Најновије

Милановићева странка прећутно подржала његове шовинистичке изјаве према Србима!

ЗАГРЕБ - Дан након што су у јавности процурили аудио снимци састанка лидера СДП-а Зорана Милановића и представника ратних ветерана на којем је он не бирајући речи облатио Србију и БиХ, следбеници бившег премијера, социјалдемократе, нису били најрасположенији за разговор.

Зоран Милановић (Фото: Јутјуб)

Милановић је, наиме, на том састанку, чији ток је тајно снимљен, Србију назвао "шаком јада" која већ 150 година зна би ли ишли у Македонији, Војводину, Босну, Хрватску или Бугарску.
За БиХ је рекао да није држава, већ "big shit" и пожалио се да тамо нема саговорника.
СДП-овац Пеђа Грбин, иначе, редовно расположен за разговор, портал Index.hr је упутио на портпаролку Даницу Јуричић која, како је рекао, у кампањи одређује ко ће давати изјаве. Исто је том порталу рекао и СДП-овац Игор Драгован.
Ни портпаролка СДП-а није била од великих речи.
Она је за Индеx кратко рекла да не жели да разговара телефоном.
У кампањи је, казала је, и нема времена.
Тражила је да јој се питања проследе меилом, што је овај медиј и учинио, али одговор још није добијен.
Ранко Остојић, бивши шеф МУП-а, прво је тражио да му се СМС-ом достави, како је рекао, спорни снимак. Након тога је рекао да поред колега са састанка, он нема што да коментарише.
Ни Гордан Марас, за кога Индеx каже, да је врло активан критичар ХДЗ-а на Фејсбуку. Али, када је, како се наводи, требало да прокометарише догађаје у својој странци, Марас није био речит.
"Не могу коментарисати изјаве. Могу само рећи да се Зоран Милановић се с тим људима нашао у доброј вери, и није нормално да су га снимали", рекао је.
Иван Рачан је кратко прокоментирао изјаве свог страначкога шефа.
"У овом дугом разговору који очито уопште није био разговор за јавност, Милановић је испао 'дрчнији'' него што јавно егзистира у изборној кампањи где је пристојан, фин и повучен. На појавном нивоу коју перпетуирају медији, ни мене као ни њега не занима поздрав За дом спремни'' нити било која врста усташтва", рекао је Рачан.
Бивши министар унутарњих послова Шиме Лучин у разговору за Индеx више је пута поновио како он једноставно не може да верује да је све то што је прочитао истина. "Мени то све то личи на лош игроказ, а не на озбиљне политичке преговоре. Чини ми се да је од самог почетка била намера да се цели тај разговор прикаже у том правцу и да је зато и снимано", каже Лучин.
На итање да ли је онда, том логиком, Милановић толико наиван да је упао у такву клопку, Лучин каже како му све то скупа једноставно - није јасно.
"Без обзира на све, на тај се начин једноставно не разговара. И зато ми је страшно тешко ишта коментирати. Можда је реч о монтажи....", понадао се бивши министар.
На гласине по којима је снимак пуштен у јавност из саме странке, Лучин каже да би му тек то било несхватљиво. "Ако је то стварно пустио неко из странке, тај неко странци жели само зло. Заиста не разумем ту логику..."
Бивши СДП-ов министар Арсен Баук најконкретније је, према оцени Индеxа, на питања. Тако је, како се наводи, на питање да прокоментарише Милановићеву изјаву о томе да је Србија "шака јада", Баук сматра да је 150 година о којима Милановић говори заправо време од Нечертанија, односно програма којим је створена идеја велике Србије, а која траје до данас.
"Деловање људи који данас воде Републику Србију тоеком деведесетих година прошлог века није нешто што заслужује наш респект и поштовање. Политика коју су тада заступали, а које се данас не одричу или је чак покушавају рехабилитовати проузроковала је велика страдања хрватског и бошњачког народа у Хрватској и БИХ, а ништа добро донела српском народу у Хрватској", рекао је.
То, сматра он, увек треба имати на уму када нам из Србије стижу лекције и европским вредностима.
"Ипак, ганут сам разумевањем Пленковића и Хасанбеговића за односе са Србијом, дође ми да викнем 'живело братство и јединство Вучића и Пленковића, Дачића и Хасанбеговића", рекао је Баук.
Чини ми, каже, да су више бранили Вучића него Крстичевића.
"Израз који је употријебљен у опису 'дипломатске силе' а за којег ме питате блажи је од међусобних прозивања самих чланова српске владе, о чему вам линк шаљем у прилогу. На крају, Србија треба престати бити 'мини Хааг' и то је Зоран Милановић цело време понављао", рекао је Баук за Индеx упитан што мисли о Милановићевој изјави да је "Србија шака јада".
Председник Антифашистичке лиге Хрватске Зоран Пусић у изјави за Индеx.хр изразио је дубоко је разочарање наступом Зорана Милановића пред бранитељима.
"Прочитао сам Милановићеве изјаве неколико пута, и сваки пут сам био све тужнији", рекао је Пусић.
"Никада нисам снимао своје разговоре с Милановићевем, али кад смо мој колега Драган Марковина с њим недавно причали, звучао другачије. Након овога се морам запитати: Је ли то исти човек?", зачуђен је Пусић уверен да ће због овог догађаја СДП изгубити гласове.
Пусић је рекао и да не зна да ли је ово заиста Милановићев лични став о Србији и БиХ, или се ради о политичкој тактици." Из свега овога могу закључити само то да је спреман на све како би прикупио политичке бодове", закључио је Пусић.
Весна Тершелич, сефица невладине организације Документа изјавила је да су изјаве Милановића на састанку са бранитељима шокирале.
Шокирана, Тершелич каже да не може да коментарише ту бујицу увреда.
"Сасвим је непримерено рећи за суседну државу и Србе да су 'шака јада'. Како очекивати унапређење односа, убрзање трагања за несталима, и ефикасну сарадњу у процесуирању ратних злочина ако ни водећи људи левице не прежу од омаловажавања", запиала је.
"Да Зоран Милановић и други кључни политичари у свакој прилици, доследно и оштро, реагују на усташке поздраве, марширање црнокошуљаша, подизање споменика терористима, релативизирање злодела из прошлости, могли би постати пристојно друштво које ће се стидети злочина и окренути према будућности", закључила је Тершелич.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА