Најновије

Амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица продавао визе?

Поред тога што се отмица двоје службеника Амбасаде Србије у Либији догодила под чудним околностима, амбасадор Србије у овој земљи Оливер Потежица умешан је у врло сумњиве послове око издавања српских виза грађанима ове земље, тврди лист Ало.
Потежница (Фото: tripoli.mfa.gov.rs)

Потежница (Фото: tripoli.mfa.gov.rs)

Потежица је до јуна ове године искористио дискреционо право да би српске визе добило око 400 либијских држављана, док Министарство спољних послова није забранило издавање виза без сагласности МУП-а, преноси овај лист. - Постоји сумња да амбасадор није давао визе тек тако - на лепе очи, већ је ову услугу наплаћивао позамашним сумама. Када је службама безбедности упало у очи да Потежица шаком и капом дели визе по фамозном члану 13 Правилника о визама, скренута је пажња МСП-у, који је забранио ту праксу - каже извор близак дипломатским круговима. Извори тврде да је цена једне визе достизала неколико хиљада евра, па би 400 виза које су издате по овом основу оном ко их је дао могле донети зараду од скоро милион евра. Управо би умешаност у мутне послове могла бити разлог због кога је Потежица инсистирао да српска амбасада у Триполију не буде затворена као што су дипломатска представништва осталих европских земаља. Сумња се да је разлог због кога је Потежица инсистирао да остане у Либији било управо то да заврши послове које је започео - тврде извори овог листа. Према овим изворима, за саучесништво у отмици двоје запослених у Амбасади Србије у Триполију оптужен је либијски држављанин Хауди Гануди, који је близак с амбасадором Потежицом. Према сведочењу самог амбасадора, отмицу нису извршили џихадисти, већ нека од на стотине криминалних група које харају Либијом. Српски органи безбедности који од суботе, када се догодила отмица Слађане Станковић и Јовице Степића, даноноћно покушавају да издејствују њихово ослобађање, јуче нису имали нове податке о њима. - Ситуација постаје потпуно конфузна и чини нам се као да неко покушава с нама да игра жмурке. Нажалост, немамо нових информација о Слађани и Јовици - речено је у безбедносним службама.

Визе шаком и капом

Према подацима које су добијене из МСП-а, Амбасада Републике Србије у Триполију током 2014. године издала је 1.955 виза, а за првих шест месеци 2015. године 430 виза. Према наводима министарства, визе су у највећем броју случајева издате у сврху студирања, спајања породица, лечења, као и из пословних разлога.
Прочитајте још:СЛУЖБЕ ПРОВЕРАВАЈУ УЛОГУ ПОТЕЖИЦЕ: Амбасадор умешан у отмицу?!НИКОЛИЋ О ГЛАСАЊУ У УНЕСКО: Наше комшије су се баш обрукале!ПРОЈЕКАТ „КОСОВО“ ИМ ПРОПАДА: Запад жели освету за Унеско – следи нови удар на Србију!
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА