Најновије

ДОКАЗ НА ФОТОГРАФИЈАМА: Ево ко стоји иза велике офанзиве "побуњеника" у Дамаску и Хами! (ФОТО)

Џихадисти недавно формиране организације Хајат Тахрир ал Шам (ХТШ), за коју је све очигледније да је наследница сиријске Ал Каиде - Нусра фронта, повела је током претходних дана две велике офанзиве на положаје Сиријске арапске армије (САА).

Офанзива ХТШ-а у Хами (Фото: ЈуТјуб, Правда)

Озбиљни напади ХТШ-а већ данима трају на северу покрајине Хама и у источним деловима сиријске престонице Дамаска. И док САА довлачи појачања на ове фронтове и полако потискује терористе са освојених позиција, на мрежама се појављује све више доказа који повезују ХТШ и њене операције са Турском. Након бројних сведочења да су терористи који учествују у овој офанзиви раније примећени као припадници снага "Штита Еуфрата", које предводи Турска војска, појавиле су се и фотографије турског наоружања које користе џихадисти на северу Хаме.

Према сведочењу активиста са севера Сирије, све већи број џихадиста који су учествовали у операцијама "Штита Еуфрата" одлази са територија које су Турци заузели током претходних месеци. Како наводе, они у колонама напуштају покрајину Алепо и прелазе у Турску, одакле се пребацују у Идлиб и настављају свој пут према фронтовима северне Хаме. Ови наводи локалних активиста, понајпре Курда који живе у северној Сирији, чекали су претходних дана потврду из независних извора која је управо и стигла. Агенција Степ њуз објавила је фотографије турских борбених возила АЦВ-15 којима управљају снаге ХТШ-а.

Иако сама возила још увек нису примећена на самом бојишту у Хами, нити је јасна тачна локација на којој су снимци начињени, фотографије јасно упућују на умешаност Турске у последње џихадистичке операције у Сирији. Турска је, по свему судећи, након што је "Штит Еуфрата" заустављен заједничким напорима руских, сиријских, курдских и америчких снага одлучила да свој ангажман у Сиријском рату настави на мање очигледан начин.  Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА