Најновије

НАТО у хаосу, Русија на добитку - западне војске без људи и оружја

НАТО је у хаосу и Украјина губи, констатује "Ејжа тајмс", додајући да се се конфликт сад одвија у корист Москве, будући да Запад има озбиљне недостатке у људству и опреми.

Немачкој малој војсци тако, рецимо, недостају нови регрути. Као и САД, Немачка има добровољачке снаге, али ствари постају толико лоше да немачка влада размишља о  некој врсти система регрутације . 

С обзиром да садашња немачка влада брзо губи политичку подршку, покушај да Бундестаг гласа о било ком систему регрутације, био би политичко самоубиство, указује "Ејжа тајмс".

Британска војска је такође велики проблем, иако је ова држава била један од најјачих ветрова у леђа украјинској војсци пружајући јој оружану, али и теренску подршку и обавештајне податке, па чак учествујући и у планирању специјалних тајних операција попут покушаја да се уништи мост у Керечком мореузу.

"Скај њуз", међутим, пише да би војска Британије без муниције остала после свега неколико дана рата, као и да нема способност да одбрани "ваздушни простор, с обзиром на све већу снагу и способности данашњих ракета и дронова".

Извори тврде да ће британској војсци бити потребно пет до десет година да буде у стању да размести борбену дивизију са више од 30.000 војника и уз подршку тенкова, артиљеријских система и хеликоптера велике снаге. 

О француској војсци се не пише много иако је познато да француска опрема није добро прошла против Руса у рату у Украјини. Њихов артиљеријски систем "цезар" је био  велико разочарање на бојном пољу, подложан је кваровима и често на мети руских "лансета".

Америчка војска се такође суочава са кризом регрутовања. Не само да има проблема са попуњавањем чинова, већ и са дипломирањем способних подофицира који су, како "Ејжа тајмс" указује срце и душа америчке војске, и оно што чини да војска функционише.

Осим дефицита у људству и залихама, армијама НАТО-а недостаје борбено искуство, иако је много "саветника" у Украјини који подржавају украјинску војску. Саветници никада не реплицирају тачно оно што трупе на фронту доживљавају, тако да ова мисија подучавања може бити корисна у јачању тактичког и оперативног знања, али не и у самом рату.

Уз то, и Украјина има огроман недостатак људства, а драконски напори за регрутацију могли би да приморају Зеленског да поднесе оставку.

Бајденова администрација тврди да ће пораз Русије у Украјини заштитити Европу од будућег руског напада, али је контра-аргумент да би наставак подршке Украјини могао довести до ширења рата у Европи. Већ дуже време, САД и њихови савезници играју се са европском безбедношћу тако што су Украјину "заливали" оружјем, саветницима, војном и обавештајном подршком и много готовине.

"Поправљање" НАТО-а је веома тежак проблем јер се савез све време претварао да је офанзивни, а не одбрамбени систем. Са поквареном мисијом и знатно проширеном границом са Русијом (скоро цела источна Европа и Финска), амбиција НАТО-а да дода Украјину је на превише дугом штапу, јер овога пута Руси нису прихватили експанзионистички циљ НАТО-а, истиче "Ејжа тајмс".

Ако Украјина капитулира, НАТО ће доживети велики пораз, први од оснивања Алијансе у априлу 1949, закључује се.

Битка за Авдејевку: Руска армија наставља јуриш напредујући по боковима (МАПA)

Извор: Рт

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА