Најновије

ПОРЕСКА УПРАВА: Угашене "Врањске" радиле по закону!

Редакција Врањских новина добила је извештај Пореске управе у којем се наводи да овај недељник није кршио пореске законе, утајио порез, нити да постоји икаква основа за подношење кривичне пријаве против медија који је пре месец дана угашен управо због притисака пореске инспекције.

Вукашин Обрадовић (Фото: Јутјуб)

- Закључак пореске инспекције је да у раду Врањских није било пропуста, што смо одувек и тврдили - каже оснивач и главни и одговорни уредник Врањских, Вукашин Обрадовић.
Подсетимо, један од најзначајнијих локалних листова у Србији престао је да излази 18. септембра, после 23 године године постојања. Бивши председник НУНС-а и власник Врањских почео је штрајк глађу након што је донео одлуку о гашењу недељника, због финансијских и политичких притисака. Упркос измиреним обавезама, бројне инспекције недељама нису излазиле из просторија редакције. Обрадовић је тада навео да су после објављивања интервјуа са бившим директором филијале Пореске управе у Врању (три месеца пре гашења листа), новинари добили неформалне информације да ће у Врањске доћи порески инспектори са задатком да нађу недостатке које би компромитовале пословање Врањских. Вукашин Обрадовић је у писму упућеном директорки филијале Пореске управе у Врању Слађани Стојановић указао да су новинари Врањских трпели притиске покривајући теме од интереса за грађане Врања и околине, и да су због тога третирани као политички противници а не медиј који држи градску власт одговорном својим грађанима.
Месец дана након гашења, Врањске функционишу само као портал, али под додатним притиском, јер представници локалне самоуправе, као и функционери у већим јавним предузећима одбијају да комуницирају са новинарима портала.
- Одбијање да одговоре на постављена питања, као и непозивање на догађаје које организује локална самоуправа, представља наставак притисака који су и довели до гашења штампаног издања Врањских и плод су очигледне жеље да се и портал онемогући у даљем раду - истиче Обрадовић, додајући да је "зид ћутања" посебно изражен у последњих 15 дана.
- Не јављају нам се на телефон, не одговарају на поруке. То је отворена дискриминација којом нам је ускраћено једно од основних загарантованих права - права на рад. Функционери СНС-а, који су на челним позицијама у граду и јавним предузећима имају забрану да причају са нама, али ми их не зовемо као чланове странке, већ као представнике градске управе - истиче Обрадовић. Он подсећа да је портал Врањске регистровано јавно гласило, са свим законским правима и обавезама и да градоначелник Врања Слободан Миленковић, као и остали функционери локалне самоуправе, директно крше Закон о јавном информисању. Вукашин Обрадовић каже да градоначелник Врања више од три месеца није дао изјаву за Врањске, односно да је престао да одговара на њихове позиве након што су објавили текст о томе како службеним аутомобилом иде на далека, приватна путовања.
Миленковић није желео да одговори на питање због чега бојкотује новинаре Врањских.

Солидарност колега

Вест о гашењу Врањских пре месец дана покренула је ширу акцију међу новинарима у Србији, који се у оквиру Групе за слободу медија боре против свих видова притисака којима су медијски посленици изложени. Вест о катастрофалном стању у медијској сфери у Србији, креираном од стране власти, стигла је и до европских званичника који су изразили забринутост и најавили долазак мисије која ће утврдити степен кршења медијских слобода.
Прочитајте ОВДЕ да ли медији штите интерес грађана или оних који их плаћају?
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте интервју са Обрадовићем.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА