Најновије

ОВО МОЖЕ ДА ПОНИШТИ ЧИТАВЕ ИЗБОРЕ: На гласачком листићу биће и странка са фалсификованим потписима!

БЕОГРАД - Наставља се спорна ситуација у којој се нашао предизборни процес у Србији: на гласачком листићу биће и странка за коју надлежни тврде да је фалсификовала потписе подршке.

Лидер републиканаца Никола Сандуловић пред комисијом (фото: Н1 принтскрин)

Представници Републиканске странке одбацују наводе о фалсификатима и износе оптужбе на рачун председника Републичке изборне комисије.
На гласачким листићима за предстојеће изборе чије је штампање почело данас под редним бројем 13 биће Републиканска партија за коју РИК тврди да је фалсификовала изјаве грађана. Републиканци међутим кажу да је само суд може да утврди шта је фалсификат и да им је РИК, оваквим тврдњама нанео немерљиву штету. Наводе и да у изјавама које су оверене у Шапцу нема фалсификата.
„Поуздану информацију коју смо добили у току јучерашњег дана је да су наши потписи у Шапцу проверавани и у првој тури када смо предали листу у законском року од 24 сата, а и јуче и да је утврђено да су сви потписи у Шапцу регуларни“, наводи Никола Јеликић из Републиканске странке.
Они питају како је РИК тек након проглашења листе видео да су поједини печати фалсификовани.
„Шта је г. Ђурђевић радио пет дана са листама Републиканске странке, није дао одговор - када смо поднели тужбу управном суду, када смо тражили наша права као мањинска странка тад се појављују фалсификати“, наводи Никола Сандуловић из Републиканске странке.
У Републичкој изборној комисији нису желели да коментаришу наводе републиканаца. Председник Комисије Дејан Ђурђевић у кратком телефонском разговору поручио је да је све што је имао да каже о овом случају рекао претходних дана.
С друге стране бивши судија уставног суда каже да је РИК морао да поништи своје решење о проглашењу ове листе, јер то може утицати на изборни процес.

„Кад се избори заврше а ми знамо та ману, тај податак смо добили од изборне комисије, онда ће сваки учесник избора и сваки грађанин да се побуни против такве одлуке, да побија такву одлуку у суду после избора, јер суд може да поништи чак и изборе“, каже Зоран Ивошевић.
Ивошевић сматра и да омбудсман Саша Јанковић у име грађана Србије може да тражи проверу потписа са изборних листи и утврђивање њихове веродостојности.
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА