Најновије

(УЖИВО) РЕЗУЛТАТИ ГЛАСАЊА: ПИК: Радуловић и ДСС-Двери испод цензуса

БЕОГРАД - Републичка изборна комисија саопштила је да је на основу 98,56 одсто обрађених бирачких места коалиција окупљена око Александра Вучића освојила 48,23 одсто гласова. Према последњим прелиминарним резултатима, у Скупштину Србије, поред СНС улазе и коалиција СПС-ЈС, Демократска странка, СРС, Покрет Доста је било, коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ, као и коалиција ДСС-Двери.

Клупе чекају посланике (Фото: skupstina.gov.rs)

21. 58 Нови подаци ПИК: "Доста је било" и ДСС -Двери и даље испод цензуса Према најновијим подацима Покрајинске изборне комсије на основу обрађеног узорка од 51,65 одсто бирачких места или 1.064 бирачка места, за своје место међу 120 посланичких места у покрајинском парламенту изборили су се:
  • листа "Александар Вучић – Србија побеђује" - 227.075 гласова (65 мандата);
  • листа „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија – Драган Марковић Палма (ЈС), Патриотски покрет Србије (ППС)“ - 42.241 гласова (12 мандата);
  • Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор - 38.048 гласова (11 мандата);
  • листа "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка" - 37.674 гласа (10 мандата),
  • листа за "За Војводину рада и знања – Демократска странка, ДСХВ, НОВА, ЗЕП-Зелени – Др Бојан Пајтић" - 35.090 (10 мандата);
  • листа „Ненад Чанак – Лига социјалдемократа Војводине – Дигни главу!“ - 26.775 гласова (7 мандата);
  • листа "Мађарски покрет за аутономију - Др Тамаш Корхец - ДЗВМ - Арон Чонка" - 14.480 гласова (4 мандата);
  • Зелена странка - 4.993 гласача (1 мандат).
Испод цензуса су и даље "Доста је било" – Саша Радуловић као и и Двери-ДСС. 20.12 СНС-у фале два мандата за власт у Новом Саду На локалним изборима у Новом Саду седам листа је прешло цензус, а Српској напредној странци, која је са освојених 40,36 одсто гласова убедљиво прва, фале само два одборничка места за асполутну већину у скупштини града. Опширније о резултатима избора у Новом Саду и Војводини прочитајте ОВДЕ. 19.50 Нови подаци РИК-а Републичка изборна комисија саопштила је да је на основу 98,56 одсто обрађених гласова коалиција око СНС освојила 48,23 одсто, СПС-ЈС 10,98, СРС 8,09, ДС 6,04, Доста је било 6,03, ЛДП-ЛСВ-СДС 5,03 и Двери-ДСС 5 одсто. У парламент ће ући и мањинске странке и то СВМ који је освојио 1,51 одсто гласова, СДА 0,78, БДЗ 0,84, Зелени 0,64, Албанци 0,43. Условно претворено у мандате, то изгледа овако:
  • СНС 131
  • ССП-ЈС 29
  • СРС 22
  • ДС 16
  • Доста је било 16
  • Двери-ДСС 13
  • Чеда-Борис-Чанак 13
  • СВМ 4
  • Зукорлић 2
  • СДА Угљанин 2
  • Ардита Синани 1
  • Зелена странка 1
17.06 - ЦРТА: Регуларност избора се не доводи у питање ЦРТА посматрачка мисија "Грађани на стражи" саопштила је данас да регуларност ванредних парламентарних и редовних покрајинских и локалних изборима није у питању, односно да је изборни дан спроведен углавном у складу са законом. "Неправилности које су уочене на изборима нису толико велике да би се могло говорити о значајнијем утицају на регуларност изборног процеса", оцењује ЦРТА у саопштењу. 17.05 - РИК нове резултате саопштава вечерас Републичка изборна комисија ће нове резултате гласања саопштити на конференцији за штампу заказаној у 19.40 сати вечерас. 17.04 - На изборе изашло 3.686.480 бирача Председник РИК Дејан Ђурђевић каже да је од 8.337 бирачких места обрађено 8.164, на којима је изашло 3.686.480 бирача, односно 56,34 одсто. Како је рекао директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић, преостало је да се обради још 2,54 одсто бирачких места, међу којима и 20-так са КиМ, из завода за извршење заводских санкција, иностранства. 17.00 - Нови резултати РИК-а на основу 97,46%, на 8.164 бирачких места: (за 213 бирачких места још нису обрађени подаци. Има 2,56% неважећих гласачких листића).
  • СНС - 48,25%
  • СПС-ЈС - 11,01%
  • СРС - 8,05%
  • ДС - 6,04%
  • Доста је било - 5,95 %
  • СДС-ЛДП-ЛСВ - 5,03%
  • ДСС-Двери - 5
16.05 Федерика Могерини честитала Вучићу

Висока представница ЕУ за спољне послове и безбедност Федерика Могерини честитала је Александру Вучићу победу на изборима. Могеринијева је Вучићу честитала у телефонском разговору, саопштава Влада Србије.

16.00 ДС се захвалио гласачима

Демократска странка захвалила се на твитеру гласачима који су на јучерашњим изборима гласали за њихову листу "За праведну Србију".

15.54 Међународни посматрачи: Гласање добро организовано, медији пристрасни

Међународни посматрачи ванредних парламентарних избора у Србији оценили су данас да је гласање у недељу било добро организовано, уз поштовање процедура, али су указали да су медији током предизборне кампање углавном пристрасно извештавали. Шеф предизборне посматрачке мисије Парламентарне скупштине Савета Европе Владимир Аријев рекао је да су грађани слободно гласали, додавши да је било хаотичности приликом пребројавања гласова.

15.50 СНС објавила резултате гласања на Косову

Према резултатима које је СНС добила на узорку од 100 одсто обрађених гласова, ова странка је на Косову и Метохији освојила 67,09 одсто гласова. По овим резултатима, СПС је има 9,61, СРС 8,61, а ДСС 4,30, СДС 2,51, ДС 1,08 и Покрет Доста је било 0,33 одсто гласова.

- Реч је о узорку који смо ми обрадили од 100 одсто, односно 47.449 обрађених гласова. ПО овим резултатима забележен је раст излазности од 33,94 одсто на изборе у односу на 2014. годину, док је број гласова за СНС пораста за 75,10 одсто - каже у СНС.

Очекује се и да Републичка изборна комисија (РИК) наредних дана саопшти и званичне резултате.

15.45 Честитике Израела Вучићу

Министарство спољних послова Државе Израел честита премијеру Александру Вучићу и његовом тиму на убедљивој победи на изборима. Амбасадор Јосеф Леви истиче да је овом победом Александар Вучић доказао још једном да је изузетно значајан и истактнут вођа како на Балкану тако и у Европи. 15.36 СВМ очекује разговоре са СНС о сарадњи

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор изјавио је данас да врло брзо очекује разговоре са председником Српске напредне странке Александром Вучићем о постизборној сарадњи СВМ и СНС о којој су, како је рекао, уочи избора начелно разговарали.

15.32 Седница Председништва СНС


Седница Председништва СНС заказана је за данас у 17 часова, а како је најављено, лидер странке Александар Вучић обратиће се у 18.30.

15.27 Борко Стефановић: Ово је тежак пораз, после кога се и не устаје


Лидер Левице Србије Борко Стефановић признао је данас да је та странка доживела тежак пораз на ванредним парламентарним изборима.

"Наш резултат је тежак пораз. Један од оних после којих се тешко устаје. Или никако.То је тако.Тешки услови, без пара и медија, али јесте пораз", написао је Стефановић на Твитер налогу.15.15 СНС-у 27 мандата мање него 2014. године Листа Српске напредне странке (СНС), према досадашњим подацима Републичке изборне комисије (РИК), у новом сазиву Скупштине Србије имаће 27 места мање него што је коалиција око СНС-а освојила на изборима 2014. године.

Пре две године, такође на ванредним парламентарним изборима коалиција, око СНС-а освојила је 158 мандата, а сада би, према прелиминарним подацима, требало да има 131 мандат.

15.07 - Хрватски премијер честитао Вучићу


Председник Владе Хрватске Тихомир Орешковић честитао је данас премијеру и лидеру СНС Александру Вучићу на изборној победи, сапштео је из Владе Србије.

Орешковић је, како се наводи, Вучићу упутио писмо са честиткама.

15.00 - ЦРТА: Регуларност избора се не доводи у питање


ЦРТА посматрачка мисија „"Грађани на стражи" саопштила је данас да регуларност ванредних парламентарних и редовних покрајинских и локалних изборима није у питању, односно да је изборни дан спроведен углавном у складу са законом.

"Неправилности које су уочене на изборима нису толико велике да би се могло говорити о значајнијем утицају на регуларност изборног процеса", оцењује ЦРТА у саопšтењу.

14.55 - Коцијанчић: Брисел верује да ће Србија наставити европски пут

На питање да прокоментарише изборе у Србиј, Маја Коцијанчић је рекла да Европска комисија још није издала саопштење јер чека коначне резултате, као и процене и препоруке међународне посматачке мисије која је надгледала изборе у Србији, али да верује да ће Србија наставити европски пут.

"Србија је прошле године начинила велике кораке на путу ка ЕУ отварањем првих поглавља и верујемо да ће и са новом владом наставити тим путем", рекла је Маја Коцијанчић на конференцији за новинаре у Европској комисији у Бриселу. 14.30 - Антонијевић: Настављамо ка ЕУ, лагодно до састава владе

Директор Комитета правника за људска права (ЈУКОМ) Милан Антонијевић изјавио је данас да резултати избора показују да ће моћи да се настави напредак Србије ка ЕУ, као и да се може очекивати бољи дијалог и квалитетнија расправа у Скупштини Србије.

"Верујем да ће сама Скупштина бити динамичан полигон за суспростављене ставове и да ћемо имати много бољу и квалитетнију расправу него у претходном периоду, а што се тиче формирања владе прилично је лагодна позиција оних који ће је састављати тако да ће само на њима бити да изаберу са ким желе наредне године да проведу, а то ће показати и да ли се опредељујемо за европски пут или желимо мало да успоримо тај процес", рекао је Танјугу Антонијевић.

14.19 - Чанак: Рекао сам да ће бити много изненађења на овим изборима


Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је да је та странка на изборима постигла „прихватљив, али не и очекивани резултат“.

- Као што сам најавио, било је много изненађења на овим изборима. Лига је показала прихватљив, али не и очекивани резултат и упркос неким изборним неправилностима, већина одговорности за то пада на ЛСВ и мене лично - рекао је Чанак.

14.08 - Јоксимовић: Наставља се европски курс Србије, Шешељ ће штетити тешко стеченом угледу


Председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић изјавила је да након избора, с убедљивом победом СНС чији је лидер Александар Вучић водио проевропску кампање, очекује наставак европског курса Србије али је оценила и да ће тај пут донекле бити успорен опструкцијом у парламенту.

"Антиевропска групација ће опструисати европске односно реформске законе. Тај пут ће имати један константан камен у ципели, а појава лидера СРС Војислава Шешеља у српском парламенту на одређени начин ће штетити оном угледу у међународним односима који је Србија са тешком муком стекла," рекла је Јоксимовићева и додала да ће Србија на путу ка ЕУ наставити уз помоћ Немачке. 13.35. Покрајинска изборна комисија саопштила прве резултате Покрајинска изборна комисија саопштила је прве прелиминарне резултате избора у АП Војводини на узорку од 27,56 одсто бирачког тела, са 623 бирачка места, које можете прочитати ОВДЕ. 13.30 - Коначни резултати у четвртак Коначни резултати ванредних парламентарних избора у Србији требало би да буду утврђени најкасније у четвртак, 28. априла увече, док мандати посланицима новог сазива републичког парламента треба да буду додељени најкасније до 8. маја. Републичка изборна комисија мора најкасније до 28. априла у 20.00 часова да прогласи и објави коначне резултате избора. Од тог момента почиње да тече рок за формирање новог сазива парламента Србије, преноси РТС. 13.10 - РИК нове резултате саопштава вечерас Републичка изборна комисија ће нове резултате гласања саопштити на конференцији за штампу заказаној у 19.40 сати вечерас.

13.05 - Обрадовић: Жалили смо се, РИК: Даћемо опозицији да види џакове, спискове, записнике...

Представник коалиције Двери-ДСС Бошко Обрадовић рекао је да је та коалиција јутрос нешто после седам поднела тај захтев, а да је једна од примедби то што им није омогућено да присуствују пребројавању гласова са КиМ у Рашкој и у Врању. Председник РИК-а је рекао да за то није било техничких могућности, с обзиром да су те просторије веома мале, да пребројавању гласова присуствују представници проширеног састава РИК-а. Он је, такође, додао да ће опозицији дати на увид "џакове, спискове, записнике са изборних места", али да ће неко из РИК-а дежурати како гласачки листитићи не би били уништени. 12.40 - ЦРТА: На четири одсто бирачких места било озбиљних нерегуларности

Шеф посматрачке мисије ЦРТА Раша Недељков каже да је на четири одсто бирачких места било нерегуларности, али се не може речи да је бирачки процес доведен у птање.

"То је забрињавајућа информација, јер су две листе близу цензуса, што значи да је сваки глас битан", казао је Недељков. Он је додао да су неки бирачки одбори појединим људима дозволили да гласају без утврђеног идентитета бирача, као и да су евидентирали ко је гласа. Такође, додао је да је једна особа процесуирана због примања и давања мита у Зрењанину. 12.36 - ЦРТА: Постоји могућност да коалиције Двери-ДСС и Тадић-Јовановић, због статистичке грешке, не пређу цензус

Шеф посматрачке мисије ЦРТА Раша Недељков рекао је да би могло да се деси да коалиција Двери-ДСС и листа Борис Тадић-Чеда Јовановић, због могућности статистичке грешке, не пређу цензус.

Према његовим речима, подаци РИК-а не би могли да се битно разликују од ових података, односно не би смели да буду ван оквира статистичке грешке. 12.35 - Покрајинска изборна комисија ће прелиминарне резултате објавити на конференцији у 13.30 сати12.34 - Рок за приговоре РИК-у до 20 сати Председник РИК Дејан Ђурђевић навео је да је РИК примила два званична приговора – због неправилности на гласачким местима у Врању и у Јагодини, а да ће се РИК изјаснити да ли ће гласање на тим местима бити поништено и поновљено. 12.30 - На изборе изашло 3.686.480 бирача Председник РИК Дејан Ђурђевић каже да је од 8.337 бирачких места обрађено 8. 164, на којима је изашло 3.686.480 бирача, односно 56,34 одсто. Како је рекао директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић, преостало је да се обради још 2,54 одсто бирачких места, међу којима и 20-так са КиМ, из завода за извршење заводских санкција, иностранства. 12.20 - Пастор: Мађарска национа заједница је остала јединствена Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор поручио је данас да резултати избора показују да је мађарска национална заједница остала јединствена и да није поколебано поверење грађана у СВМ. Он је додао да чланови мађарске заједнице неће остати сами у наредне четири године које доносе бројне изазове у вези са приступањем ЕУ. 12.05 - Почео састанак опозиције, затворен за јавност Састанак представника опозиционих странака, на којем ће бити разматран ток гласања на парламентарним, покрајинским и локалним изборима, почео је данас око 11.30 у седишту Демократске странке Србије у Београду. Састанку присуствују председница ДСС Санда Рашковић Ивић, председници ДС-а и СДС-а, Бојан Пајтић и Борис Тадић и лидер Покрета "Доста је било" Саша Радуловић. Ивић најавила да ће представници опозиционих листа изјаве дати након састанка.  12.00 - Дебакл ДС у Покрајини: Како су демократе изгубиле Војводину Демократска странка је изгубила Војводину. После више од деценије, по први пут се дешава да на покрајинским изборима та странка освоји једноцифрен проценат гласова и практично изгуби сваку могућност да учествује у власти.  11.55 - СНС одговорио Пајтићу: Ако је неко крао онда је то Пајтић СНС саопштила је данас да нема потребе да лидер ДС Бојан Пајтић, за кога наводе, да је лажов и лопужа, брани иједан глас, јер је управо он једини који у Србији краде гласове, те да се грађани тога "одлично сећају." 11.45 - На локалним изборима у Врању коалиција око СНС однела победу Градска изборна комисија у Врању саопштила је данас да је на основу обрађеног гласачког материјала са 91 бирачког места утврђено да је највише гласова, 46,3 одсто, освојила коалиција око Српске напредне странке (СНС) "Александар Вучић - Србија победјује", док је друга коалиција око Социјалистичке партије Србије (СПС) са 20,3 одсто гласова бирача у Врању. На трећем месту је Јединствена Србија са 9,2%, па ДС са 6,1%, док је листа "Борис Тадић - ми знамо боље" добила 5% гласова. Мање од 5 одсто имају СРС (3,6%), Двери-ДСС (3,3%), Зелена Странка (2,2%), листа "Грађани и грађанке Србије" (10%). 11.36 - Британски амбасадор честитао Вучићу победу Председник Владе Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Велике Британије Дениса Кифа који му је честитао победу и одличне резултате на изборима које је отварила Српска напредна странка. Вучић је њему одговорио да ће приоритети будуће Владе Србије бити економски напредак земље, европске интеграције и регионална сарадња. 11.30 - Руска НТВ: Резултат избора важан за повратак Шешеља који је за јачање веза са Москвом Важан резултат избора у Србији је повратак националиста, јер ће први пут после 2012. године у парламенту бити представљена Српска радикална странка Војислава Шешеља, оценила је данас руска државна НТВ. "Радикали доследно одбацују улазак земље у ЕУ, називају САД и НАТО главним противницима и оптужују власт за издају националних интереса. У парламенту, Шешељ намерава да јача политичке и економске везе с Москвом и да не дозволи промену Устава", наводи НТВ. 11.15 - Општина Чајетина: Овде напредњаци нису победили Коалиција СНП – ДСС – ПУПС „Милан Стаматовић“ убедљиви је победник локалних избора у Чајетини и имаће комотну већину самостално да формира власт.  11.00 - Нови резултати РИК-а на основу 97,46%, на 8.164 бирачких места : (за 213 бирачких места још нису обрађени подаци. Има 2,56% неважећих гласачких листића). СНС - 48,25% СПС-ЈС - 11,01% СРС - 8,05% ДС - 6,04% Доста је било - 5,95 % СДС-ЛДП-ЛСВ - 5,03% ДСС-Двери - 5 Расподела мандата: СНС- Александар Вучић - 131 мандат ДС- За Праведну Србију 16 СПС - Ивица Дачић - 30 мандата СРС - 21 мандат ДСС-Двери - 13 Савез Војвођанских Мађара - 2 СДА - 2 "Достаје било" - 16 10.40 - Пајтић најавио могућу коалицију са Радуловићем и Тадићем на општинама Бојан Пајтић најавио је за “Блиц” могућу коалицију са Сашом Радуловићем и Борисом Тадићем на неким од београдских општина. На спомен коалиције са Покретом Доста је било Саше Радуловића, поготво на Врачару, Пајтић  је казао да би она била свакако логична на општинама где су освојили већи број гласова.  10.20 - Зери: Косовски Срби масовно гласали за Вучића Косовски Срби масовно су гласали за Александра Вучића, преноси косовски Зери на насловној страни. Према извештају Центра за слободне избре и демократију у Србији, листа Александра Вучића је добила подршку 51.8 одсто косовских гласача. Зери пише да је било и куповине гласова бирача, чак и међу Албанцима, те да су српски званичници организовали превоз гласача, међу њима Рома, у северну Косовску Митровицу како би гласали за Вучићеву странку. 10.03 - Уљаревић: СНС остварила велики резултат СНС је на изборима остварила заиста велики резултат, што показује да постоји подршка владиној политици у претходне две године, изјавио је данас Марко Уљаревић из Ипсос стратеџик маркетинга, додајући да гласови са Косова и Метохије, који се још чекају, могу утицати негативно на рејтинг коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ И Двери-ДСС. - “СНС је остварила заиста велики резултат преко 48 одсто, што показује да има већу подршку чак и при већој излазности. Очигледно је да постоји подршка владиној политици коју је спроводила у претходне две године” - рекао је Уљаревић за ТВ Пинк, додајући да очекује да влада буде врло брзо формирана. Он је додао да не очекује владу између СНС и СРС. 10.00 - Гојковић: Вучић ће за неколико недеља предложити састав власти Чланица Председништва СНС Маја Гојковић изјавила је данас да очекује да ће лидер напредњака Александар Вучић за пар недеља изаћи са предлогом састава власти за све нивое. Гојковић је навела да ће бити промена и у саставу владе, али и у самој странци, подсећајући да крајем маја следи Скупштина СНС. - “Мора да се мења тим, да дођу неки свежи људи, ником ниједна фотеља није загарантована и нема заслуга од данас па заувек - рекла је она.  9.53 - РИК на основу 96,17 одсто обрађеног материјала: Напредњаци однели победу са 48,27 одсто Следе СПС-ЈС - 11,02% СРС - 8,04% ДС - 6,04% Доста је било - 5,85 % СДС-ЛДП-ЛСВ - 5,02% ДСС-Двери -5 9.50 - Бечки "Стандард": Вучићева доминација у Србији Лидер Српске напредне странке (СНС) Александара Вучић је и на овим изборима у Србији убедљивом победом показао доминацију, и сам, или са коалиционим партнерима, формираће владу и наставити процес европске интеграције и економске реформе, оцењује бечки дневник "Стандард". Према наводима аустријског листа, сваки слабији резултат у СНС би био посматран као пораз. Да ли ће у српском парламенту бити три или седам странака неће ништа променити у унутрашњој и спољно политици, оцењује "Стандард". "Вучић ће сам, или са коалиционим партнерима формирати владу и наставити процес европске интеграције и економске реформе у духу Светске банке и ММФ-а", навео је бечки дневник. 9.47 - СНС у локалној скупштини освојила 30 од 37 одборничких места Према првим прелиминарним резултатима парламентарних, покрајинским и локалним изборима, Сррпска напредна стрнака убедљиво је победила, на локалним изборима у Ћуприји и освојила 30 од 37 одборничких места. СНС је у Ћуприји добила 64,81 одсто гласова. 9.40 - ЦРТА: Седам партија у парламенту, коалиција Тадић-Чанак можда остане испод цензуса Шеф посматрача ЦРТА "Грађани на стражи" Раша Недељков изјавио је данас да ће у Скупштину Србије према последњим прелиминарним резултатима ући представници седам политичких партија. Недељков је за телевизиу Н1 рекао да је Коалиција "Борис Тадић, Чедомир Јовановић - Савез за бољу Србију" освојила 5,04 одсто и да је имајући у виду могућност статистичке грешке од 0,3 одсто могуће да та коалиција остане испод цензуса. "Али у овом тренутку је то незахвално говорити. Ово је узоркован резултат. Статистика показује да је поузданост података 95 одсто, у односу а статистичку грешку могуће је да ће они остати испод цензуса", навео је Недељков. 9.35 - РИК на основу 95,29% одрађеног материјала: СНС 48,22 одсто Листа “Србија побеђује– - Александар Вучић” освојила је на ванредним парламентарним изборима 48,22 одсто гласова, рекао је Танјугу најновије резултате председник Републичке изборне комисије (РИК) Дејан Ђурђевић. Додао је да је коалиција СПС-ЈС на основу тог обрадјеног материјала освојила 11,02 одсто гласова, СРС 8,03 одсто, ДС 6,06, а листа “Доста је било – Саша Радуловић” 5,95 одсто. Према његовим речима, коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ освојила је 5,02 одсто, а Двери-ДС С 5,0 одсто гласова. 9.05 - Дачић: Вучићев политички цунами је уништио све друге политичке странке Председник СПС Ивица Дачић изразио је синоћ задовољство постигнутим изборним резултатом странке. Дачић је прокоментарисао да је Вучићев "политички цунами уништио све друге политичке странке". Он је додао да је СПС-у било важно да сачува идентитет и да буде на линији владине политике. 9.00 - Опозиција на новом састанку у 11 сати Опозиција ће у 11 сати одржати нови састанак у просторијама ДСС-Двери. Опозиција се састаје у време када је Републичка изборна комисија најавила нову конференцију на којој ће саопштити најновије резултате избора. Подсетимо, лидери опозиционих странака рекли су сумњају у регуларност избора, а РИК је најавио да ће им дозволити увид у резултате. 8.55 - Пајтић: Избори нису били фер Председник Демократске странке синоћ је рекао да је задовољан резултатима, али да сматра да избори нису били фер и поштени. Он је додао да сматра да је кампања прошла у медијској блокади опозиције, хапшења, насиља и покушаја да се ДС уништи као странка.  8.50 - Ивић: Коалиција ДСС-Двери освојила 6,17 одсто гласова Коалиција ДСС - Двери саопšтила је синоћ на основу узорка од 60 одсто, да је освојила 6,17 одсто гласова. Председница ДСС Санда Рашковић - Ивић је оценила да је та коалиција од ЦЕСИД-а дуго држана испод цензуса, а да је председник СНС и премијер Александар Вучић "запечатио" ту коалицију на 4,45 одсто, као и да он "гледа у кристалну куглу".  8.46 - Радуловић: Прошли смо боље него што је објављено, ово је почетак нове ере у Србији У штабу Покрета Доста је било Саше Радуловића синоћ је одржано славље. Радуловић је синоћ славио прелиминарне резултате према којима је ова странка прешла цензус. "Све ћемо проверити и нећемо да дозволимо било какве манипулације. Ми сигурно пролазимо цензус и очекујемо резултат између 7 и 11 одсто. Ово је почетак једне нове ере у Србији", рекао је Радуловић. 8.43 - Шешељ: Нисам задовољан резултатима Лидер СРС Војислав Шешељ рекао је синоћ да није задовољан резултатима, да је очекивао више, али да је за његову странку у овом тренутку најважније да је повратила статус парламентарне странке. Опширније о овоме прочитајте ОВДЕ.8.40 - ПИК: Први прелиминарни резултати можда касно поподне Покрајинска изборна комисија (ПИК) још не може да објави прелиминарне резултате избора за Скупштину Војводине, јер је до сада само седам општина доставило потребни изборни материјал, речено је јутрос у ПИК-у. Како је речено агенцији Бета, градске и опшинске изборне комисије у обавези су да данас до 14.00 часова доставе ПИК сав изборни материјал, а први прелиминарни резултати могу се очекивати касно поподне. 8.39 - Тадић и Јовановић: Никако коалција са СНС Лидери ЛДП-а и СДС-а Чедомир Јовановић и Борис Тадић били су шокирани прелиминарним резултатима избора. Упркос томе, они су честитали Александру Вучићу на победи, међутим додали су да су уверени да улазе у парламент, али да никако неће у коалицију са СНС. Опширније о опозицији прочитајте ОВДЕ.8.35 - Ристић: Пуцано на моју кућу, нико није повређен Рафали су синоћ испаљени на кућу кандидата за народног посланика у Скупштини Србије Славишу Ристића. Он је изјавио да су непознате особе пуцале из аутоматског оружја на његову кућу у селу Јагњеница, код Зубиног Потока на северу Косова, али да на срећу нико није повређен. Опширније прочитајте ОВДЕ.8.30 - Избори на Косову протекли без иједне примедбе ОЕБС-а На Косову и Метохији изборни процес је протекао изванредно, имамо више изашлих него 2014. и 2012. године, а по ОЕБС-у, готово да апсолутно ниједне једине примедбе на то гласање није било, изјавио је синоћ директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић. 8.25 - Вучић: Грађани нам поново указали част, знам куда треба да идемо Лидер Српске напредне странке Александар Вучић одушевљено је поручио синоћ након саопштавања првих прелиминарних резултата да су резултати избора снажна подршка демократији, реформама, међународним залагањима и европским интеграцијама, и да је Србија показала себи и свету да је уједињена у жељи и заједничким залагањима за бољу будућност. "Поносан сам и дубоко дирнут резултатима, они су нам част, али и повлаче и огромну одговорност. Знам куда треба да идемо, како да обезбедимо будућност Србије и колико треба да радимо да тамо стигнемо", рекао је новинарима у првом обраћању после избора.  8.20 - РИК нове резултате објављује у 11 сати Републичка изборна комисија ће у 11 сати одржати конференцију за новинаре на којој ће саопштити податке о резултатима парламентарних избора. 8.10 - Ноћ без сна за опозицију Лидери опозиционих странка завршили су састанак рано јутрос око пола 5. Након састанка у седишту ДС-а на којем су били Бојан Пајтић, Чедомир Јовановић, Саша Радуловић, Санда Рашковић Ивић и Бошко Обрадовић, лидери опозиционих странака су навели да су "несумњиво прешли цензус и да су освојили посланичке мандате". Страхују од изборне крађе, траже увид у податке РИК-а. РИК је саопштио да ће им дати увид у изборни материјал. О томе више можете прочитатиОВДЕ.8.00 - Европски званичници шаљу честитке Вучићу на твитеру Аустријски шеф дипломатије Себастијан Курц честитао је синоћ изборну победу Александру Вучићу уз поруку да се радује даљој сарадњи, те да се нада брзом напретку Србије на путу у ЕУ. Курц је на свом твитер налогу поруку исписао на енглеском и српском језику - ћирилицом. И европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан честитао је на твитеру победу лидеру СНС-а. Написао је да се "радује сарадњи са новом владом под његовим (Вучићевим) вођством, по питању ЕУ интеграција". 7.30 - Напредњаци убедљиви у Војводини Српска напредна странка је на покрајинским изборима и на изборима за Скупштину града Новог Сада, према до сада обрађеним подацима, освојила половину мандата. СНС је на покрајинским изборима, после обрађених 50 посто бирачких места, освојила половину, односно 60 мандата у војвођанској скупштини, а у Новом Саду, после 32,99 одсто обрађених бирачких места, 41,30 посто или 39 мандата, што је половина мандата у градском парламенту. Скупштина Војводине броји 120 посланика, а града Новог Сада 78 одборника. 7.20 - Подаци ЦеСИД-а на узорку од 90,6%: СНС - 49,2% СПС - 11,3% СРС - 7,9% ДС - 5,9% ДЈБ - 5,7%, ДСС-Двери - 5,1% СДС-ЛСВ-ЛДП - 5,0% 7.15 - РИК на 83 одсто: СНС освојио 48,26 одсто Републичка изборна комисија саопштила је рано јутрос да је на основу 83 одсто обрађеног бирачког места листа Александар Вучић Србија побеђује освојила 48,26 одсто. Иза њих је коалиција Социјалитичке партије Србије и Јединствене Србије освојила је 11,37 одсто гласова, а Српска радикална странка 7,97 одсто гласова. Демократска странка освојила је 6,1 одсто гласова грађана, а Покрет Доста је било 5,71 одсто гласова. Према тим подацима, коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ 4,98 одсто гласова а коалиција ДСС-Двери освојила је 4,95 одсто. Лидери опозиције изјавили су рано јутросу РИК-у да је током избора била доста нерегуларности и да ће заједно да бране изборну вољу грађана. Опозициони лидери Бојан Пајтић, Борис Тадић, Чедомир Јовановић, Саша Радуловић, Санда Рашковић Ивић и Бошко Обрадовић су затражили су од РИК-а да им дозволи увид у бирачке спискове када они пристигну као и у записнике и гласачке вреће. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА