Најновије

ЈОШ ЈЕДНА РУСКО-СРПСКА ВЕЗА: Упознајте Кјахту - руски град српског грофа (ФОТО)

Кјахта је вероватно једини град на територији Руске Федерације који је основао један Србин.

Панорама Кјахте (Фото: Википедија)

Наиме, гроф Сава Владиславић Рагузински је у Сибиру добио право да оснује град, што је и реализовао 1727. године, назвавши га Троицкосавск. Садашње име, Кјахта, град носи од 1934. године.

Кјахта је смештена на подручју Сибирског федералног округа, на крајњем југу Републике Бурјатије, у пограничној зони између Руске Федерације и Монголије. Када је Владиславић основао град, тамо је подигао и храм, назвавши га црква Светог Саве српског Немањића. Новоосновано насеље добило је име баш по тој цркви (рус. Троицкая церковь Святого Саввы Сербского), а која се налазила у самом средишту насеља.

Изградња утврђења које је требало да служи као главна трговачка спона између Кине и Русије завршена је 1728. године, а само утврђење имало је статус „слободе“, трговачког насеља ослобођеног плаћања пореза.

Након потписивања Буринског и Кјахтинског уговора (1727) о разграничењу и трговачким везама између Русије и Кине, Кјахта постаје једним од најважнијих трговачких центара у целој централној Азији. Године 1743. цело насеље добија статус „трговачке слободе“, а 1792. је у Кјахту премештена и царинска испостава из Иркутска.


Троицкосавск 1805. добија административни статус града, а према подацима из 1829. у граду су у 542 домаћинства живела 4.054 становника. Током целог XIX века град је био важно трговачко средиште, а савременици су га често називали „Венецијом пешчаних дина“ због бројних трговачких каравана са камилама из Унутрашње Монголије.

Иначе, Сава Владиславић Рагузински је био српски политичар, саветник руског цара Петра Великог, дипломата у служби Рускe Империјe, путописац, полиглота, велики добротвор... Владиславић је од царице Катарине добио титулу грофа 24. фебруара 1725. године.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА