Најновије

ДС ОКУПЉА ОПОЗИЦИЈУ: Темељ су НАТО интеграције, истополни бракови и још по нешто...

Поред непосредног гласања за председника Демократске странке, чланови ДС-а који се региструју и уплате чланарину 24. септембра изјашњаваће се и о четири питања која би у наредном периоду, према предлогу актуелног лидера Бојана Пајтића, требало да буду окосница нове политике демократа.

Пајтић (Фото: ЈуТјуб)

Осим уласка Србије у НАТО, правног регулисања истополних бракова и укључивања синдиката у рад странке, Пајтић предлаже чланству и уједињење Демократске странке са њеним „дериватима” – странкама које су настајале из ње, односно са странкама које деле исте вредности.
Шта год да чланови кажу на овом изјашњавању, то би требало да буде обавезујуће за новог лидера странке – био то опет Пајтић или неко од његових противкандидата. За сада је познато да се за председничку функцију боре и Драган Шутановац и Зоран Лутовац, а Пајтић верује, како је јуче рекао на конференцији за новинаре, да ће их бити још до краја овог дела унутарстраначког изборног процеса.
Он је нагласио да ће избори за руководство ДС-а бити „празник“ јер је први такав догађај у Србији – да „чланство, а не делегати или партијска номенклатура определе судбину странке у персоналном и програмском смислу”.
„ДС јесте авангарда. Верујем да ћемо помаћи границе и подићи лествицу демократизације српског друштва и политичке сцене”, истакао је лидер ДС-а.
Он је навео да реинтеграција не зависи само од ДС-а, али је, како је додао, важно да постоји начелна воља да се то учини, а како ће изгледати сарадња, то зависи од договора са другима странкама. Пре две и по недеље Пајтић је у писму чланству ДС-а навео да демократски блок мучи „нарцисизам малих разлика“ и да се, зарад потребе да се земља отргне од владавине једног човека, страначки избори морају искористити да се од чланства затражи подршка за „реинтеграцију свега онога што је било демократско”.
„СДС, ЛДП (ако задржи опозициони статус), ЗЗС, и друге проевропске организације које су својеврсни деривати ДС-а, треба да заједно са нама који смо у странци били и остали буду реинтегрисани у једну снажну Демократску странку”, поручио је Пајтић тада, а лидер СДС-а Борис Тадић сада предлаже унију демократских партија, коју би чиниле партије које су припадале истом политичком језгру.
Он је у интервјуу за недељник „Време” казао да мисли пре свега на Заједно за Србију Душана Петровића, ДС и СДС, а када је реч о ЛДП-у, каже да треба прво видети „шта ће бити од разговора између Александра Вучића и Чедомира Јовановића.
„Такви политички системи функционишу веома добро у Француској. Али овде постоји стереотип како ја поново срљам у ДС, што ниједног тренутка нисам помислио”, рекао је лидер СДС-а.
Таква унија је потребна, како наглашава, због „деструктивног дејства” коалиције СНС-а и СПС-а, али и појављивања странака и покрета на опозиционој сцени које се приказују као алтернатива постојећој опозицији, а „у ствари носе у себи само потенцијал демагогије и популизма”.
Пајтић је јуче, одговарајући на питања новинара, истакао да Тадићев предлог иде у правцу онога што је и он сам предложио чланству ДС-а.
„Сматрам да треба да размишљамо о сарадњи и да споречкања око неких разлика у прошлости никуда не воде”, рекао је Пајтић и додао, говорећи да је услов за ЛДП да задржи опозициони статус, али „имајући у виду дешавања на Врачару очигледно да то неће бити случај”. Он је указао да су се у владајућој коалицији „скупили с коца и конопца” и да нема идеолошке гадљивости, а да је његова идеја – сарадња са идеолошки блиским странкама.
Пајтић сматра и да нема потребе да постоји више демократских странака на политичкој сцени Србије. „То је процес ка коначној реинтеграцији унутар Демократске странке. Да ли ће то бити унија или неки други облик, то је секундарна ствар”, рекао је Пајтић.
На питање да ли ће разговарати и са Лигом социјалдемократа Војводине, Пајтић је указао да се та странка према ДС-у односила „агресивним речником Српске напредне странке” и да је учешћем у власти у Новом Саду компромитовала свој опозициони статус.
Он је одговорио и да питање чланству о „реинтегрисању“, с обзиром да се под њим, како тренутно ствари стоје, подразумева сваки облик сарадње поменутих странака, није прешироко постављено.

Пајтић позвао Вучића да што пре формира владу
Бојан Пајтић је позвао мандатара за састав нове владе Александра Вучића да „најхитније” формира владу, јер због одлагања чекају и потенцијални инвеститори и пољопривредници, који не знају каква ће бити аграрна политика, и научни радници, који су поднели на конкурсима 11.000 пројеката, а стоје и законодавни процеси.
Како је навео, неодговоран је приступ странке, листе и човека који је на њиховом челу да оволико одуговлаче када имају апсолутну већину и нису потребни преговори о коалицији. Он је подсетио да су Драгољуба Мићуновића због прекида седнице скупштине преко викенда оптужили за државни удар и навео да су изговори да Вучић сам пише 180 страна експозеа („као да је Толстој”) банални и недостојни.
Говорећи о смени доскорашњег директора „Железаре Смедерево” Петера Камараша, Пајтић је рекао да је ДС одавно тврдио да је реч о „сумњивом аранжману који је штетан за државу” и да би одговорност за то требало да преузме премијер Вучић.
„Догодило се то да је Камараш, са својим тимом у коме су и његов зет и пасторак, направио више од 144 милиона евра губитка. Вучић уместо да преузме одговорност, каже да је расправа Камараша и других дечачка свађа. Али не може ’дечачка свађа’ да кошта грађане Србије 144 милиона евра”, казао је Пајтић и додао да ће оваква бити судбина свих тајних уговора које је потписивао Вучић – „Ер Србија”, „Београд на води”, хотел на Копаонику, пољопривредно земљиште.
Лидер ДС-а поздравља отварање поглавља 23 и 24, додајући да то подразумева да буду откривени одговорни за Савамалу, за прислушкивање опозиције, крађу на изборима и аферу „Хеликоптер”. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА