Најновије

ФИЛИПИНЦИ ОДБРУСИЛИ АМЕРИМА: Нисмо ваша мала смеђа браћа!

Однос између Филипина и САД-а нагло се мења откако је на власт овог лета дошао нови председник Родриго Дутерте који је најавио како ће Филипини постати несврстана држава која неће више слепо да слушати диктате из Вашингтона.

Председник Филипина (Фото: Синхуа)

Сада се пак огласио и филипински министар спољних послова, Перфекто Јасај, који је за време говора пред форумом у Вашингтону изјавио како Филипини "не могу заувек да буду мала смеђа браћа Американцима", алудирајући на прошлост у којој су Филипини били америчка колонија.
Изјава је дошла као шок појединим америчким медијима који очигледно заборављају да су Филипини дуги низ година били америчка колонија, а у рату са САД-ом убијено је више стотина хиљада Филипинаца. Филипински министар је потврдио став који има нова администрација у Манили. За време говора истакао је: "Чак и пре него што је Америка постала колонијална сила на Филипинима, Филипинци су разумели важност и достојанство људског живота. Ове ствари су биле итекако важне Филипинцима и управо су оне биле темељ наше борбе за независност. Стога, у том контексту, позивам наше америчке пријатеље и америчке лидере да сагледају наше аспирације. Ми не можемо заувек да будемо мала смеђа браћа Американцима". У преводу - Филипини више не желе амерички нео-колонијални утицај у својој земљи, а у складу са тим је председник Дутерте затражио од америчке војске да напусте Филипине.  Очекивано, кампања против председника Дутертеа у САД-у већ је почела па су медији тако јутрос објавили низ текстова у којима се истичу неки његови наводни греси из прошлости - тврди се како је одредима смрти давао наредбе да убијају људе док је био градоначелник града Давао.  Један од наводних припадника тих одреда сада је одлучио да о свему проговори - истиче како је годинама радио за тадашњег градоначелника Дутертеа и да је притом убио најмање 50 људи, већином криминалаца као што су дилери дроге и силоватељи. Није тајна да се Дутерте с криминалом обрачунавао на врло жесток начин, што је наставио и сада када је постао председник Филипина, но, он ту чињеницу ни не крије. Без обзира на то, очигледно је да је кренула кампања против њега, а чињеница да је управо он данас ударна вест у свим америчким медијима, сугерише и одакле та кампања потиче.  Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА