Најновије

Лоше време за ћаскање о Дортмунду: Не скандирајте ми име, ја вечерас уживам под стресом

„Немам шта или било коме да доказујем у Борусији, али наравно да ћу се радовати, то је као кад победиш пријатеља из детињства“, поручује Јирген Клоп у сјајним изјавама пред гостовање Ливерпула на Вестфалену

Јирген Клоп( Фото:uefa.com)

Земљотрес фудбалских емоција тресе Дортмунд. Стадион Вестфален подрхтава, ерупција се очекује вечерас у 21.05, јер је Јирген Клоп већи и од овде утакмице.
Чини се да није битно шта ће се десити на терену за време обрачуна Борусије и Ливерпула. Далеко више интересовања привлачи то како ће се легендарни тренер понашати против бившег клуба.
Ма, шта клуба, љубави за сва времена.
„Боље што сам се вратио овде него да сам отишао у Северну Кореју или на неко друго место“, насмејао се Немац покушавајући да опише колико му је драго што у оквиру првог меча четвртфинала Лиге Европе његов Ливерпул гостује његовом Дортмунду.

Тамо су га, тачно 320 дана после растанка, дочекали раширених руку. Приредиће му и пљесак пре почетка меча. У то нико не сумња. А онда, кад се лопта „зарола“, неће бити важан ни одјек са трибина, ни Клопово понашање, јер је у фудбалу, баш као и у рату, све дозвољено. „Кад смо почињали да се бавимо фудбалом сви смо га играли против најбољих пријатеља из детињства. Апсолутно је неприхватљиво да, као, не желиш да га победиш. Мој отац ме је волео више од било кога, али кад бисмо играли један против другог, увек је желео да ме савлада. Требало ми је 15 година да ја њега тучем први пут, али то није био његов проблем, нити је нарушило наш однос“. Опет, ово је толико специјалан меч да превазилази сам спорт. Чак је једна немачка ТВ станица, Спорт 1, објавила да ће вечерас користити такозвану „Клоп камеру“, која неће снимити ниједан секунд утакмице, већ ће свих 90 минута снимати само гостујућег тренера. „Не знам шта људи мисле о мени, али могу да кажем да су сви били врло љубазни кад смо се прошлог лета опраштали. Знам да ће многи бити срећни што ме опет виде, мада ово баш и није идеална ситуација да се сретнете са пријатељима. Ако неко жели да ме загрли - нема проблема. Под условом да га познајем. На крају крајева, ово је само фудбал“.

Навијачи су га пре годину дана испратили огромном кореографијом њему у част. Преко јужне трибине Вестфалена писало је: „Хвала, Јиргене“. „Нисам имао ниједан лош тренутак за време боравка у Дортмунду. Сад, кад сам се вратио, нико не мора да ме подсећа како је било. Знам сам. Знам све о нашем односу. Не очекујем ништа. Нико не мора да скандира моје име кад уђем на стадион. То ми није потребно. Што се мене тиче, могу и да ми звижде. Ако хоће“. Није природно да му звижде. Бар не на почетку. Или све док Борусија буде имала позитиван резултат, међутим, један од најхаризматичнијих тренера данашњице на све начине покушава да обузда набујале емоције. „За мене лично биће стресно кад изађем из аутобуса, уђем на стадион и сретнем се са сваким чланом обезбеђења понаособ. Сваким запосленим. Све их познајем. Особа сам која би, у нормалним околностима, стала да прозбори коју реч са њима. Но, ово није добар тренутак. Било би сувише стресно за мене“. Додао је, у част колеге Томаса Тухела, његовог наследника и у Мајнцу и Дормтунду: „Познајем добро овај стадион, не знам тачно колико сам утакмица на њему водио, али знам да сам на многима уживао. Захвалан сам на томе, јер ми је јасно да никад више у животу нећу уживати на тај начин. Поштено је да сад неко други ужива“.

О самој утакмици... „Немам шта или коме да доказујем у Дортмунду. Није ми то намера. Што се мене тиче, нерешен исход би био сасвим у реду, срећан сам због дуела генерално, али нисам и не могу да будем задовољан што се толико пажње придаје мени. Није ми то потребно, мада знам да не могу да избегнем“. Шта кад и ако Ливерпул да гол? „Наравно да ћу се радовати. Радио сам то и кад сам са Дортмундом гостовао мом претходном клубу, Мајнцу, у коме сам провео 18 година. Знамо како Борусија игра, али моји фудбалери нису путовали довде да би изашли на терен без наде да могу да остваре повољан резултат. Ако ме у Дортмунду за седам година нису упознали добро, да знају да желим да мој тим да гол и победи, онда... Ако га дамо у првом минуту, сигурно нећу трчати поред аут-линије, али ако погодак буде важан, одлучујући, е, онда ћемо да видимо шта ће се десити“.

Уместо закључка опет о емоцијама... „Сигурно нећу рећи: 'Извините, моја је грешка'. Нити ћу мојим играчима пред меч казати: 'Био сам у Дортмунду, оставите ме на миру, изађите на терен и одрадите ово сами'. Не! Желим да учествујем у овоме, јер ми се свиђа атмосфера која ће бити и вечерас и у реваншу. Борусија има сјајног тренера. Не мислим да сад, зато што сам ја на клупи Ливерпула, морамо да изађемо, победимо са 5:0, па да сви причају: 'Оооо, види шта овај може'. Људи, хајде да играмо фудбал. Добар фудбал. И да кад се ово вечерас заврши позовемо Дортмунду на Енфилд“. Господски! Извор: Моцартспорт

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА