Најновије

Љубиша Прелетачевић Бели: Сиротиња узвраћа ударац! (ВИДЕО)

Пре готово годину дана, изненадно се на политичкој сцени појавила странка Сарму пробо ниси (СПН) предвођена Љубишом Прелетачевићем Белим, "фиктивним" корумпираним политичарем у белом оделу.

Љубиша Прелетачевић Бели (Фото: Јутјуб)

Ова група младих активиста је од тада много напредовала - ушли су у локални парламент у Младеновцу где је њихова листа "Само јако" заузела друго место уз 21 одсто гласова, узбуркали јавност супротстављањем тамошњој опозицији, чланак им је посветио чак и угледни "Вашингтон пост", а сад се Бели кандидује, ни мање ни више, него за председника Србије!
Љубиша Прелетачевић Бели, лидер младеновачке странке Сармупробониси (СПН), у интервјуу за Мондо поручио је да не жели подршку других политичара и открио кроз шта све пролази у трци за председника Србије. Интервију преносимо у целости.
Луку Максимовића, студента који стоји иза лика Прелетачевића када је улазио у кафић у Цетињској улици где се скупљају потписи како би СПН прешао цензус и ушао у трку за председничку "фотељу" дочекао је аплауз, скандирање и спремни телефони за селфије уз карактеристично подигнути палац и паролу: "Само јако!".
Максимовић/Прелетачевић није очекивао оволику пажњу јавности када је почео кампању пре годину дана...
"Искрено, нисам очекивао ни онда, а ни сад, али смо се одушевили у оба случаја. Тако да, воља народа је на нашој страни, све је супер, све је позитивно и подршка коју добијамо показује да радимо праву ствар!", истакао је Бели.
Потписи се увелико скупљају, а највећи проблем им је представљала чињеница да прва два дана нису имали нотаре.
"Тренутно имамо 58.200 потписа! Шалим се. Потребно нам је још доста. Прикупили смо, до сада, отприлике 3.000. Нисмо имали нотаре прва два дана и било је много зезнуто. Сад смо добили нотаре и молим све људе да дођу да потпишу", апеловао је Љубиша, а обећања која даје народу Србије уколико постане председник ће морати још мало да причекају...
"У овом моменту не желим да причам о томе који су нам планови да не би противкандидати искористили моје идеје. Фокусирамо се само да скупимо 10.000 потписа и да постанемо легитимни како би могли да кренемо даље и онда да обећавамо", додао је.
"Нагласио сам на Твитер каналу да не желим подршку ниједног политичара, јер стварно не постоји ниједна права опозиција данас у Србији", рекао је он и истакао да је највише до сада поносан на на добре ствари које су успели да остваре у Младеновцу: "Највише смо изгурали ону причу за воду у Младеновцу, пошто нам је то био највећи проблем који смо могли да извучемо као опозиција. Све остало конструктивно што смо предлагали, они су нам одбијали. Макар је вода прошла, јер је била у хаосу, и људи су нас стварно подржали. Тако да, могу да се похвалим да је то једна добра ствар коју смо урадили у једном малом месту са јако лошим људима који воде Младеновац".
Иако изазови не престају од када су почели кампању и крчење пута у политичком свету, Бели не губи ентузијазам и захваљује се свима који су им на било који начин помогли.
"Највећи изазов нам је дефинитивно то што немамо новац... Мени је и слађе да радим овако. Ако се стварно кандидујемо, онда ћу бити много поносан, јер ћу знати да смо од буџета у износу од 200 евра опет направили хаос. Желим да захвалим људима који уплаћују новац на жиро-рачун и који нам остављају донације у кутије, много смо пара добили и треба нам још. Хвала им пуно, ништа не би било без њих".
Многи не верују да иза СПН-а стоје само млади, образовани људи који желе да промене ствари на боље за грађане Србије, већ сумњају да сте под утицајем неких других моћи. Како реагујете на ове наводе?
"То је суштина. Њима једноставно није јасно. Када смо тек кренули ову причу, и кад су они вероватно почели да нас прислушкују и укапирали да је била она прича: ‘Е, не могу у град вечерас, немам паре’, онда су укапирали да нас стварно нико не плаћа. Све се своди на то да смо ми деца улица, из малог града, који имају здрав и чист разум, и који ће нешто променити у овој држави", сигуран је Љубиша, а поверење грађана које је стекао, упркос пародичном обећавању "свега најгорег", сматра да дугује томе што људи препознају када се неко не претвара:
"Имају поверења у нас зато што смо искрени и видели су нашу храброст. Код нас нема претварања, а људи осете када се неко претвара. Имају поверење у нас, јер то је то".
Што се тиче фиктивног дела њиховог рада и пародија које провлаче кроз озбиљне друштвено-политичке ангажмане, Прелетачевић верује да је то нешто што не би требало да изгубе шта год да се догоди у будућности.
"То ће вероватно све прећи једног тренутка у стварност, али фиктивна прича, тај алат који нас је уствари довео довде ће остати. Ми имитирамо читаву политичку сцену и на тај један културан, уметнички начин приказујемо сцену у држави и то се људима свиђа. Сматрам да тај аспекат треба да се задржи до краја и кад дође време за озбиљнија дела, та фикција мора увек да постоји”.
Бели се не оптерећује изборним успехом, али зато зна ште би прво урадио када би постао шеф Србије.
"Не знам колике су ми шансе да постанем председник. Нека буде 100 одсто, 20 одсто, небитно је. Оно што је важно је да се пошаље јака порука. Људи из покрета кажу да постоји велика шанса да се уђе у други круг и да се победи. Ништа ме више не би изненадило. Прво што бих урадио, ако бих постао председник, јесте да се иселим из своје виле на Дедињу коју бих поклонио студентима да се ту уселе, а ја са Првом дамом у неки стан", открио је Бели.
Колико је тешко разликовати ко је Лука, а ко је Бели?
"Ја кроз лик Прелетачевића дефинитивно убацујем и себе. Ја сам тај лик. Нема неке велике разлике између Луке и Љубише, осим што смо ставили тај епитет лошег неког политичара на Љубишу. Међутим, њега људи доживљавају сасвим другачије и разлика велика не постоји. Љубиша и Лука су буразери.”
Грађанима Србије не жели да намеће да гласају за њега, али сматра да смена генерација на политичкој смени мора једном да дође...
"Моје кандидовање дефинитивно повећава излазност на изборе. Ја сам нова личност на политичкој сцени, најмлађи сам, дефинитивно неокаљан, поштен, искрен… Иако сада нисам компетентан да говорим о политици, научићу. Људи су то препознали, али не желим да намећем никоме да гласа за мене. Ко осети ту енергију и то што мој покрет и ја представљамо, тај нека гласа за мене. Сви смо неискусни политички, али смена генерација мора да дође и то је овај тренутак", закључио је Прелетачевић.
"Само јако и без сикирације - сиротиња узвраћа ударац!", поручио је бирачима.
Путин променио датум испоруке мигова Србији и овим потезом свима је послао јасну поруку. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА