма, а који се сумњичи и за трговину органима киднапованих Срба? - Свидело се то нама или не, Хашим Тачи, нажалост, представља већину Албанаца на Косову и на челу је најјаче политичке партије на Косову, а у политичком животу је од доласка међународне заједнице. Дакле, још самим учешћем на косовским изборима били смо свесни са ким морамо сарађивати, али једноставно били смо суочени са дилемом - узми или остави... Ипак, сматрали смо да учешћем у политичком животу можемо допринети бољитку живота и опстанку Срба на Космету а надамо се и повратку расељених. Спекулише се да сте уочи седнице доставили Тачију списак захтева у замену за учешће на седници на којој је он изабран и на којој се захвалио и листи "Српска" на подршци? - Познато је да је наш народ на Космету суочен са бројним проблемма, односно да се суштински проблеми попут безбедности, узурпације имовине, нелегалних приватизација и даље не решавају. Да не подсећам да кључни део коалиционог споразума са албанским политичким партијама, а то је формирање ЗСО није испуњен. Зато ћемо наставити да инсистирамо на испуњењу оних услова који ће допринети бољем животу нашег народа у покрајини како би Срби заиста могли несметано да фукнцкионишу, односно живе, раде и остварују основна људска права. Такође, инсистираћемо на спровођењу договора постинутих у Бриселу, поготову оних кључних за Србе. Упркос избору председика, опозиција и даље најављује протесте захтевајући ванредне парламентарне изборе. Колико је Косово заправо близу овим изборима? - Избори не би ништа променили на косовској политичкој сцени и сматрам да би две најјаче политичке партије, Хашима Тачија и Исе Мустафе, само учврстиле власт. Тако да по мом мишљењу избори тренутно нису никакво решење, већ би само довели до одлагања реализације брислеских договора и других међународних обавеза Косова. Да ли је власт из Београда утицала на вашу одлуку да будете на седници? - Свесни своје одговорности, али и обавеза пред својим народом, одлуку да присуствујемо седници на којој је биран председник Косова у листи "Српска" донели смо једногласно без утицаја са стране. Јер, смешне су прозивке на рачун премијера Александра Вучића, односно да је он наводно утицао на нашу одлуку. Одлуку смо после низа консултација и договора донели самостално.
Прочитајте још:СВАКА МУ ЧАСТ: Француски посланик ЕУ у парламенту стао уз Србе и напао Албанце (ВИДЕО)Савет безбедности данас о Косову, Србију представља Дачић
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА