Најновије

ОСВЕТА СЕ СЛУЖИ ХЛАДНА: Да ли је велики Трампов пријатељ крив за његов велики пораз?

Након што је републикански кандидат за Сенат Рој Мур изгубио у трци у Алабами, многи републиканци су окривили бившег главног стратега Беле куће Стивена Бенона за овај велики пораз.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

До скора нико није веровао да би демократа могао да победи републиканца у Алабами, држави која важи за једну од "најцрвенијих", али и то се десило. Даг Џоунс је победио, а разлог томе јесте тај да је Мур, недавно оптужен за сексуално злостављање малолетница, и раније важио за слабог кандидата.
Амерички председник Доналд Трамп је у унутарстраначком избору за кандидата за место у Сенату, које је упражњено именовањем бившег сенатора из Алабаме Џефа Сешнса за министра правде, најпе подржао Лутера Стрејнџа, као и многи истакнути републиканци.
Међутим, један од његових противкандидата је био Рој Мур, судија чија је каријера пуна мрља, а ставови ултраконзервативни. Иако он није био популаран и многи су мислили да ће Стрејнџ бити републикански кандидат, прсте је умешао Стивен Бенон.
Шеф ултрадесничарског сајта "Брајтбарт", који се често хвалио да је одговоран за Трампову победу на председничким изборима, сада је постао тај који му је задао велики ударац.
Он је "оживео" политичку каријеру Мура и учинио га миљеником ултрадесничара и белих националиста. Како пише сајт "Вокс", Бенон је то урадио у инат Трампу и врху републиканаца, као освету за његово отпуштање из Беле куће.
Његов циљ је испуњен - Рој Мур је постао републикански кандидат, а Бенон је преузео заслуге и поново покушао себе да представи као "политичког управљача из таме" и да повећа свој утицај на странку.
Био је уверен да ће Мур свакако победити у Алабами и освојити место у Сенату, само зато што је републиканац. Трамп, који је подржавао Стрејнџа, брзо је променио мишљење и подршку упутио Муру.
Међутим, онда су на видело изашле оптужбе против Мура. Најмање две жене су тврдиле да их је он сексуално злостављао док су биле малолетне. Ипак, Бенон је наставио да подржава Мура и рекао је да су то лажи.
Ипак, на изборима се показало да већина становника Алабаме ипак не жели да подржи неког које оптужен за сексуално насиље, па су републиканци, али и Трамп остали без важног места у Сенату. Трампу је потребан сваки глас у Сенату како би спровео своје жељене пореске реформе, а сада има лошије шансе.
Бројни републиканци су изнервирани због пораза јавно показали своје незадовољство и преко друштвених мрежа осули паљбу по Бенону.
- Ово је суров подсетник на то да су особине кандидата битне, без обзира на то где се кандидује. Не само да нас је Стив Бенон коштао места од критичне важности у Сенату, већ је и председника САД увукао у овај фијаско - рекао је Стивен Лоу, један од најлижих сарадника шефа републиканаца у Сенату.
Прочитајте ОВДЕ како су муслиманске земље одговориле Трампу за Јерусалим?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трамп је само марионета, каже Бранко Драгаш.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА