Најновије

ЛИБИЈА: Могућ повратак породице Гадафи на власт, племена се уједињују око Сеифа Гадафија!

ТРИПОЛИ- Син убијеног либијског лидера Моамера Гадафија пуштен је из затвора, а либијска племена виде га као јединог легитимног спасиоца земље и спремна су да га подрже као де факто лидера у било каквом политичком процесу.

Сеиф ал-Ислам Гадафи (Фото: Јутјуб)

Сеиф ал Ислам Гадафи, син убијеног либијског лидера Моамера Гадафија, пуштен је из затвора у Зинтану, где је провео скоро 5 година. Након што је његов отац убијен и Сирт заузет од стране побуњеника, Сеиф је покушао да побегне из Либије, међутим у новембру 2011. је ухапшен и задржан у затвору, где су му, између осталог, одсечени прсти.
У августу прошле године, млади Гадафи је у Триполију осуђен на смрт стрељањем, међутим казна није извршена на инсистирање организације "Human Rights Watch", која је оптужила самопроглашену владу да је политизовала судски процес.
Сеиф није био присутан на саслушањима, јер као затвореник у Зинтану којим је управљала влада у Тобруку, није био у надлежности власти у Триполију. Осим тога, Међународни кривични суд у Хагу подигао је оптужницу против Сеифа, његовог оца и бившег шефа либијске обавештајне службе Абдалаха Санусија. Хашки трибунал је повукао оптужницу против Моамера Гадафија после његове смрти, а одобрио је да се Санусију суди у Либији.
Извор близак Сеифу рекао је 2015. године за Ал Монитор да је једина препрека ослобађању Сеифа "његова безбедност када напусти затвор". "Биле би потребне велике безбедносне мере да би био сигуран, а уколико би га одвели у иностранство, имао би мало утицаја на догађаје у земљи", навео је извор.
Ослобађање Сеифа Гадафија ипак је омогућено новим законом о амнестији, који је усвојила међународно призната влада у Тобруку. Његов правни тим навео је да је Сеиф ослобођен још 12. априла, али да то није објављено из безбедносних разлога. Карим Кан који је водио Гадафијев правни тим, изјавио је да ће Хашки трибунал највероватније одбацити оптужбе против Сеифа, јер му је по истим основама суђено и у Либији, где је ослобођен.
Сада када је на слободи, главно питање јесте: "Каква ће бити улога Сеифа Гадафија у будућности Либије?"
Извори блиски младом Гадафију рекли су за Ал Монитор да је Сеиф већ почео да контактира људе који га подржавају и прави план за спасавање земље. Наиме, Сеиф је практично предодређен да игра улогу у племенски структуираном либијском друштву - већина племена која су подржавала његовог оца, виде га као јединог легитимног спасиоца и спремна су да га подрже као де факто лидера у било каквом политичком процесу националног помирења и уједињења земље.
Према сазнањима Ал Монитора, ова племена су већ донела одлуку да ће га прихватити као њиховог јединог представника, што значи да ће Сеиф Гадафи бити задужен за преговоре, прихватање и одбијање услова националног помирења.
Имајући у виду све гору ситуацију у Либији, све више људи окреће се Гадафију као потенцијално позитивном играчу. Према последњим извештајима, присталице Гадафија су сада у апсолутној већини у Либији и представљају глас који се не може игнорисати.
Осим тога, племенске снаге у земљи су већ неко време у потпуности игнорисане од стране УН-ових представника у Либији, који нису успели да постигну никакав напредак у извлачењу земље из грађанског рата.
Племена која се противе такозваној "Револуцији 17. фебруара" окупила су се у Врховни савет либијских племена и једино што им фали јесте политичка кохерентност и јако вођство, које према њиховом мишљењу, може обезбедити Сеиф Гадафи.
Чињеница да се његово ослобођење поклопило са ослобађањем шест високих званичника бившег режима, допринела је томе да се Сеиф Гадафи позиционира као све релевантнија политичка фигура у ратом разореној земљи.
Извор: Newsweek.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА