Најновије

БАКИР НАПАО РС ПРЕКО УСТАВНОГ СУДА: Изетбеговић припрема апелацију о укидању имена Српске!

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић намерава да поднсе нову апелацију Уставном суду БиХ, којом ће, како се тврди, покушати да оспори назив Републике Српске, објавио је бањалучки портал Народне.

Бакир Изетбеговић (Фото: Синхуа)

Позивајући се на сазнања блиска лидеру СДА и председавајућем Председништва БиХ, портал пише да ће Изетбеговић тезу за оспоравање Републике Српске базирати на томе да се у њеном називу препознаје само један народ, те да је он дискриминаторски по грађане који нису Срби, подвлачећи да је успостављен у Скупштини српског народа БиХ, без учешћа Бошњака и Хрвата.
Изетбеговић ће се, преноси РТРС, позвати и на одлуку Уставног суда из 2000. године, којом је уместо члана 1. Устава Републике Српске, који је гласио да је “РС држава српског народа и грађана који у њој живе“, одређено да је “Република Српска један од два равноправна ентитета у БиХ, те да Срби, Бошњаци и Хрвати као конститутивни народи, равноправно учествују у вршењу власти“, али и на недавну одлуку о неуставности 9. јануара, Дана Републике.
- Тимови Бакира Изетбеговића из предмета против Срба, вођених пред Хашким трибуналом и Судом БиХ, ваде делове пресуда којим покушавају да докажу да је на територији РС извршено систематско и планско етничко чишћење свих који нису Срби, покушавајући да докажу да је ''све кулминирало геноцидом у Сребреници''“, да је РС ''геноцидна творевина'' и да несрпски народ под тим називом не осећа сигурност", тврди овај бањалучки портал.
Додаје се да ће у апелацију Бакира Изетбеговића бити уврштен и Извештај Комисије за истраживање догађаја у и око Сребренице, од 10. до 19. јула 1995, који је усвојила влада Драгана Микеревића и обраћање председника РС Драгана Чавића, од 22. јуна 2004, непосредно након што је Влада СДС-а и ПДП-а усвојила спорни извештај.
Извор ортала тврди да Изетбеговић верује да ће за одлуку о укидању назива Репубила Српска гласати троје страних и двоје бошњачких судија, бивших високих функционера СДА, тако да ће Уставни суд, као и у свим досадашњим случајевима, одлучити у корист бошњачког апеланта.
Наводи такође да ће, након локалних избора, Изетбеговић извршити притисак на своје коалиционе партнере из Савеза за промјене, да у Народној скупштини РС не подрже предлог да се грађани о укидању назива РС изјашњавају на новом референдуму.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА