Најновије

ФАРМАЦЕУТСКИ ЛОБИ О ВАКЦИНАМА: "Нежељени ефекти су пролазни, они озбиљни су 1:1.000.000, а што се тиче аутизма..." (ВИДЕО)

Неприхватљиво је и неразумно да се у данашње време доводи у питање највеће откриће у хуманој медицини, о значају вакцине и индикацијама дискутују људи који нису стручни и на основу информација путем интернета, каже инфектолог проф. др Драган Делић.

Драган Делић и Вера Козарски (фото: Н1 принтскрин/Правда)

Како каже доктор Делић о вакцинама могу и треба да расправљају педијатри, имунолози, инфектолози и неко ко разуме тај проблем. Сматра да је прескакање вакцинације неодговорно и према детету и према целом друштву.
"Ајде да се деца не вакцинишу, шта ће се десити... Када имате 30 - 40 одсто невакцинисаних имаћете епидемију. Један болесник с морбилама је заразан пет дана пре појаве богиња, што значи да ће од 100 особа изложених морбиле добити њих 95. Рецимо, од једне особе 15 особа ће добити морбиле. Инфекција доводи до нарушавања одбрамбеног система домаћина. Компликације су веома честе, ако је дошло до компликација на мозгу, 30 одсто деце је умрло од енцефалитиса. Богиње јесту доброћудне у суштини, али у једном проценту дају тешке форме с последицама и смртним исходом", каже Делић.
Делић каже да када се доноси одлука да ли да се вакцинише дете, није питање само родитеља, јер, како каже, не живимо на пустом острву.
"Може дете другом детету да пренесе инфекцију, а оно може да буде слабије. Имали смо смртне исходе због грипа, упале плућа. Не одговарамо само за здравље свог детета, већ и осталих".
"Сви нежељени ефекти су пролазног карактера, нема системских озбиљних стања код хепатитис б вакцине. Ми дан данас имамо људе са акутним оштећењем јетре, то је неприхватљиво, да имате вакцину која је јефтина и доступна, а људи нам умиру", рекао је Делић.
Докторка Вера Козарски са Института Торлак истиче да гарантује за све вакцине које се производе у овом институту и каже да све што је колективни имунитет овог простора заснива се на вакцинама са Торлака.
"Озбиљне нежељене реакције су крајње ретке, један на милион случајева. Када се епидемиолошки ствари претресу, увек се дође до тога да је најчешће реч до индивидуалне реакције организма", каже докторка Козарски.
Она каже да је Торлаку тешко да у својим капацитетима испрати фармацеутске куће које подижу производне захтеве и сматра да држава треба да заштити свог произвођача.
Доктор Делић сматра да сваки лекар мора да саслуша пацијента и да је лекарима потребно више стрпљења.
"Изгубило се поверење између лекара и пацијената и ми смо криви за то, али и средства информисања сносе одговорност. Ми хоћемо да спречимо болест, ту ступају лекови на сцену, сваки лек је дао неко оштећење, немате супстанцу коју уносите у организам а да је 100 одсто безбедна, ни храна није безбедна, ни вода. Вакцина носи ризик, али је спасила милионе живота и неопходна је у наредном периоду".
Он наводи да не постоји ниједан званично прихвачен рад који говори о повезаности ММР вакцине и аутизма.
"Манифестације аутизма се јављају у првој, другој години живота и то је време када се вакцине дају, не можете да препознате аутизам код бебе. Промене су много раније, аутизам као болест може да се препозна када дете треба да проговори, када треба неку социјалну компоненту да покаже. Немате ниједан званичан прихваћен рад који показује повезаност, а имате десетине радова који говоре да не постоји повезаност. Ја као лекар морам да верујем тим радовима који говоре да нема повезаности. Ако се појави добар рад који каже да има, онда ћемо сести да размислимо о томе", сматра Делић.
"То су појаве које су временски подударне али не узрочно последичне и то је доказано. Колега који је то лансирао је остао без дозволе и не може да се бави својим послом", додаје докторка Козарски. Доктор Даница Грујичић је уверена да нема силе која ће спречити тужбу грађана против НАТО, опширније ОВДЕ. Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА