Најновије

9. ТРОФЕЈ ВЕРИЦЕ И СРЕЋКА НЕДЕЉКОВИЋА: Марија Ракић И Бобан Богосављевић одбранили титулу првака

Машински факултет у Београду, 3-4. јуна 2016. године био је девету годину за редом домаћин Финалних турнира студенткиња и студената Београда у шаху, који носе назив Трофеј Верице и Срећка Недељковића.

Учесници и организатори(Фото:Правда)

Домаћин догађаја био је проф. др Милош Недељковић, син Верице и Срећка Недељковића. У свом обраћању професор Недељковић подсетио је на историјат турнира, на све раније победнике међу којима је велики број и оних који су побеђивали на државном првенству. Посебан део био је посвећен награди за животно дело коју је велемајстор Верица Недељковић добила од Спортског друштва „Црвена Звезда“ поводом прославе 71. рођендана Црвене Звезде.
Учесницима и гостима обратили су се и проректор Универзитета у Београду проф. др Живослав Тешић и у име Универзитетског спортског савеза Београда Небојша Баралић који је присутне упознао са резултатима универзитетске репрезентације Србије на недавно одржаном Првенству света за студенте у Абу Дабију. Овом приликом, велемајстору Вери Недељковић, као некадашњој државној репрезентативки, уручио је мајицу универзитетске репрезентације Србије.
Као и ранијих година, у сали 513 Машинског факултета, окупио се велики број врхунских шахиста, ветерана и актуелних репрезентативаца, професора Универзитета, шаховских функционера, љубитеља шаха... Поред чланова породице Недељковић, велемајстора Верице Недељковић, проф. др Милоша Недељковића и унука Олге и Срећка, овај најјачи универзитетски турнир увеличали су својим присуством и повлачењем првих потеза легендарни велемајстор Александар Матановић, прослављене даме нашег шаха велемајсторке Алиса Марић, Хенријета Конраковска Соколов, Катарина Благојевић и Гордана Марковић, Малина Бошковић, затим наши шаховски тренери интермајстори др Иван Марковић, Јован Тодоровић, велемајстор проблемског шаха и новинар Марјан Ковачевић, новинар Илустроване Политике Љубиша Стојилковић, представници Шаховског савеза Србије Миливоје Миливојевић и Душко Радовановић, директори Шахвских клубова Црвена Звезда и Јелица ПЕП, Драгољуб Раичевић и Душан Цогољевић, те међународне шаховске судије, брачни пар Петар Катанић Вујић и Бранка Вујић Катанић. Био је ту као и увек велики број универзитетских професора, проф. др Добрило Тошић, проф. др Душан Драјић, проф. др Зоран Грубишић, доцент др Владица Андрејић… 
Играчки састав био је такође на високом нивоу. Код студента просечан рејтинг турнира  био је 2409 ело рејтинг поена, што најбоље говори о снази турнира. Код студенткиња, дан пре почетка, десило се неколико непредвиђених отказа због болести и путовања у иностранство. Ипак, учешће актуелне универзитетске шампионке и двоструке шампионке Србије Марије Ракић, затим универзитетских репрезентативки Лене Миладиновић и Стефане Милутиновић одржало је висок ниво и женског турнира. 
Може се рећи да су фаворити у обе конкуренције оправдали очекивања и заузели водећа места. Интермајстор Марија Ракић и велемајстор Бобан Богосављевић освојили су прва места и прелазни пехар породице Недељковић намењен победнику Трофеја, и тиме одбранили звање најбољих освојено прошле године. Са 5 освојених поена из 6 партија Марија Ракић је по пети пут освојила Трофеј породице Недељковић. Друго место припало је Лени Миладиновић, а треће Стефани Милутиновић. Код студената, као што се и очекивало, уједначен турнир и неизвесне партије, од прве до последње. Велемајстор Бобан Богосављевић освојио је прво место са 8 поена, други је велемајстор Никола Несторовић са 7, а трећи је, захваљујући бољем додатном критеријуму, Милоје Ратковић са 6 поена. 

Покровитељ турнира, породица Недељковић, ове године увела је и награде за најлепше партије у обе конкуренције. У конкуренцији студената награђен је Лазар Радусиновић, који је као црни славио против Славена Паштара, и код студенткиња Ксенија Томин и Маја Милановић чија је изузетно борбена партија, препуна лепих жртава, завршена ремијем. Организатори финалног турнира студената „Трофеј Верице и Срећка Недељковића“ били су Универзитет у Београду, Машински факултет у Београду, Универзитетски спортски савез Београда и Шаховски клуб „Студентски град“. Судија турнира био је Небојша Баралић, међународни шаховски судија.
Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА