Најновије

АМЕРИКАНЦИ НАШЛИ ДА ПРИГОВАРАЈУ: Акције Москве – нови преседан у Европи!

ВАРШАВА - Заменик америчког државног секретара Ентони Блинкен изјавио је у Варшави да се трансатлантска заједница суочава са бројним изазовима.

Ентони Блинкен (Фото: Јутјуб)

Он је као изазове навео Исламску државу, мигрантску кризу и деловање Русије у Украјини, али и истакао да је оно што дефинише НАТО спремност свих чланица да предузму тешке кораке у одбрани Алијансе.

Они који покушавају да ослабе трансатлантске везе потцењују наш Савез и погрешно тумаче отворене дебате као поделе, оценио је Блинкен у говору посвећеном "САД, Европи и НАТО" који је одржао у Јавној библиотеци у Варшави, у организацији Немачког Маршаловог фонда у САД.

Према његовим речима, изазови пред којима се налази Европа и трансатлатнска заједница прете из свих праваца.

Са југа прети кампања тероризма која се протеже од Париза до Лахора од Брисела до Анкаре, а њен епицентар је у сенци грађанског рата у Сирији који улази у пету годину, рекао је амерички званичник.

Тај сукоб је, како је рекао, за последицу имао највећи талас расељених од Другог светског рата који је погодио економско, политичко и друштвено ткиво свакодневног живота у Европи.

На истоку, Русија је у Украјини "угрозила суверенитет и територијални интегритет једне независне демократске земље и идеју слободне и целе Европе", навео је он.

Према његовим речима, акције Москве прете да постави нови преседан на европском тлу где су основни међународни принципи ођедном доведени у питање. Ти принципи су како је презицирао "да се границе суверених земаља не могу мењати силом".

На крају ту је и изазов изнутра, додао је он наводећи да трансатлантска заједница доживљава недостатак самопоуздања и потрагу за идентитетом.

У САД је то, како је навео, потенцирано предизборном кампањом, у Европи спор економски раст и јачање екстремистичких странака навели су неке да се питају да ли је велики Европски пројекат користан, а савез одржив.

Блинкен је указао да снага НАТО није дата, већ му је потребно стално одржавање и инвестирање, а његова највећа вредност је "јединство и једнакост" свих чланица у одбрани заједничких принципа.

"У НАТО нема грађана другог реда. Од тренутка када се придруже чланице имају чврсту обавезу према колективној одбрани", рекао је амерички званицник.

"Настављамо да испуњавамао обећање о учетвострученим издвајањима за европску безбедност са 790 милиона долара пре две године на 3,4 милијарде долара", додао је он.

САД, како је навео, прихватају и идеју о јачању присуства НАТО на Истоку.

То, како је додао, "није стратегија против неке земље већ јачање сигурности наших савезника и опипљива демонстрација наше преданости члану 5" повеље о узајамној одбрани чланица.

Кризу у Украјини је произвела је Русија и Русија је мора и окончати а до тада је потребно задржати санкције према Москви, рекао је амерички званичник који сматра и да је потребна диверсификација енергетског снабдевања како Европа не би зависила од руске нафте и гаса.

"Наш циљ није да руски гас и нафта не дођу у Европу већ да диверсификујемо енергетска средства на начин да нико не може да их користи као средсво притиска," рекао је он.

Други непосредан задатак је борба против ИД, као и спречавања регрутовања и радикализације младих и извора финансирања те терористичке организације, рекао је Блинкен.

Амерички званичник се налази у Варшави у оквиру европске турнеје током које ће посетити и Софију, Букурешт и Париз, а пред самита НАТО у Варшави овог лета. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА