Најновије

У СТРАХУ СУ ВЕЛИКЕ ОЧИ: Хрвати измислили "невидљиве" војнике!

Уз неопходну војну моћ и борбену спрему, једна од највећих предности у ратовању и другим војним акцијама је бити максимално неопажен за непријатеља. Хрватска текстилна компанија Чатекс из Чаковца у томе је смеру остварила велики успех. Први су у Европи произвели нову врсту тканине за специјалне војно-полицијске намене, захваљујући којој униформе војника постају "невидљиве".

Хрватски војници (Фото: osrh.hr)

Наиме, компанија је произвела шару која већ на пет метара постаје стопљена с околином, а у инфрацрвеном спектру особа у униформи готово да се види као део природе.

Нова шара

Нова тканина развијена је у сарадњи с америчким и словенским партнерима, а саткана је од мешавине најквалитетнијег памука и новог ЦОРДУРА влакна које је произвела компанија Инвиста из САД, пише Ал Јазеера.
Захваљујући тој сарадњи, каже пројект менаџер Иван Карол из Чатекса, добили су прилику први у Еуропи да развијају тканину с новим влакном. Рад на пројекту нове шаре трајао је више од две године.
Истичући да невидљивост у модерном ратовању као таква, наравно, не постоји, Карол објашњава да су у компанији направили помаке у видљивом (дневном) и невидљивом (ноћном) спектру.
- ТРИ/ПАТ прикривна шара је визуално пропорционално балансирана прикривна шара чије су темељне "конструкцијске јединице" троугао и полигонални облици. Управо такви облици доминирају у природи, па је логично било искористити их у добрим пропорцијама код израде шаре - каже Карол.

"Невидљиви" и дању и ноћу

Данашња детекцијска технологија убрзано се развија, а тиме се, каже, мења и оперативан начин деловања.
- У видљивом спектру - по дану - војник у игри светла и сене има веће изгледе држи ли се сене и природних физичких баријера како би се избегла термална детекција. Вођени тиме, шара је развијена да у видљивом спектру најбољу мимикрију нуди управо у таквом начину јеловања. Игром просека боја постигли смо оптимум у екстремним и максимум у транзиционим годишњим добима - каже Карол.
Свој директан допринос дали су у пољу инфрацрвене детекције - манипулацијом рефлексије таласних дужина боја у видљивом и инфрацрвеном спектру шара је изведена за максималну прикривеност и по дневним и по ноћним условима.
- Ноћни услови захтевају посебан приступ развоја боја јер на пример нијанса смеђе може да рефлектује амбијенталну светлост као светли тон или као тамни тон. Поједностављено, у инфрацрвеном спектру зелена и смеђа боја могу да рефлектују једнаку монохроматску светлост. У сарадњи са луксембуршком компанијом успешно смо у једној шари функционално спојили видљиви и инфрацрвени спектар и тиме основни заштитни слој војника - униформу - задржали у кораку с детекцијом - наводи даље.
Шара поседује микро и макро узорак, а њихов је задатак разбијање контуре човека на ближој и већој удаљености.
- Можемо врло чврсто стати иза реченице да смо горе набројеним оперативцу на терену знатно повећали изгледе - каже Карол.
Ново влакно Т420ХТ тканини даје и друге важне предности - значајно су побољшана својства од којих је најзначајнија отпорност на хабање, већа чврстоћа, боља манипулација влаге, а неки су параметри подигнути и до 100 посто у односу на тренутне тканине.
"Побољшано је својство "no melt, no drop" (не топи се и не капље) што значи да се тканина приликом експозиције пламену карбонизира, чиме се умањује потенцијална разина опеклина. Ново влакно нуди и шири спектар ткања, омогућавајући конструкцију изузетно издржљивих тканина за разне климатске услове. Знатно је побољшана и удобност, што за оперативца у најтежим условима сматрамо великим бенефитом".

Дизајн надахнут хрватском географијом

Тканина је јединствена и дизајном, а прве шаре израђене су за Министарство обране Републике Хрватске.
"Дословно све елементе шаре смо направили од стилизованих просека контура хрватске вегетације, ораница и кора дрвећа, код дизајна, као елементе такође смо користили контуре острва хрватског архипелага и традиционално контуру Републике што је велики психолошко-мотивацијски фактор крајњег корисника. Осим удобности тканине и функционалне шаре, таква прича и израда шаре постиже психолошки ефекат у више аспеката попут мотивације и сигурности док војник на себи носи униформу израђену од делова територија сопствене земље".
Директор ове компаније која тренутно запошљава 340 радника, Давор Саболић, каже да се цела прича базирала на примарном развоју у којем се сваки корак подузимао постепено и анализирао пре него што се кренуло даље. Тренутно се у вези нових материјала занима више европских земаља.
- Проблем је био тај што у пракси немате дефинисане процедуре како стварно развити добру шару и ту смо темељем искуства и иновативности наших радника успели постићи добар баланс који је резултирао коначним производом ТРИ-ПАТ шаром - каже Саболић.

Међународно тржиште

У плану компаније је значајнији искорак на међународном тржишту, односно позиционирање Чатекса као лидера у производњи тканине за специјалне намене.
- Војни програм је тренутно главни фокус, а осим њега развијамо и даље наш програм за кућу, медицински програм као и програм одеће која штити од временских неприлика. Тренутно смо и у новом инвестиционом циклусу где ћемо у наредних пет година инвестирати око четири до пет милиона евраа у модернизацију постројења - истиче Саболић.
Хрватска војна индустрија годишње расте 20 посто, а осим оружја велик део те индустрије чини и остала опрема, попут кожне галантерије или кацига новије генерације које производи компанија Шестан-Буш које како каже војни аналитичар Марко Ћустић, пружају најбољу заштиту на фронту и тражене су у свету.
Чатексово постигнуће, каже Ћустић, представља допринос тој грани хрватске војне индустрије и прилику за Чатекс јер се униформе, поготово оне које се користе у борбеним условима, стално мењају с новим захтевима који се на фронту јављају - тренутно САД замењује своју познату униформу с дигиталним обликом новом униформом која задовољава нове стандарде.
- Више није битно сакрити војника само у видљивом делу спектра, него је битно сакрити га и у инфрацрвеном и у другим деловима спектра јер се данас бојишта посматрају електронским уређајима који виде ван онога што само око види. Тако да је то дефинитивно нешто у чему су сада све војске света или имају нове униформе које сад прилагођавају томе или су у процесу замене, увођења или траже нова решења која могу задовољити тај нови захтев - каже Ћустић. Погледајте ОВДЕ како су руски тенкови доспели на сиријско - ирачку границу. Извор: Ал Џазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако су Хрвати направили параду поводом 20 година од злочиначке акције "Олуја":
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА