Најновије

Бакић: Где нема другог круга - у Северној Кореји

Професори Јово Бакић и Зоран Стојиљковић оценили су за телевизију Н1 да победа Александра Вучића у првом кругу председничких избора није добра за демократију у Србији.

Јово Бакић (Фото: Јутјуб)

Према прелиминарним резултатима председничких избора, кандидат владајуће коалиције Александар Вучић однео је убедљиву победу у првом кругу. Бакић је оценио да победа Александра Вучића значи наставак пропадања. “Ми ћемо поуздано и темељно пропасти. Али пошто смо на то навикли, то са филозофским миром треба поднети”, поручио је он. Подсетио је да Вучић има подршку немачке канцеларке Ангеле Меркел, руског председника Владимира Путина и председника Републике Српске Милорада Додика. Бакић указује на то да је и досадашњи премијер Македоније Никола Груевски тако подржаван десет година, али да је ту подршку изгубио када више није био у стању да јемчи сигурност. “Вучић је битан јер је у стању да јемчи сигурност. Сваки ауторитарац на Балкану им је одличан док јемчи сигурност. Оног тренутка када више не може, тражи се други”, навео је он. Бакић је рекао и да није добро што неће бити другог круга избора. “Ако га немате, живите у друштву које је политички незрело. Где нема другог круга? У Северној Кореји”, рекао је Бакић.
Бакић је рекао и да Душан Вујовић сигурно неће бити премијер, јер је “сувише паметан”, и да се мође опкладити “да ће то бити један слинави карактер”. Стојиљковић је навео да не би рекао да победа Александра Вучића значи пропадање, јер је Србија у ситуацији да су њени кључни људи само извођачи радова за неке моћније. “Оно што је проблем, на ивици смо да идемо ка систему личне власти”, упозорио је Стојиљковић и подсетио је да је Вучић водио кампању са места премијера, док парламент није заседао. Када је реч о новом премијеру, Стојиљковић каже да Вучић сигурно неће оснаживати неког ко је политчар од каријере, и очекује да ћемо видети репризу “двојца без кормилара” Борис Тадић – Мирко Цветковић. Сагласан је са оценом да није добро што нема другог круга. На сцени је, како каже, директан партијски клијентелизам, где се по партијској линији не постављају само људи на врху, већ и курири и главне медицинске сестре. Стојиљковић каже и да је од Љубише Прелетачевића Белог очекивао да више анимира апстиненте, али да је очигледно он мотивисао један број млађих разочараних гласача опозиције.
Бакић каже да му је успех Белог мио, и да верује у његов још бољи резултат на градским изборима и ванредним парламентарним изборима које очекује наредне године. Глас за Белог је глас против политичара који су нас опљачкали и урнисали у претходном периоду, истиче Бакић. Стојиљковић и Бакић после ових избора очекују и озбиљне промене на опозиционој сцени.
Саши Јанковићу, и Шутановац и Зоран Живковић су само лева сметала, каже Бакић и додаје да би више освојио да није било њих. Стојиљковић каже да није сигуран и да "поетски претерује проф. Бакић“ кад то каже. Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА