Најновије

СТИГЛО И ДО ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Хрватски посланици траже федералну јединицу за Хрвате у БиХ!

Хрватске посланице у Европском парламенту Дубравка Шуица, Жељана Зовко, Ивана Малетић и Маријана Петир предложиле су амандман на резолуцију који је сачинио известилац за БиХ Кристијан Дан Преда и предложиле да се БиХ реформише на принципима федерализма.

Зграда Европског парламента у Стразбуру (Фото: Pixabay)

- Будућа уставна реформа треба да узме у обзир принципе федерализма, децентрализације, супсидијарности и легитимног представљања и да предузме мере да се поједностави комплексна институционална структура како би се смањили трошкови и повећала функционалност државе - наводи се у амандману.
У амандману који су предложили са колегама из Пољске и Словачке, Европски парламент би требало да позове међународну заједницу да покрене разговоре о уставним реформама у БиХ.
- Позивамо међународну заједницу да покрене разговоре о неопходним уставним реформама које ће обезбедити функционалност и стабилност БиХ. Наглашавамо да је кључно увести механизам који ће обезбедити једнака права свим конститутивним народима, у том смислу је могућа федерализација земље - стоји у тексту амандмана.
Раније данас и у Мостару, на седници Хрватског народног сабора (ХНС) председник Главног савета ХНС-а Божо Љубић јњ подсетио на декларацију о реформи БиХ на принципима федерализма, коју су усвојили на прошлом заседању. Љубић каже да је циљ федерална јединица са хрватском већином.
- Циљ је административно-територијална реорганизација која ће, наравно, укључивати и федералну јединицу са хрватском већином. То је наш трајни циљ од кога не одустајемо - рекао је Љубић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА