Најновије

Поред моћне ракете, „Искандер“ ће имати и моћно око у позадини непријатеља

Министарство одбране Русије је донело одлуку о формирању специјализованих извиђачких састава који ће откривати тешко уочљиве позиције непријатеља и наводити ватру на њих.

Илустрација (Фото: mil.ru)

Министарство одбране Русије има намеру да формира посебне, веома специјализоване извиђачко-борбене саставе формацијске јачине једне чете (рус. разведроты специального назначения -РРСпН). Њихов основни задатак ће бити лоцирање скривеног непријатеља у дубини његове територије, као и навођење ватре по њему из оперативно-тактичког комплекса „Искандер“ и модернизованих вишецевних бацача ракета, великог домета 9К512 „Ураган-1М“. Планирано је да по једна оваква чета буде у саставу оперативно-стратегијске групе ранга армије.
Данас су беспилотне летелице веома важан елемент у извиђању, како непосредног фронта, тако и непријатељске ближе и даље позадине. Међутим, иако су опремљене веома моћним електро-оптичким уређајима (што зависи од типа БПЛ и њене основне намене), оне имају ипак ограничено деловање посебно када се ради о добро камуфлираном непријатељу. Ово је најбоље демонстрирано током руске војне операције у Сирији, где су јединице ССО приказале висок степен ефикасности приликом откривања замаскираних непријатељских позиција у пустињама и урбаним срединама. Такође, они су имали максималну ефикасност и приликом навођења артиљеријске или авио-бомбардерске ватре, демонстрирајући висок квалитет руске технике за навођење. Најчешће су најјачи адути непријатеља најбоље замаскирани (техника велике разорне снаге, комадно-штабни  и комуникациони центри, радарски комплекси). Управо из горе наведених разлога, неки задаци се једноставно морају поверити веома покретним извиђачко-борбеним групама, које ће уз помоћ специјалне технике, лакше доћи до важних циљева.
Одлука о формирању ових састава је донета још прошле године. Постоје поуздани подаци да су прве специјализоване чете, опремљене најсавременијом техником, већ формиране у оквиру Јужног војног округа. Такође, интнезиван рад на њиховом формирање је покренут и у зони одговорности Централног и Западног војног округа. Прецизна формацијска структура и борбена опремљеност ових јединица се налази под велом тајне. Међутим, готово је извесно да ће ове групе одликовати висок степен мобилности, те стога се претпоставља да ће се у њиховом саставу налазити оклопна борбено-транспортна средства („Тигр“, „Рысь“, „Тајфун“), као и возила специјалне намене (разни модели багија, квадроцикли и сл.)
Тренутно се у формацијском саставу великих оперативно-стратегијских јединица као што је Комбинована армија, налази по једна ракетна бригада опремљена оперативно-тактичким комплексом „Искандер“. Овај комплекс је способан да са великом прецизношћу уништи циљ непријатеља на даљини и до 500км. У свом борбеном арсеналу, поред аеробалистичке ракете комплекс „Искандер“ користи и крстарећу ракету Р-500 која је по неким ауторима способна да оствари домет и до 2.500 км.
Поред ракетне бригаде, мешовита борбена група обједињена у армију поседује и артиљеријску бригаду, која у свом саставу има вишецевне бацаче ракета кал.220мм „Ураган“. Његове ионако високе борбене могућности у последње време су унапређене дубоком модернизацијом основне верзије овог система на стандард 9К512 „Ураган-1М“, чиме је пре свега домет ракете али и њена ефикасност, вишеструко повећана. Ради се о модуларном бикалибарском ракетном систему, који ће поред стандардних ракета у кал.220мм лансирати и ракете кал.300мм које иначе користи „Смерч“.
Укратко, у последње време су ватрене могућности комбинованих и тенковских оперативно-стратегијских групација руске војске значајно повећане. Посебно се бележи драматичан пораст опремања ових групација оружјем великог домета али и високе прецизности. Оперативно-тактички ракетни комплекс „Искандер“ је по ова 2 параметра можда и најбоље оруђе које се тренутно користи у свету. Да би његова ракета имала још већу прецизност, тј. погодила мету са даљине од 500км практично у центар, потребна је додатна асистенција специјализованих састава на земљи (РРСпН). Ови састави, опремљени моћним системима откривања и навођења готово у 100% обиму ће испунити тај задатак, и циљ, без обзира на његову величину и степен његове фортификације, ће бити уништен. Терористи се повукли пред сиријском армијом, а онда су их дочекали руски авиони! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Руска реч

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Моћни "Искандер-М" погађа циљ
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА