Најновије

ДАН ПОСЛЕ: Шта ће Кина предузети ако пресуда суда УН угрози њен суверенитет?

Односе између Кине и Филипина ће одредити акције Филипина након што пресуда УН о спору у Јужном кинеском мору буде објављена, пише лист Чајна дејли.

Јужно кинеско море (Фото: cctv-america.com)

Пресуда Хашког трибунала у случају против Кине, која ће бити донета на захтев Филипина, упркос кинеском приговору, биће објављена 12. јула. Вашингтон, велики савезник Филипна, вршио је јавни притисак на Пекинг да прихвате пресуду Хашког трибунала, каква год пресуда била. Чињеница да овај случај дира у суверенитет и ограничава поморске слободе једне државе навео је многе да нагађају одговор кинеске власти на пресуду. Да ли ће одговор Кине бити речи или одлучна реакција зависи "искључиво од акција коју Филипини и друге земље буду преузеле зависно од пресуде", пише Чајна дејли. По неким спекулацијама поморска војна вежба Кине која се одржава од 7. до 11. јула представља упозорење и спремност Кине да брани свој национали суверенитет. Подручје војне вежбе се простире од острва Хајнан, све до Ксишна острва. У одговор на овакве тужбе, Министарство одбране Кине је у понедељак изјавило да је ово "регуларна војна вежба и да ја организована у складу са годишњим планом".

Такође је било спекулације да ће након пресуде Кина успоставити против-авионску идентификациону зону, као и да ће послати трупе на своје острво Хуангјанг. - Досад ниједан кинески званичник није објавио такве тврдње - пише Чајна дејли и додаје да "Кина никад није била држава која је вршила провокације и изазивала регионалну тензију". Џин Каноронг, професор међународних односа на кинеском Ренмин универзитеу, изјавио је да би најпаметнији приступ Филипина и САД био да крену на "третман хлађења" тако што ће заборавити на пресуду и неће је форсирати. Зханг Јунше, истраживач на кинеском Институту за поморске војне студије каже да неки људи у САД желе да ометају Кину форсирањем пресуде. - САД није у потпуности прихватио кинеске суштинске интересе и велике бриге и недавне акције од стране САД-а у Јужном кинеском мору су погоршале узајамно поверење са кинеском војском - објашњава Зханг. Који све бродови ће учествовати у кинеским вежбама у Јужном кинеском мору сазнајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА