Најновије

Зашто Исламска држава врбује жене са Балкана?

На овим просторима ИД најчешће регрутује малолетнице да би се удале за џихадисту или жене које су већ удате, па одлазе на ратиште са супругом, а потом регрутују нове чланове и своју децу васпитавају у духу џихада.

Муслиманка (Фото: pixabay.com)

Ово за „Блиц“ објашњава Аурелија Ђан, уредница истраживања Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП) о регрутацији жена за ИД на западном Балкану.
Када је у новембру прошле године држављанка Србије Елма Ђушинац (22) ухапшена у Босни и Херцеговини због сумње у повезаност са ИД-ом, породица је била шокирана. Отац Бећир у неверици је за „Блиц“ испричао да је његову ћерку „радикализовао“ њен муж Енес Мешић, човек који је због повезаности са радикалним исламистичким групама већ био хапшен, а она га је упознала преко Фејсбука.
Српске и БиХ обавештајне службе сумњале су да Елма на Косову, у Санџаку и у Босни регрутује друге младе жене за борбу на страни исламског калифата, као и да је обучена за терористичке нападе.
Но, због недостатка конкретних доказа, девојка је само протерана са територије БиХ и враћена породици, која ју је спровела назад у Косовску Митровицу.
- Имам још два сина и ћерку, никоме од њих није јасно шта се дешава с Елмом. Мораћу изнова да је учим свему што је исправно, како сам то радио одмалена, васпитавајући је да буде пример другима - објашњавао је тада Бећир.
Елма се до детаља уклапа у профил жена које се придружују ИД-у. Њихова улога често се превиђа јер се сматра да су жене мирољубиве и нису склоне насиљу, истиче истраживачица БЦБП.
- Исламска држава је позната по томе да злоупотребљава положај жене, као и да на најбруталнији начин угрожава њихова права. Међутим, погрешно је тврдити да су жене генерално жртве, као и да оне имају искључиво пасивну улогу у терористичким актима. Њихово присуство у ИД-у је значајно и представља потенцијално велик ризик за безбедност на овим просторима - каже Ђан.
Жене привлачи радикализам на исти начин као и мушкарце, с тим да постоји неколико разлика које су у вези с традиционалном улогом жене - као мајке која ће спремити синове и кћери за борбу на страни исламиста, али и као супруге која ће свог мужа до краја фанатично подржавати у истој борби.
- Због тога жене представљају нераскидиви ланац у зачараном кругу радикализације људи - закључује Ђан. Шта жене привлачи џихадистима Исламске државе
- Висока незапосленост и сиромаштво
- Дискриминација и маргинализација 
- Пропаганда на интернету - Брачне понуде или наговор мужа Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА