Најновије

ЕКСПЕРТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ПРЕДРАГ ЋЕРАНИЋ: Пекиншка патка

У политичком дискурсу у Србији ових дана Патка је била незаобилазна тема, симбол о којем су се водиле полемике па и жестоке расправе. Велика, жута патка на дување, која је шетала улицама и трговима Београда, слала је поруке, али у многим српским медијима добила ефектна тумачења и одговоре.

Предраг Ћеранић (Фото: Јутјуб)

Пише. Предраг Ћеранић Објашњена је њена улога у суспензији бразилске предсједнице Дилме Русеф, чији главни гријех није била корупција што јој је Патка на уличним протестима спочитавала, већ унутрашња, и још више спољна политика – супротстављање неолиберализму и дјеловање Бразила у оквиру БРИКС-а. Бразил, као дио мултиполарног свијета, који незадрживо надире и потискује еру монополарности и глобализма, свакако је од банкарског картела и његових корпорација доживљен као пријетња коју треба уклонити, поготово шту су најаве о потпуној функционалности БРИКС-а, што укључује и нову монету која би долар могла скинути са трона резервне свјетске валуте, постале реалне и изгледне. Патка је дигла главу и у Београду, одмах након што је у једној обавјештајној централи процијењено да је „Вучић, ипак у души русофил“ и да му треба приредити 5. октобар, чему би, како то у сличним ситуацијама бива, требало да допринесу инсајдери изнутра.  Паткин кљун се могао видјети пред изборе, а нарочито у изборној ноћи.

Паткин дух већ дуго провејава улицама Скопља, а протестанти никако да изнесу један од главних разлога свог незадовољства: сва четири велика инфраструктурна пројекта у Македонији раде кинеске компаније. Лакше се служити лекцијама из Шарповог уџбеника при чему су оптужбе о корупцији најчитаније поглавље. Уз то, „пачићи“ сигурно имају на уму да је Јужни ток, само одложен пројекат. Руско економско и политичко присуство, што изгледа иде руку под руку са  кинеским инвестицијама, Патку доводе до лудила и она аутоматски исуче свој затупљени кљун. Прерушена Патка је покушала и у Бањој Луци, из истих разлога, користећи пароле о свенародном протесту против корумпиране власти, да „ненасилно“ уплови у институције Српске.

Одлазак у Москву премијера Србије, долазак кинеског предсједника Си Ђинпинга у Београд, праћен потписивањем бројних уговора о кинеским улагањима у Србију, боравак предсједника Српске Додика у Санкт Петергурбу, гдје се успио састати с предсједником Путином, Додиков сусрет с предсједником Кине у Смедереву, и договори с представницима кинеских компанија, које намјеравају да учествују у неким инфраструктурним пројектима у Српској, говори да Патки неће бити по вољи. Како ће узвратити, за којом ће псиоп операцијом својим посегнути, кога ће у свом кљуну покушати да однесе с политичке сцене, остаје да видимо.

Како год, изгледа да у Скопљу, Београду и Бањој Луци више размишљају о пекиншкој патки, најпознатијем јелу у Кини, које се традиционално служи уз мандаринске палачинке, него о гуменој, надуваној патки. Кажу да је печена пекиншка патка захтјевно јело, али да се труд на крају исплати. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА