Најновије

Штрбац: Хрватска је у позицији да условљава Србију

Директор Информационо-документационог центра "Веритас" Саво Штрбац оценио jе данас да jе Хрватска у позициjи да условљава Србиjу и сматра да ће то потраjати.

Саво Штрбац (Фото: mc.rs)

"По досадашњем искуству, сећам се како је Италија правила проблеме Словенији, па Словенија Хрватској, тако ће и Хрватска много намучити Србију док је неко из ЕУ не поклопи и каже доста је. Пар година ће Хрватска сигурно намучити Србију", оценио је Штрбац за РТС.
Упитан како ће се понашати Србија у том случају, Штрбац је рекао да не зна, али да је Хрватска у позицији да условљава Србију.
Штрбац оцењује да су хрватски додатни услови према Србији додатни вид цинизма, подсећајући да та земља није урадила ништа по питању ефикаснијег повратска Срба и прогону починилаца ратних злочина.
"До задњег часа је Хртватска била условљена да ради на много ефикаснијем повратку Срба и прогону починилаца ратних злочина над Србима. Ни једно, ни друго није много помогло и њих је изненадило када су у ЕУ рекли да су испуњени услови за њихов улазак у ЕУ. Хрватска се била мало уљудила у том негативном односу према Србима, па је изгледало да ће бити боље, али чим су ушли у ЕУ вратили су се на позиције са почетка 90-тих", оценио је Штрбац.
Штрбац подсећа да је у Хрватској од 3.600 које је требало процесуирати то учињено само према 108, због чега је мишљења да треба да остане надлежност у српском закону и да буде претња да ће кад-тад неко са хрватске стране одговарати.
Штрбац каже и да је, када је у питању захтев Хрватске да се њеној мањини у Србији дају већа права, у хрватском закону предвиђено да ако нека мањина има преко 1,5 одсто да им припада једно место у Сабору. 
"У Србији је према последњем попису 0,8 одсто Хрвата. Они примењују такав критеријум код себе, а од других траже више", приметио је Штрбац.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА