Najnovije

NATO u haosu, Rusija na dobitku - zapadne vojske bez ljudi i oružja

NATO je u haosu i Ukrajina gubi, konstatuje "Ejža tajms", dodajući da se se konflikt sad odvija u korist Moskve, budući da Zapad ima ozbiljne nedostatke u ljudstvu i opremi.

Nemačkoj maloj vojsci tako, recimo, nedostaju novi regruti. Kao i SAD, Nemačka ima dobrovoljačke snage, ali stvari postaju toliko loše da nemačka vlada razmišlja o  nekoj vrsti sistema regrutacije . 

S obzirom da sadašnja nemačka vlada brzo gubi političku podršku, pokušaj da Bundestag glasa o bilo kom sistemu regrutacije, bio bi političko samoubistvo, ukazuje "Ejža tajms".

Britanska vojska je takođe veliki problem, iako je ova država bila jedan od najjačih vetrova u leđa ukrajinskoj vojsci pružajući joj oružanu, ali i terensku podršku i obaveštajne podatke, pa čak učestvujući i u planiranju specijalnih tajnih operacija poput pokušaja da se uništi most u Kerečkom moreuzu.

"Skaj njuz", međutim, piše da bi vojska Britanije bez municije ostala posle svega nekoliko dana rata, kao i da nema sposobnost da odbrani "vazdušni prostor, s obzirom na sve veću snagu i sposobnosti današnjih raketa i dronova".

Izvori tvrde da će britanskoj vojsci biti potrebno pet do deset godina da bude u stanju da razmesti borbenu diviziju sa više od 30.000 vojnika i uz podršku tenkova, artiljerijskih sistema i helikoptera velike snage. 

O francuskoj vojsci se ne piše mnogo iako je poznato da francuska oprema nije dobro prošla protiv Rusa u ratu u Ukrajini. NJihov artiljerijski sistem "cezar" je bio  veliko razočaranje na bojnom polju, podložan je kvarovima i često na meti ruskih "lanseta".

Američka vojska se takođe suočava sa krizom regrutovanja. Ne samo da ima problema sa popunjavanjem činova, već i sa diplomiranjem sposobnih podoficira koji su, kako "Ejža tajms" ukazuje srce i duša američke vojske, i ono što čini da vojska funkcioniše.

Osim deficita u ljudstvu i zalihama, armijama NATO-a nedostaje borbeno iskustvo, iako je mnogo "savetnika" u Ukrajini koji podržavaju ukrajinsku vojsku. Savetnici nikada ne repliciraju tačno ono što trupe na frontu doživljavaju, tako da ova misija podučavanja može biti korisna u jačanju taktičkog i operativnog znanja, ali ne i u samom ratu.

Uz to, i Ukrajina ima ogroman nedostatak ljudstva, a drakonski napori za regrutaciju mogli bi da primoraju Zelenskog da podnese ostavku.

Bajdenova administracija tvrdi da će poraz Rusije u Ukrajini zaštititi Evropu od budućeg ruskog napada, ali je kontra-argument da bi nastavak podrške Ukrajini mogao dovesti do širenja rata u Evropi. Već duže vreme, SAD i njihovi saveznici igraju se sa evropskom bezbednošću tako što su Ukrajinu "zalivali" oružjem, savetnicima, vojnom i obaveštajnom podrškom i mnogo gotovine.

"Popravljanje" NATO-a je veoma težak problem jer se savez sve vreme pretvarao da je ofanzivni, a ne odbrambeni sistem. Sa pokvarenom misijom i znatno proširenom granicom sa Rusijom (skoro cela istočna Evropa i Finska), ambicija NATO-a da doda Ukrajinu je na previše dugom štapu, jer ovoga puta Rusi nisu prihvatili ekspanzionistički cilj NATO-a, ističe "Ejža tajms".

Ako Ukrajina kapitulira, NATO će doživeti veliki poraz, prvi od osnivanja Alijanse u aprilu 1949, zaključuje se.

Bitka za Avdejevku: Ruska armija nastavlja juriš napredujući po bokovima (MAPA)

Izvor: Rt

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA