Најновије

Јеремић у средишту надмудривања Русије и Америке!

Чланице Савета безбедности УН ће по трећи пут дати своје мишљење о кандидатима за будућег генералног секретара светске организације.

Вук Јеремић (Фото: Синхуа)

Кандидат Србије Вук Јеремић добро се котира, оцењује Дојче веле.
Након прошлог круга гласања Јеремић се нашао на другом месту, иза Португалца Антонија Гутереша, и тако ушао у ред озбиљних фаворита. Практично нико није очекивао да ће Вук Јеремић стићи овако далеко у гласању за новог генералног секретара Уједињених нација. Погледајте ОВДЕ више о томе.
Као бивши министар спољних послова Србије није стекао баш пуно симпатија у, како се то колоквијално у Србији каже, „западним центрима моћи“ – пре свега због своје прилично оштре дипломатске борбе против независности Косова. 
Додатна отежавајућа околност за његов избор је и наводна подршка Русије. Читав избор се сада види као дипломатско надмудривање Русије и Америке. 

Шансе и препреке 

Чини ми се да шансе Вука Јеремића нису мале, оцењује за Дојче веле новинарка Љиљана Смајловић. „Јеремић је једини од оних који су остали у ужем кругу из Источне Европе, и надам се да ће Кина и Русија наставити да подржавају тај принцип такозваног регионалног реда за ту функцију.“ 
Проблем за Вука Јеремића је жеља појединих утицајних земаља да се на том положају овог пута нађе жена, а те услове из Источне Европе испуњава једино кандидат Бугарске Ирина Бокова. Љиљана Смајловић међутим напомиње да то можда јесте нечија жеља, али да то није никакво правило. 
„Колико сам ја разумела ипак постоји неки дипломатски договор да то не буде нико из земаља НАТО, а Бугарска је чланица НАТО. Тешко је, дакле, очекивати да ће Кина и Русија одустати од тог принципа регионале ротације, а уколико би и одустале, нешто би морало да им се понуди заузврат. С друге стране, уколико би Америка инсистирала на женском кандидату, ја мислим да би они пре подржали кандидата Аргентине Сузан Малкора. Што се њене позиције тиче, ту ће бити занимљиво како ће се поставити Велика Британија, јер се Сузан Малкора замерила Британији изјавом да Фолкландска острва припадају Аргентини“, оцењује Љиљана Смајловић. 

Непознате одлуке великих сила 

„Чињеница да је Вук Јеремић стигао до овог круга гласања велико је признање његовом дипломатском раду, укључујући ту и председавање Генералној скупштини УН“, истиче за Дојче веле спољнополитички коментатор Бошко Јакшић. 
„Ако се ипак има на уму да постоји јасно изражена жеља да кандидат буде из Источне Европе, а и да буде жена, моје мишљење је да ово представља максимум за Вука Јеремића. Ипак, чињеница да је он овако далеко догурао могла би значити да је он, да тако кажемо, изгладио односе са западним земљама, а онда би му врата у великој мери била отворена.“ 
Као неко ко је активно лобирао против независности Косова, што је иначе за јавност у Србији био и његов посао као српског министра спољних послова, Вук Јеремић је у трку за генералног секретара УН кренуо са великим отпором САД. Може ли то на крају избора у УН бити и непремостива препрека за Вука Јеремића? Љиљана Смајловић напомиње да је Вук Јеремић током протекле три године доста тога учинио да поправи односе са америчком страном: 
„Било је ту контаката са америчким званичницима, форума са Дејвидом Петреусом, и других сигнала. Ми ипак знамо да се те ствари и односи тешко мењају, јер и даље имамо америчку амбасадорку у УН Саманту Пауер, Стејт дипартмент у коме је и даље велики утицај Хилари Клинтон, тако да претпостављам да је Вук Јеремић у протеклом периоду радио иза кулиса да убеди Американце да не би требало да брину због његовог избора.“ 

Протести у региону 

Између два круга гласања појавили су се и протестни гласови из региона против кандидатуре Вука Јеремића. Приштина најављује протестна окупљања, јер албанска политика на Косову сматра како је Јеремић „антиалбански политичар“, и да би његов избор значио блокаду пријема Косова у УН наредних десет година. 
Протестно писмо УН упутиле су и „Мајке енклаве Сребреница и Жепа“, у коме између осталог стоји „како би се његовим избором Србија амнестирала од одговорности за злочине“. 
Бошко Јакшић примећује да је јасно зашто су упућени ови протести, „али да би било немогуће наћи било кога из региона ко не би био оспораван по овом или оном основу. У сваком случају, не мислим да ће то бити нека препрека за његов избор, јер они који одлучују и имају пресудну реч знају какво је било његово деловање“. 
Љиљана Смајловић каже „да је на неки начин изненађена да та врста протеста до сада није била много енергичнија, али да би они то могли постати након данашњег гласања уколико Вук Јеремић прође даље“. Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА