Најновије

АРМАГЕДОН ЈУРИ КА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Русија враћа на границе најсмртоносније нуклеарне ракете и окреће их ка Европи

Као одговор на НАТО инсталацију америчког противракетног система у источној Европи, руска најзападнија ИЦБМ дивизија ће бити поново наоружана са Yарс ракетним системима, рекло је Министарство одбране прошле недеље за новинску агенцију Тасс.

Јарс ИЦБМ лансирање (Фото: РИА)

Сергеј Каракајев, командант руских стратешких ракетних снага је рекао за Тасс: “Најзападнија дивизија стратешке ракетне силе у Твер региону ће ускоро бити поново наоуражана Јарс ракетним системом. То ће бити шеста стратешка ракетна дивизија где ће најновији мобилни копнени ракетни комплекси заменити интерконтиненталне балистичке ракете Топол.“
Јарс је опремљен са МИРВ, термонуклеарним, интерконтиненталним балистичким ракетама које могу носити до 10 засебних бојевих глава. ИЦБМ РС-24 Јарс представља окосницу стратешке ракетне снаге Русије.
Праћењем распоређивања НАТО-вог противракетног штита у Европи, руски преседник Владимир Путин је изјавио да је Русија била приморана да потражи начине да неутралише претње по њену националну безбедност.
Руси тврде да је распоређивање одговор на НАТО инсталирање америчког противракетног система у источној Европи, које је у супротности са претходним оружаним споразумима између Русије и САД. САД су изнеле нечувену тврдњу да су њени ракетни системи дизајнирани да одговоре на претње из Ирана.
“Сада, након распореда тих елемената противракетног система, ми смо приморани да поставимо системе за неутрализацију претњи руској безбедности,“ рекао је руски председник Владимир Путин у мају.
Путин је додао да противракетни системи САД који су тренутно смештени у Румунији а ускоро и у Пољској, могу лако бити преусмерени да испаљују ракете кратког и средњег домета.
Русија је најавила да ће модернизовати систем за детекцију лансирања као одговор на претњу дуж својих граница. Такође је расправљано о стационирању њихових Искандер ракета на њиховој најзападнијој балтичкој испостави Каљинининграда који се граничи са чланицама НАТО-а Пољском и Литванијом. Искандер путује хиперсоничном брзином и способан је да избегне анти-балистичке ракете.
Поред ракета и нуклеарних бојевих глава, НАТО и Русија су се ангажовали у масоним ратним играма ове године. НАТО вежба Анаконда 2016 је укључивала више од 30.000 војника, око половине њих су Американци, и хиљаде борбених возила од 24 нације. Ова огромна вежба је симулирала борбене маневре широм Пољске. Истовремена поморска вежба, Балтопс 16, симулирала је поморску битку у Балтичком мору. Вежбе су спроведене у водама у близини Каљининграда, руске енклаве између Пољске и Литваније. Поморска вежба је представљала јасну провокацију.
“Све ово – агресивне вежбе, НАТО груписање, распоређивање додатних америчких војника – одражава нови и опасан стратешки поглед Вашингтона. Док је раније стратешки фокус био на тероризму и борби против побуњеника, сада је померен на конвенционални рат између великих сила,“ написао је Мајкл Клер у јулу за The Nation.
“Вашингтон можда намерава да нагомила војску као притисак на председника Путина како би смањио руско противљење Вашингтоновом унилатерализму. Међутим, то подсећа неке истакуте Русе, као што је Владимир Жириновски на Хитлерову војску на границама Русија 1941. године,“ истакао је Пол Крег Робертс.
“Да би разјасним кризу мојим читаоцима и свим људима, Вашингтон је окружио Русију са нуклеарним ракетама које могу тихо да се конвертују из АМБ у нуклеарне ракете за први напад које могу да досегну руске мете за само неколико минута. Вашингтон је покушао да прикрије ову способност за први напад уз образложење да су ракете тамо ради заштите од иранског ИЦБМ напада на Европу. Ово објашњење је дато од стране америчке владе упркос чињеници да сви знају да Иран нити има ИЦБМ нити има нуклеарно оружје,“ написао је он на свом сајту.
Робертс, бивши помоћник секретара Трезора за економску политику и уредник сарадник Wall Street Journal-а није оптимиста по питању тога шта ове дивље војне активности предсказују.
Он сматра да је узалудно да Американци планирају помирење.
“Америчка влада која се дави у сопственој охолости нас је поставила на пут ка нуклеарном рату. Може ли Америка да произведе лидера који може да преокрене ток?“
Хилари Клинтон ће несумњиво наставити да иде овим самоубилачким путем. Доналд Трамп је више пута рекао да се неће супротстављати Русији. Међутим, он је најавио да ће проширити већ надуван војни буџет, ако буде изабран за председника САД.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА