Најновије

ХРВАТИ ОШТРО: "Нема арбитраже са Словенијом, Јункер да се не меша!"

Потпредседник хрватске владе и министар спољних и европских послова Давор Иво Штир оценио је да је неприхватљив став председника ЕК Жан-Клод Јункера.

Жан-Клод Јункер (Фото: ЈуТјуб)

Његов став је да је нужно да Хрватска прихвати арбитражни поступак у граничном спору са Словенијом.
Он је поручио да је, после одлуке Хрватског сабора да се та земља повуче из арбитраже, то питање сада искључиво ствар билатералног договора.
Јункер је у среду, уочи данашње посете Словенији, рекао за агенцију СТА да Комисија "подржава арбитражни процес који је у интересу обе стране" и изразио наду да ће "обе стране у целости, без условљавања, поштовати одлуку арбитраже кад до ње дође", подсећа Хина. 
Штир је, међутим, оценио да то поткопова ауторитет ЕК јер, како је рекао, није у њеној надлежности да решава билатералне граничне спорове. 
Штир је, обраћајући се новинарима у Сарајеву, подсетио да је Хрватски сабор донео једногласну одлуку о повлачењу из поступка арбитраже поручивши да мора да се поштује та одлука. 
- Хрватски сабор је донео једногласну одлуку, Хрватска се повукла из арбитраже и то је готова ствар. Ово питање мора се сада решити на билатералан начин - сматра шеф хрватске дипломатије. 
Он је, истовремено, позвао опозицију у садашњем сазиву Хрватског сабора да покаже потребно јединство у спровођењу раније усвојених закључака. 
- Важно је да сада не дође до поделе око овог питања него да се чува дух консензуса којим се једногласно донела одлука у Хрватском сабору. Верујем да се колеге из СДП-а неће љутити када ми из ХДЗ-а кажемо да је изнад Хрватског сабора само Бог - закључио је Штир. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА