Најновије

МОСКВА О ИНЦИДЕНТУ НА ЦРНОМ МОРУ: Чудно што су САД запањене

МОСКВА- Руско министарство одбране демантовало је да је дошло до инцидената на Црном мору и “блиских сусрета” са америчким разарачем “УСС Портер”.

Конашенков (Фото: РИА)

Портпарол америчке команде у Европи Дени Хернандез је у уторак саопштио да су се у три наврата руски војни авиони 10. фебруара приближили разарачу.
Један од инцидената, како је рекао, укључивао је два бомбардера Су-24, у другом је такође учествовао Су-24, док је у трећем учествовао ИЛ-38.
Портпарол америчког министарства одбране Мишел Баланца навела је да су инциденти “небезбедни и непрофесионални”, додајући да руске летелице нису имале укључене транспондере. 
“Неколико инцидената причиниле су руске летелице на Црном мору у близини разарача УСС Портер. Овакви инциденти забрињавају јер могу да доведу до несреће или грешке”, рекла је она. 
Руско министарство одбране демантовало је америчке наводе. 
“Није било никаквих инцидената у близини УСС Портера 10. фебруара”, рекао је портпарол министарства Игор Конашенков. 
“Све наше летелице су у неутралним водама Црног мора у складу са међународним законима и безбедносним правилима”, додао је он. 
Конашенков је био изненађен када је чуо да је америчка војска била “запањена што види руске бомбардере тако близу руске границе”. 
“Ако је амерички разарач, као што Пентагон тврди, био у регуларној патроли у близини Русије, десетине хилада километара удаљени од своје обале, чудно је бити изненађен регулалним прелетањем наших авиона над Црним морем”, рекао је он. 
Инциденти су се наводно догодили у току НАТО вежби на Црном мору. Оне су организоване у Константи у Румунији од 1. до 10. фебруара. 
Око 2.800 морана из Бугарске, Канаде, Румуније, Шпаније, Турске, Украјине и САД учествовало је у вежбама одбране под морем. Учествовало је 16 ратних бродова, једна подморница и десет авиона. 
Вежбе на Црном мору су само једне од серије мера које је НАТО у послење време преузео у близини руске границе, што Москва назива претњом руским националним интресима. Путинов најближи сарадник поручио: "Шаљемо Србији још авиона, тенкова и ракета". Више о томе читајте ОВДЕ. Извор: Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА