Najnovije

JOŠ JEDNA RUSKO-SRPSKA VEZA: Upoznajte Kjahtu - ruski grad srpskog grofa (FOTO)

Kjahta je verovatno jedini grad na teritoriji Ruske Federacije koji je osnovao jedan Srbin.

Panorama Kjahte (Foto: Vikipedija)

Naime, grof Sava Vladislavić Raguzinski je u Sibiru dobio pravo da osnuje grad, što je i realizovao 1727. godine, nazvavši ga Troickosavsk. Sadašnje ime, Kjahta, grad nosi od 1934. godine.

Kjahta je smeštena na području Sibirskog federalnog okruga, na krajnjem jugu Republike Burjatije, u pograničnoj zoni između Ruske Federacije i Mongolije. Kada je Vladislavić osnovao grad, tamo je podigao i hram, nazvavši ga crkva Svetog Save srpskog Nemanjića. Novoosnovano naselje dobilo je ime baš po toj crkvi (rus. Troickaя cerkovь Svяtogo Savvы Serbskogo), a koja se nalazila u samom središtu naselja.

Izgradnja utvrđenja koje je trebalo da služi kao glavna trgovačka spona između Kine i Rusije završena je 1728. godine, a samo utvrđenje imalo je status „slobode“, trgovačkog naselja oslobođenog plaćanja poreza.

Nakon potpisivanja Burinskog i Kjahtinskog ugovora (1727) o razgraničenju i trgovačkim vezama između Rusije i Kine, Kjahta postaje jednim od najvažnijih trgovačkih centara u celoj centralnoj Aziji. Godine 1743. celo naselje dobija status „trgovačke slobode“, a 1792. je u Kjahtu premeštena i carinska ispostava iz Irkutska.


Troickosavsk 1805. dobija administrativni status grada, a prema podacima iz 1829. u gradu su u 542 domaćinstva živela 4.054 stanovnika. Tokom celog XIX veka grad je bio važno trgovačko središte, a savremenici su ga često nazivali „Venecijom peščanih dina“ zbog brojnih trgovačkih karavana sa kamilama iz Unutrašnje Mongolije.

Inače, Sava Vladislavić Raguzinski je bio srpski političar, savetnik ruskog cara Petra Velikog, diplomata u službi Ruske Imperije, putopisac, poliglota, veliki dobrotvor... Vladislavić je od carice Katarine dobio titulu grofa 24. februara 1725. godine.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA