Најновије

ДАЧИЋ: Европска унија се данас суочава са кризом идентитета

У Београду се данас одржава конференција у оквиру иницијативе "Београдски стратешки дијалог" на тему "Нова међународна реалност - Изазови и перспективе", коју је отворио вршилац дужности премијера и министар спољних послова Ивица Дачић, поручивши да за Србију и регион посебан изазов представља политика проширења ЕУ и последице и неизвесности које то доноси.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Европска унија се данас суочава са кризом идентитета и преиспитивањем сврхе свога постојања, навео је Дачић истакавши да је Србија свесна свих тих бројних изазова, као и потребе да се на нивоу ЕУ спроведе низ реформи, али сматрамо да је очување кредибилне политике проширења, засноване на јасним и уједначеним критеријумима, кључно како за регион коме географски припадамо, тако и за целокупну Европу.
Подсетио је да је у Глобалној стратегији безбедности Европске уније, представљеној у јуну прошле године, јасно наведено да је политика проширења стратешко улагање у безбедност и просперитет Европе, што нам, како је рекао, пружа уверавање да је и Унија свесна значаја своје најуспешније политике, која би требало да допринесе стабилности и напретку и нашег региона и читаве Европске уније.
"Међутим, без обзира шта ће се десити у будућности, остаће чињеница да модел Европске уније представља највише достигнути степен интеграције у модерној политичкој историји, којим је омогућено дуготрајно помирење европских народа и земаља различитог политичког, безбедносног и културолошког наслеђа", навео је шеф српске дипломатије.
Дачић је казао да је створен одржив економски и социјални систем који обезбеђује висок стандард живота за грађане.
"Европска унија је у значајној мери постала глобални пример сарадње и интеграције којим се превазилазе кризе и обезбеђује мир и стабилност. Због тога, Србија и даље дефинише пуноправно чланство у Европска унија као стратешки национални циљ. Оно није само по себи циљ, већ европску интеграцију видимо првенствено као инструмент спровођења реформи и модернизације у свим областима друштва и државе, као и пут за обезбеђење одрживог и трајног мира, безбедности и поверења у региону", навео је.
Министар је указао и да су предузети храбри политички и економски кораци у Србији су препознати у Европској унији, али сигуран сам да ми, по том питању, а и Европска унија, можемо и треба да радимо боље.
Саставни део европског процеса Србије, према његовим речима, је и унапређење регионалне сарадње како на билатералном, тако и на мултилатералном нивоу. "Желимо искрено и конструктивно да разговарамо о свим отвореним питањима и заједнички са суседима проналазимо решења која ће бити трајна и одржива", истакао је.
Србија се, поручио је, залаже за дијалог који ће нас усмерити ка креирању бољег политичког и економског амбијента у региону, а све у циљу обезбеђивања мира, стабилности и просперитета за све наше грађане.
Навео је и да Србија остварује политичку стабилност и жели да на тој основи гради своју економију, привлачи стране инвестиције, надокнади време које је изгубљено и допринесе стабилности региона.
"Напредак сваког од нас у региону треба да буде подстицај осталима, а не ограничавајући фактор", казао је Дачић.
Указао је да заједно са својим партнерима у региону, Србија снажно јача инфраструктурну мрежу читавог западног Балкана, у највећој мери доприноси саобраћајном, енергетском, економском повезивању, унапређењу сарадње младих, а све у циљу јачања унутрашњих капацитета, па тиме и приближавања овог дела Европе тековинама Европске уније.
"У својим настојањима Београд добија континуирану подршку у међународној заједници, коју ће, надам се, пратити и снажнија подршка у европским интеграцијама", навео је.
Дачић је истакао да гловални безбедносни изазови не могу да заобиђу наш регион, тако да на њих морамо проналазити заједнички одговор у међусобној сарадњи, свесни да су ти изазови недељиви и нико сам са њима не може да се избори.
Србија ће, казао је, наставити да подржава европске аспирације својих суседа и да спроводи политику војне неутралности штитећи и промовишући своје националне интересе. "Таква политика омогућава јој да развија сарадњу и гради односе поверења са свим кључним међународним факторима", навео је Дачић и додао да је Србија доказала и доказује да је кредибилан и поуздан партнер.
Поручио је и да је наша земља чврсто опредељена да у сарадњи са партнерима у свету да допринос у сузбијању претњи на регионалном, европском и глобалном нивоу.
Сва обећања Ане Брнабић можете прочитати ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Србија неће променити однос према Русији
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА