Најновије

ИЗЕТБЕГОВИЋ СЕ ПРЕДОМИСЛИО: Ипак нећу тражити оцену уставности имена РС

СAРAJEВO - Члан Председништва БиХ из реда бошњачког народа Бакир Изетбеговић демантовао jе да ће тражити оцену уставности имена Републике Српске.

Изетбеговић (Фото: Синхуа)

Изетбеговић је за "Ал Џазиру" рекао да је раније било идеја да покрене овакву иницијативу, али да сада не планира да затражи оцену уставности имена РС.
"Било је тих идеја пре десетак година, у време кад је уважена апелација мог рахметли оца (Алије Изетбеговића) о конститутивности народа који морају бити конститутивни и у називу. Међутим, проценило се да за то у том часу нема шансе.Назив 'Република Српска' - да је у енглеској верзији у оригиналу Дејтонског мировног споразума и да се зове 'Републик оф Српска' или 'Серб Републик' - тада би имали једно другачије стање, вероватно. У енглеском, оригиналном називу зове се 'Република Српска', што ништа на енглеском не значи", рекао је синоћ Изетбеговић.
Изетбеговић се осврнуо и на предлог федерализације Босне и Херцеговине, који је предложио Хрватски народни сабор у БиХ, пренеле су "Независне новине".
На питање да ли је за њега прихватљиво било шта од онога што је предложио члан Председништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић, Изетбеговић одговара да су из Хрватског народног сабора "овај пут отворено изашли са захтевом који се може окарактерисати као захтев за трећи ентитет".
"И ми из СДА, и ја смо безброј пута до сада казали да је за нас нова етничка подела неприхватљива", поручио је Изетбеговић за "Ал Џазиру".
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА