Најновије

Може ли држава да спречи неморално медијско извештавање о злочинима?

Председник Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић осудио је извештавање медија о трагичном случају силовања и зверског убиства трогодишње девојчица из зајечарског села Вратарница.

Мехо Омеровић (Фото: Јутјуб)

Омеровић је, у саопштењу које је упутио медијима, изразио неслагање са начином како се односе према овом злочину.
– Постављам питање уредницима и новинарима да ли оваквим сензационалистичким извештавањем, објављујући фотографије жртве и преносећи најкрволочније изјаве злочинца и монструма које су дате наводно у истрази, на било који начин доприносе превенцији насиља над децом а нарочито да ли доприносе заштити достојанства жртве, њене породице и јавности, или овакве насловне стране са указивањем на 'узнемиравајући садржај' имају неки други циљ и интерес – наводи Омеровић.
Он је апеловао на медије, полицију и друге органе надлежне у овом случају, да поступају у складу са професионалним, етичким и моралним стандардима и нормама.
– Сви заједно морамо да допринесемо стварању амбијента у којем ће злочини бити најстроже кажњавани, али пре свега спречени. Тај циљ нећемо постићи оваквим извештавањем, посвећујући насловне стране злочинцу, могли смо прочитати и описивање до у детаље и начин како је монструм отео, силовао и убио девојчицу – истиче председник Одбора за људска и мањинска права и додаје да то говори о директном приступу извештајима из истраге, истражним радњама, записницима чак и обдукционом налазу.
Омеровић је истакао и да су родитељи несрећне девојчице морали да читају у новинама како се тај монструм иживљавао над њиховим дететом .– Ово је било поновно убијање жртве, гажење сваког људског достојанства, наново наношење бола родитељима и кршење више закона!
Какви смо то људи постали ако мислимо да ће објављивање детаља из истраге о томе како је монструм 'и мртву силовао трогодишњу девојчицу, како јој је поцепао утробу' повећати тираж и донети зараду – каже он уз поруку да је „јадан тај тираж који се прави над силованом трогодишњом девојчицом”.
Поводом извештавања о злочину у Вратарници медијима се пре два дана обратило и Министарство културе наводећи да ће, уколико се не престане са сензационализмом, „искористити све расположиве мере како би санкционисало кршење Закона о јавном информисању”.
Како су објаснили за „Политику” ово Министарство, осим издавања саопштења или обраћања Савету за штампу, има овлашћења да у одређеним случајевима спроводи прекршајне поступке, али и да поднесе предлог јавном тужиоцу за судски поступак како би се забранила дистрибуција информација или другог медијског садржаја.
То је могуће у случајевима у којима се позива на насилно рушење уставног поретка или насиља према људима на основу расе, националне или политичке припадности, вероисповести, сексуалне опредељености, инвалидитета или другог личног својства.
И то у случајевима у којима од објављивања информације прети непоправљива последица која се не може спречити на други начин.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА