Најновије

КРЕЋЕ ХАОС У ЦРНОЈ ГОРИ: Мило у сукобу са Тачијем - шиптари траже "свој део"!

ЦРНА ГОРА - Демократска партија Косова спремна да поново отвори питање границе са Црном Гором. МУП нема никаквих сазнања о преиспитивању међе са Косовом.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Питање разграничења Косова и Црне Горе по свој прилици имаће и „друго полувреме“, јер притисци опозиције на власти у Приштини све су гласнији. Тако је у понедељак из Приштине стигла информација да странка Хашима Тачија (Демократска партија Косова) не искључује могућност арбитраже!
– Једна могућност је да се са Црном Гором поново разговара о томе, а друга да се то питање стави пред арбитражу, саопштио је Џавит Халити, потпредседник странке. – Влада Косова покушаће да убеди грађане да споразумом није угрожена граница.
У МУП-у Црне Горе нису упознати са новим дешавањима са друге стране Чакора.
– Министарство унутрашњих послова није у поседу било какве релевантне иницијативе у вези са преиспитивањем или арбитражом границе између Црне Горе и Косова – наводи се у званичном одговору овог Владиног органа.
Већ неколико месеци противници разграничења које је спроведено не одустају од тврдњи да је тим споразумом Црна Гора оштетила Косово.
Међутим, до промене мишљења није дошло ни после извештаја независне међународне експертске комисије, коју је тражила у то време председница Косова Атифете Јахјага, у којој нису откривене неправилности у процесу разграничења. Опозиција је тада затрпала Јахјагу петицијом са 203.000 потписа којима се тражило поништавање споразума.
Џавит Халити сматра да би налаз комисије о демаркацији требало да се нађе пред члановима Одбора за европске интеграције Скупштине Косова пре него што се о њему буде гласало, док су из опозиције запретили да ће саботирати гласање у парламенту.
Иначе, приликом потписивања споразума о демаркацији у Бечу крајем августа прошле године црногорски председник Филип Вујановић је казао како је се ради о историјском догађају за Црну Гору. Међутим, ни део црногорске опозиције (ДФ) није ставио тачку на ово питање и појас дужине 79 км са Метохијом, и око 12.000 хектара под шумама, пашњацима и катунима.
Проблем на међи појавио се неколико месеци након НАТО бомбардовања СРЈ 1999. када су припадници КФОР срушили пут на Чакору, од Мурине према Пећи, и на неколико места поставили пирамиде што је за снаге међународне заједнице била гаранција разграничења Црне Горе и Косова. Нервоза је прокључала 2009. када су у околини Рожаја на путу за Пећ, косметски Албанци уништили и уклонили обележја државе Црне Горе. Они су данима протестовали тврдећи да земљиште на подручју планине Жљеб, између Рожаја и Пећи, припада Космету.
Сузавац
– Као опозиција, организоваћемо се како бисмо спречили да споразум дође до Скупштине. Ако буде требало, бацићемо сузавац како бисмо онемогућили ратификацију – казао је Зариф Бериша из мањинске партије Нисма. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА