Најновије

ПОДГОРИЦА: Велики народни скуп поводом годишњице НАТО агресије (ФОТО/ВИДЕО)

У организацији Нове српска демократије на подгоричком Тргу републике одржава се народни скуп под називом "Не заборављамо", поводом 17 година од почетка НАТО интервенције у Савезној Републици Југославији.

Митинг у Подгорици 24. март 2016. (Фото: in4s.net)

Пуштањем сирене за ваздушну опасност и филмом са снимцима из периода бомбардовања, у Подгорици је започеt велики народни скуп поводом 17. годишњице од НАТО агресије на СРЈ. На главном подгоричком тргу се скупило више хиљада грађана. Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије са свештенством је одржао помен за све пострадале у НАТО бомбардовању. "Овде смо помињали имена деце и одраслих, а посебно војника који су страдали од нато бомби и албанских терориста у току последњег рата", казао је епископ Јоаникије а затим је побројао појединачно именом и презименом страдале људе из Црне Горе у НАТО агресији, децу, одрасле и припаднике Војске Југославије. 
"У овим жртвама је заступљена цела Црна Гора од Херцег Новог до Чакора. Када је та злочиначка армада разбијала нашу отаџбуну, наша је дужност да их се сећамо. Треба да их се сете и власти Црне Горе јер ови изгинули момци нису били вијетнамци него црногорци. Наше власти ради усиљене НАТО пропаганде потискују ове жртве", казао је Јоаникије подсећајући да им црногорска власт није подигла ниједно спомен обележје нити су поменули њихове жртве. "Али су зато признали лажну државу Косово против народне воље. Дадоше глас и да се српске светиње на Косову и Метохији предају онима који су их палили", нагласио је он додајући да према наказном пројекту прикључена Црне Горе НАТО пакту њој је, истиче, наменена срамна улога. "Да буде крпа за брисање крви коју су пролили НАТО и албански терористи. Нама су добродошли државници свих земаља, али није добро дошла нога НАТО пакта. Ако дође, доћи ће као окупатор, као злочинац на место злочина. Народе, послушај аманет светог Петра Цетињског – Не против русије, не у нато пакт!", поручује Јоаникије.

"Живот без части и достојанства је живот без слободе. Кад се физичка слобода плати  велеиздајом свог народа, то више није ни живот ни слобода. Нама који свједочимо овај фукарлук који спроводи црногорска влада је тешко, али признајмо да је данас најтеже Милу Ђукановићу", казао је Гојко Раичевић председник Мировног покрета "Не у рат не у НАТО" додајући да поред тога што је Ђукановић издао себе, морао је да изда славне претке и све до чега су они држали. "Он који је као члан врховне команде наше славне армије бирао непријатељу мете, што и данас ради, покушава да своје срамно и ништавно животно дело издаје представи као историјски и морални споменик. А да би збрисао разлику међу нама, између издаје и части, Ђукановић поручује да је улазак у злочиначки војни савез рационалан чин. Тражи да наше ћерке и синови буду корисне слуге окупатору. И да се спремају за Источни фронт, занемарујући завет светог Петра Цетињског", истако је Раичевић. Глумица Ивана Жигон, је рециталом песме Добрице Ерића, Пркосна песма, изазвала огормне овације на хиљаде присутних грађана.   "Поносим се што мојим венама тече крв генерала Мартиновића из Црне Горе који је бранио Косово и Метохију", казала је она, а затим је са својим музичким састваом Косовски божури извела нумеру Догодине на Косову.   Лука Радоњић, координатор групе грађана Акција-реакција је упозорио да ако народ дозволи да црногорски режим, који се, истиче он, понаша према грађанима као мачета, и ако се крене према НАТО, како је казао, колачичима, треба да се зна да ће грађани Црне Горе добити кавез и изгубити слободу. "Питају се шта то окупља оволико људи? Окупља нас са једне стране вера, култура којој припадамо и са друге стране дух са Вучјега дола и жеља за ослобођењем Призрена", поручио је он.

"Данас НАТО агресор тражи да заборавимо жртве, а затим пољубимо крваву руку и молимо за пријем код злочинца. НАТО организација показује своје крваве трагове и у срцу Брисела. Интерес алијансе је увек исти, да пљачка туђе ресурсе, увек гледајући пут Русије. Интерес малог балканског диктатора у Црној Гори је да нађе уточиште и спаси се од пљачке народа. Желимо бити и остати туристичка дестинација и истоку и западу јер друге економије и немамо. Нећемо да будемо само услужни сервис страним окупаторима", казао је Блажо Ђурковић из Удружења бораца ратова од 1992 до 1999. године додајући да они из Удружења желе да се њихово искуство не понови. Желимо мир за све у Црној Гори, казао је он, без обзира на веру и нацију, поручујући да траже неутралност. "Овде се ништа на Балкану случајно не дешава. Није случајно Милошевић изручен на Видовдан. Није случајно Караџић данас осуђен на 40 година робије. Осуђен је јер је створио Републику Српску, јер се супротставио први ИСИЛ-у , онима који данас сију бомбе по Бриселу", истако је Новица Станић из Покрета за Пљевља. "Ја желим вечерас да пошаљем поруку онима који су већ видели Црну Гору у НАТО савезу, јер су заборавили да Црна Гора има народ, а народ неће у НАТО пакт. Диктатор жели по сваку цену да остане на власти уз помоћ НАТО структура. Поручујемо им да се окану гурања Црне Горе у НАТО пакт и овде смо се окупили да покажемо да смо спремни на отпор свим окупаторима и диктаторима", казао је Јанко Вучинић испред Радничке партије истичући се не може заборавити и опростити оно што се десило пре 17 година под, како је казао, фирмом НАТО пакта.
Posted by Milos Babovic on четвртак 24. март 2016.
"Убијали су нашу децу и оставили срушену и спржену земљу. Мило Ђукановић са тим џелатима проглашава независност и слободу. Црна је та слобода и независност коју брани НАТО пакт", закључио је Вучинић. Књижевник Ранко Јововић је казао да они коју су признали тзв независно Косово они су смрт Црне Горе. "Ми смо слобода и традиција, ми смо Његошева Црна Гора. Власт која је тренутно у Црној Гори осрамотила је Црну Гору. За време бомбардовања понављали смо стихове Алексе Шантића – и када нам узмете мушке животе, гробови наши бориће се са вама. Од нашег Косова и Метохије створили су Јасеновац за српски народ. Морам да кажем да и у Црној Гори влада дух Јасеновца за српски народ“, поручио је Јововић. "Након што су прве НАТО бомбе пале на Даниловград и Зету, након што је прва жртва пала овде у Црној Гори, наше страдање се наставља и данас. Устајемо и лежемо са туморима. Леукемија је наше добро јутро и добро вече. Умиремо на рате под повољним НАТО кредитима. И онда нам се појаве неки Ђукановићи и Кривокапићи који нам кажу да је добро ући у НАТО пакт", казао је Милан Кнежевић из ДНП-а. "Мило Ђукановић је наш вечерашњи скуп и нашу оданост Русији назвао повратком козијим стазама. Ђукановићу, да није било козјих стаза не би сачували Цетињски манастир ни Мартинића ни Вучјега дола. Ми нећемо ићи издајничким магарећим стазама којима Ђукановић иде, јер су оне резервисане за њега“, истако је он напомињајући да после одузимања државе, на реду је, упозорава Кнежевић, одузимање "наше Цркве и наших манастира". Извор/фото: in4s.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА