Најновије

Вучић: Боље да се сами договарамо

БРИСEЛ - Премиjер Србиjе Aлександар Вучић поручио jе у понедељак Хрватскоj да би волео да представници те државе посвете већу пажњу сарадњи две земље, те нагласио да jе на међувладиноj конференциjи изjаснио неслагање са ставом Хрватске у вези закона о универзалноj jурисдикциjи.

Вучић (Фото: ЈуТјуб)

"Нећу да се мешам у унутаршње ствари Хрватске. Нећу да стичем политичке поене тиме што ћу жестоко да одговарам хрватским комшијама", истакао је Вучић на прес конференцији после отварања поглавља 23 и 24.
Он је рекао да би волео да се више пажње посвећује хрватско-српској сарадњи:
"Ми већ предузимамо мере за подршку припадницима хрватске мањине, у складу са Декларацијом коју сам потписао недавно са председницом Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић", рекао је српски премијер на заједничкој конференцији за штампу са Мирославом Лајчаком и Јоханесом Ханом, одговарајући на питање новинара хрватског Вечерњег листа да ли мисли да Србија треба да мења закон о универзалној јурисдикцији.
Вучић је подсетио да Хрватска има веома сличан закон као и Србија, али са лошијом одредбом која се тиче могућности поновног преиспитивања одлуке судова, ако Хрватска није задовољна пресудом. 
Такође је навео да неке земље попут Немачке, Шпаније или Белгије имају истоветне законе као Србија.
"Управо захваљујћи том закону ми смо процесиуирали 14 злочинца који су учествовали у извођењу злочина у Сребреници", поручио је он.
Вучић је казао да Србија нема проблем да спорна питања решава у билатералним односима, и да верује да ће две земље имати довољно снаге да превазиђу проблеме.
Истовремено је поручио да је за Србију болно и тешко да неки од људи које су наши правосудни органи пустили на слободу нису на издржавању казни, иако су вишеструки починиоци злочина над Србима.
"Чинимо уступке зарад добрих регионалних односа и сарадње", додао је он.
Након конференције за новинаре Вучић је одговарајући на питања представника медија рекао и да је важно да покушавамо да се договарамо са Хрватском и да сами решавамо несугласице, а не да и они и ми очекујемо и тражимо помоћ великих сила.
Одговајући на питање о хртавским условима, он је приметио да је и комесар Јоханес Хан поменуо да "то није део акција", те да има још земаља које поседују сличне норме, попут Немачке, Белгије, Италије и Шпаније.
"Нисам данас хтео да говорим о случају Марић и другим, јер желимо да гледамо у будућност, а не у прошлост", рекао је Вучић, додајући да је и то разлог зашто понекад не разуме неке примедбе.
Важно је да радимо на будућности, билатерално, да покушавамо да се договарамо.
"То је важније него да ми увек морамо да очекујемо и тражимо подршку канцеларке Меркел, Американаца, Француза или да они траже њихову подршку. Боље је да те ствари сами решавамо", закључио је Вучић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА