Најновије

Француска: Отровани уранијумом у праху?

У Па-де-Калеу на северу Француске протекле ноћи је у остави једног стана пронађена пластична боца са натписом "уранијум", у којој се налазио бели прах, а од које је лакше отровано шест особа, јавља париски дневник "Фигаро".

Отровани уранијумом у праху? (Фото: pixabay)

Најмање шест ватрогасаца било је изложено штетном дејству супстанце током неколико минута, пре него што су опрали руке, али није било потребе за лекарском интервенцијом.
Према првим резултатима истраге, вероватно је реч о торијуму 232 који емитује алфа зраке, користи се у индустрији и потенцијално је опасан, а власти сада утврђују како је та супстанца доспела у оставу стана.
Препоставља се да боца припада претходном станару, који је некада радио у индустрији челика, а недавно је преминуо. Садашња власница стана у којем је нађена боца пребачена је у Лил где ће бити подвргнута контролном прегледу, саопштили су градски званичници. "Госпођа је највероватније отворила боцу јер су ватрогасци, који су на лице места стигли око 21 сат, констатовали код ње трагове лаке радиоактивности", рекао је заменик префекта општине Бетин у Па-де-Калеу Никола Оноре. Ватрогасци су најпре констатовали да је радиоактивност четири пута већа од нормалне, али се њен ниво, након што су опрали руке, вратио у нормалу, изјавио је директор техничке службе те општине Јусеф Адујак. Око зграде је из предострожности успостављена безбедносна зона од стотинак метара, пре него шти су припадници мобилне ћелије за радиолошку интервенцију из Лила однели боцу. Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА