Састојци:
1/2 кг танких кора готових
300 шећера
ванилин шећер
100 г млечне чоколаде
лимун или поморанџа
150-200 г ораха
50 г млевеног кекса
50-100 г сувог грожђа
уље
Припрема:
Једну шаку ораха исецкати на крупније комаде и ставити у посебну чинијицу, а преостале самлети. Чоколаду изрендати. Умешати рендану чоколаду, млевене и сецкане орахе, кекс и суво грожђе.
Распрострети прву кору, па је мало поуљити, преко ње ставити другу кору па и њу поуљити, а при дну на ширину коре ставити неколико кашика надева од ораха. Савити крајеве и лепо савити у ролницу.
Затим баклаве ређати у претходно подмазани плех. Тако урадити са свим осталим корицама док се не утроши сав материјал.
Ролнице исећи на жељену дужину оштрим ножем а затим их мало премазати уљем. Пре него ставите да се баклава пече, на ригнли скувати сируп на следећи начин:
У 200 милилитара воде сипати 300 грама шећера, ванилин шећер и колутове једне поморанџе (која је добро опрана). Када смеса проври, оставити је на врати још 3-4 минута, па искључити ринглу.
Ставити ролнице да се пеку на 200 степени око 20-30 минута, да лепо порумене, па их одмах прелити врућим сирупом. Оставити да се добро прохладе па се сладити...
Извор: mladostimoja.com