Најновије

ВУЧИЋ ДРХТИ ЗБОГ ОВОГА: Транскрипти разговора Веље Невоље са врхом

Двадесетак припадника криминалне групе Вељка Беливука од 4. фебруара налази се иза решетака. Притвор им је, средином марта, продужен за још месец дана због сумње да су извршили серију отмица и убистава, као и друга најтежа кривична дела. Александар Вучић и његови најближи сарадници преко режимских медија оптужују Беливука за стравичне злочине, али истрага тапка у месту. Нема доказа и сведока, који би потврдили наводе из унапред припремљене оптужнице. Магазин Таблоид ексклузивно објављује детаље из истраге коју води Тужилаштво за организовани криминал. Како сада стоје ствари, ако не буде значајних помака у истрази, предмет КТИ 4-21 претвориће се у потпуни фијаско. Породице жртава неће дочекати правду, Беливук и његови ортаци биће ослобођени, а власт ће наставити да сарађује с тим и осталим криминалним клановима.

Илустрација (Фото: predsednik.rs/ Јутјуб)

Против групе Вељка Беливука воде се две истраге. Јавно, за потребе политичког маркетинга, истрагу воде највиши представници власти. Александар Вучић је на телевизији показао фотографије раскомаданих тела, које су нађене, наводно, у телефонима одузетим ухапшеним припадницима екипе Веље Невоље. Министар полиције Александар Вулин тврди да је „та банда извршила најстравичније злочине“. Премијерка Ана Брнабић истиче да се „сваког дана откривају нови језиви докази“. Даље од телевизијских камера, Тужилаштво за организовани криминал води истрагу чији резултати, засад, не потврђују наводе политичара.

У списима предмета КТИ 4-21, које ексклузивно објављује Магазин Таблоид, нема доказа, признања осумњичених или изјава сведока које би несумњиво потврдиле одговорност Беливукове групе за извршене злочине.

Министарство унутрашњих послова је 5. фебруара поднело кривичну пријаву против Вељка Беливука због постојања основа сумње да је извршио кривично дело Удруживање ради вршења кривичних дела из члана 346 Кривичног законика. У Извештају, од 1. марта 2021. године, МУП је Тужилаштву за организовани криминал проследио допуну кривичне пријаве КУ 48/21 против Беливука и Марка Миљковића, који су оформили организовану криминалну групу, чији су чланови Владе Георгијев, Милош Будимир, Марко Будимир, Александар Вучељић, Владе Драганић, Немања Лакићевић, Милован Тадић, Никола Спасојевић, Дејан Тешић, Филип Ивановски, Небојша Јанковић, Жељко Коџић, Слађана Секулић, Борис Карапанџић, Никола Стефановић, Срђан Лалић, Немања Ђурић, Владимир Грек, Вук Вучинић и Марко Андрић.

У Извештају се наводи: „Постоји основана сумња да су дана 09.12.2020. године, Вељко Беливук са припадницима његове ОКГ извршили кривично дело Тешко убиство из члана 114. КЗ, на тај начин што су наведеног дана, у београдском насељу Ритопек, лишили живота Милана Љепоју, званог Манце. Поред осумњиченог Беливука, у извршењу кривичног дела су учествовали чланови ОКГ Марко Миљковић, Небојша Јанковић, Владе Драганић, Дејан Тешић и Срђан Лалић. Постоји основана сумња да је осумњичени Беливук организовао и припремио ликвидацију Милана Љепоје на тај начин што је заједно са поменутим лицима, дана 08.12.2020. године у вечерњим часовима боравио у кући у Ритопеку, на адреси Ливадице број 3, општина Гроцка, где су извршили припремне радње за убиство именованог. Након наведеног дана 09.12.2020. године у јутарњим часовима у непосредној близини паркинга саобраћајног предузећа Ласта АД, Љепоја ја остварио сусрет са Дејаном Тешићем, након чега су се ПМВ марке ВW Пасат, регистарских ознака БГ 1090 АР, којим је управљао Дејан Тешић одвезли до куће у Ритопек. По доласку у наведену кућу, Љепоја је од стране Беливука, Миљковића, Тешића, Јанковића, Драганића и Лалића лишен живота. Учешће осумњичених у убиству Љепоје се доказује применом посебне доказне радње Тајно праћење и снимање према Вељку Беливуку и Марку Миљковићу, по ком основу је дана 08.12.2020. и 09.12.2020. године евидентиран улазак више путничких моторних возила у двориште куће у Ритопеку, који су у претходном периоду, као и наведене вечери, користили Вељко Беливук и чланови његове ОКГ.“

У Извештају су детаљно описана дешавања пред кућом у Ритопеку, забележена камерама оперативаца Службе за борбу против организованог криминала. Ти снимци су емитовани и на Телевизији Пинк. Увидом у снимке безбедносних камера разних приватних предузећа откривено је да се Љепоја у 8,51 сати срео са Тешићем, који га је својим Пасатом довезао у Ритопек.

„На базној станици где се налази кућа у Ритопеку регистровани су мобилни телефони чији су корисници чланови ОКГ Вељка Беливука, што додатно указује да су поменути наведених дана боравили у наведеној кући приликом припреме, као и извршења кривичног дела, С тим у вези, регистрован је телефонски број 882350853542680, чији је корисник Беливук, телефонски број 882350853542708 чији је корисник Марко Миљковић и телефонски број 882350853000452 чији је корисник Срђан Лалић. Такође, регистрован је и телефонски број 3197029168631 чији је корисник био Милан Љепоја звани Манце. (…) Осим наведеног, указујемо да је вештачењем доказано присуство ДНК трагова у кући у Ритопеку Милана Љепоје, као и Вељка Беливука и Срђана Лалића“, закључује се у Извештају МУП-а, у коме се истиче да „извршење убиства Љепоје од стране осумњичених произилази из низа пресретнутих разговора Марка Андрића, званог Кузман“.

Приложен је транскрипт прислушкиваног разговора Марка Андрића, његове „емотивне везе“ Марије Стојиљковић, зване Мака, и Душана Манчића, званог Цвики, који је снимљен 18. новембра 2020. године, од 19,51 до 20,05 часова.

Марија Стојиљковић: С Вељом да причаш?

Марко Андрић: Да.

Марија Стојиљковић: Шта?

Марко Андрић: Распитују се за мене.

Марија Стојиљковић: Ко?

Марко Андрић: Одавде, ови Пинк Пантери, само сам то морао да ти… Ово ником не смеш да причаш. Мора се изнајми стан.

Марија Стојиљковић: Да видим.

Марко Андрић: Слушај.

Марија Стојиљковић: Прочитај ми.

Марко Андрић:Јеси жив брате, слао сам ти знакове али никако да видиш. Ја кажем – јесам, јесам, багује ми телефон већ два дана… (Беливук му одговара) Није ништа алармантно превише али морам да ти пренесем да будеш упознат само не смеш да шириш даље. Она сиса, Манце из Ниша, јел га виђаш? Као главни Пинк Пантер. Ја кажем – аха, не виђам га. И ја кажем – нећу да ширим, без бриге, брате, само реци, ту сам! Добро, пошто се распитује за тебе. Дошао је на генијалну идеју да ће он да буде главни у Ниш и окупља неке момке пичкетине и једна од тих пичака ми се пренела да се распитује за тебе. Да ви држите доле Ниш, али да сте све најгоре и да ће он све да вас се реши и онда он преузима град. Не могу да установим да ли је то повезано само са Нишем или и са Црногорцима, али много једе говна. Па да видимо шта ћемо са њиме, где да га одеремо, па нека скупља кога хоће али на оном свету! И ја му кажем – брате, види овако, ја не знам ни како он изгледа, а повезан је вероватно са Црногорцима, нема са чиме другим. (…) Припази се и ти мало док не видим како да га одерем! Смрад, дебил који је у четрдесет година истриповао да буде кримос! Ја му напишем – Па он је са овим Пинк Пантерима из Ниша, они овде све држе буквално. Хвала ти на информацију, припазићу се свакако, али да знаш да задњих година живи на Дедињу у Београду са женом, а овде у Нишу има јаку екипу, наравно у финансијском смислу, овако је ко бачени курац. Он ми напише – Долази, па да шаљемо некога, да не размишљамо. Чим он то тако најављује, говори о његовој озбиљности, али сам морао да ти јавим, да бар обратиш пажњу. Ја сам написао – Знам, брате мој, сигуран сам да нас Бог спрема за оне тренутке и да ћемо победити, ајде видећу да се већ сад распитам о њему, али не знам овде колико могу да верујем људима, свакако ћу да обратим пажњу и да му испратим кретање, па ти јављам чим будем имао неку информацију. Брате, Бог нас чува од кад смо се родили, није нас чувао да нас неки крадљивци злата убију, сигуран сам.

Пресретнут је и разговор из 20. децембра 2020. године , у коме је Марко Андрић препричао Марији Стојиљковић и Душану Манчићу утиске са састанка са члановима криминалне групе Милана Љепоје.

Марко Андрић: Узео сам Вељину поруку и укључили смо да се снима.

Марија Стојиљковић: Надрогирани дечко се налази са убицом.

Марко Андрић: Ко је, бре, убица? Бежи, бре…

Марија Стојиљковић: Мајко мила…

Марко Андрић: Брате, он се усрао, тресе се све, сузе му очи, овом Дулету, не може да састави реченицу брате…

Душан Манчић: А јел сам био?

Марко Андрић: Сам.

Душан Манчић: Нешто сумњиво јеси видео?

Марко Андрић: Ма јок, бре.

Марија Стојиљковић: Ма, он не зна где се он налази, а камоли они.

Марко Андрић: Он ми каже – брате ја би волео искрено да разговарамо, на шта му ја кажем – брате, ово ти је порука од мене и Веље. Да ли, брате, ми тебе угрожавамо на било који начин, да ли ти се мешамо у било који посао, теби и вама? Да ли вас ми, брате, на било који начин угрожавамо или имате било коју опасност од нас. Пошто је одговор на све то не, замолио бих тебе и све вас да гледате ваша посла и да се не мешате у ствари које вас се не тичу. Постојала је прича, брате, од одређене особе да си ти требао да наместиш мене и друга преко ове девојке, ти знаш која је, чак и да није све то истина, ми ти то све опраштамо зато што нико од вас не зна у шта се упушта док не буде касно. Што се нас тиче нема никакве опасности за тебе и твоје другаре, то хоћемо да знате, а ако неко хоће рат, ми ћемо то да прихватимо, јер другачије не умемо и не желимо. На шта ми је он рекао као – брате, ја бих волео да си ти само искрен према нама. Брате, ја ћу да ти кажем искрено. Питао ме овај Манце за то, али ја нисам био за то, нисам пристао, то може да се провери, зато што ја имам везу и ја знам ко су они. Брате, тешко ми је, најбољи друг ми је био, али нико није оправдавао то што је он урадио.

Душан Манчић: Убијен дефинитивно, а?

Марко Андрић: Да, брате, дефинитивно.

Марија Стојиљковић: Видиш ли ти како си миран бре, ти бре још ничега ниси свестан… (…)

Душан Манчић: Јеси ли му показао све поруке од Веље?

Марко Андрић: Не, не… Рекао ми Веља да могу слободно да покажем поруке, рекао – ево, погледај да не мислиш да нешто… Он ми каже – брате, свака му част, алал му вера, какав дечко, не знам шта друго да кажем, одушевио ме и ти си ме одушевио.

Само у пресретнутим разговорима Марка Андрића изнете су посредне, али какве-такве, информације о убиству Милана Љепоје. Остали тајно снимљени разговори, бар они који су до сада обухваћени истрагом, потпуно су бескорисни. У предмету КТИ 4-21 налазе се два транскрипта пресретнутих разговора Вељка Беливука с његовом супругом Бојаном. У њима се не помињу никакве криминалне активности.

Марко Миљковић је снимљен 12. јануара 2021. године, док је, у хотелу “Црни врх” на Дивчибарама, говорио сам са собом. У “Фајлу 174” забележена је напомена да је “могуће да снима гласовну поруку”.

“Ау, брате, који су то јадишићи, сисе мале оне… То њему сам замерио оно од кад се нешто мрштио, ово-оно, и дође са Шарцем онда кад сам им узео ауто, кад су морали да врате оно што су узели оном дрвосечи мученику и тад га нисам налупао јер сам рекао да нећу да их дирам да врате ауто, а и тад сам хтео да га развалим, сиса мала, него ајде… ко њега, брате, на њега мисли… Налетеће исто, ето ко што је он налетео њему… налетеће…” – наводи се у том транскрипту, уз додатак да је Марко Миљковић још рекао: “Како су безобразни, само изда да узму паре, боли га курац, а све може да цури… И да што… као… јебе му се… џукеле…”

И остали припадници Беливукове групе, који су били под мерама, бавили су се стварима које немају везе са делима због којих је против њих поднета кривична пријава. Борис Карапанџић је један од истакнутијих чланова те ОКГ, а пажњу јавности је привукао 2018. године, кад је виђен у друштву Данила Вучића на фудбалским утакмицама Светског првенства у Русији. У списима предмета КТИ 4-21 налази се неколико преписа прислушкиваних разговора Карапанџића из којих се може закључити да се бавио организовањем писања транспарената и провокацијама навијача Црвене звезде на интернету. То доказује разговор, који је Карапанџић водио 6. јануара ове године с непознатим мушкарцем.

Карапанџић: Треба ми, брате, једна услуга, мислим сутра најкасније морам да скинем неке снимке, нешто, са телевизије. Била нека емисија на Н1.

НМ: Аха.

Карапанџић: Инсајдер је био, знаш за то.

НМ: Аха, аха…

Карапанџић: Било је нешто у вези Цигана, знаш и сад треба из те емисије да направимо пар клипова. Нећемо сутра, али прекосутра да их рокамо, разумеш, јако.

НМ: Да, да, да.

Карапанџић: Па ми треба помоћ ту око тога, зато што ја немам кабловску кући, немам где да скинем то, ништа, а не знам кога, једино ти и Сликар, то као, с ким сам оно ближи.

НМ: Сад ћу да погледам на нету. Они су вероватно окачили то на нет, исто на каналу.

Карапанџић: Знаш шта је поента? Поента је да нађемо, онај Ђука, што је био са маском у скупштини, знаш. Он је ваљда био у тој емисији нешто, био и Марко ваљда, она Ирена треба да се избацује. Углавном, кад будеш одгледао ту емисију, види ако можеш до вечерас, небитно које доба, ти сад имаш у глави шта да поскидамо све. Нисам ни ја одгледао, (…) Види ти, па ми куцај, углавном треба да направимо што више клипова и слика, и сутра ћемо да рокамо најаве за прекосутра. Написаћу ти ја који текст иде, пошто сам причао са… знаш и сам, небитно, па да јој то направимо све како треба.

За истрагу, бескорисна је и већина изјава, које су припадници Беливукове групе дали на саслушању дан после притварања.

У присуству свог изабраног адвоката Дејана Лазаревића, Вељко Беливук је саслушан 6. фебруара 2021. Заменик тужиоца за организовани криминал Зоран Бабић почео је саслушање у 1,45 сати. Беливук је дао генералије, рекао да је разумео шта му се ставља на терет, као и поуке и упозорења, али одбио је да одговара на питања: “Укратко, нисам извршио ни једно кривично дело које ми се ставља на терет и по савету адвоката бранићу се ћутањем до даљњег и то је све што бих имао да вам кажем.”

И Марко Миљковић, чији адвокат је Никола Ристовић, изјаснио се да није крив и да ће се бранити ћутањем. Беливук и Миљковић су одбили да присуствују отварању њихових мобилних телефона, који су им одузети.

Беливуков клан је осумњичен да је убио или отео 11 људи. За неке од њих је утврђено где су се налазили непосредно пре нестанка, тела неких од њих су идентификована на фотографијама, које су узете из телефона осумњичених. На том списку се налазе Горан Величковић, Милан Љепоја, Здравко Радојевић, Лазар Вукићевић, Јово Кецман, Горан Михајловић, Филип Марјановић, Вукашин Гошовић, Љубомир Лаиновић, Страхиња Марковић и Александар Глигоријевић. За њихове отмице и убиства осумњичена су 22 припадника групе Вељка Беливука. Поред тих кривичних дела, на терет им се ставља неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, неовлашћења производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материјала и прање новца.

Кривична пријава није индивидуализовала и не наводи посебно дело за које сматра одговорним сваког појединачно, већ су осумњичени паушално, сви за све. На то су указивали и адвокати осумњичених, који истичу да такви поступци нису у складу са законом.

У жалби Слађане Секулић истакнуто је да, управо из тих разлога, не постоје основе за одређивање притвора: “Секулић живи у Лозници, са двоје малолетне деце, у сталном је радном односу, има редовна примања, породична је жена, мајка двоје малолетне деце старости 10 и 11 година, која иду у школу, те не постоји ниједан разлог који би указао да би се Слађана Секулић боравком на слободи крила или дала у бекство и постала недоступна органима Републике Србије. Надаље, не постоји ниједна особита околност која указује на то да ће Слађана Секулић уништити, сакрити или изменити доказе или трагове кривичног дела и да ће на тај начин ометати истрагу и прикупљање доказа у овом кривичном поступку. Она није осуђивана, никад није имала проблема са законом…” Притвор је, ипак, продужен свим припадницима Беливукове групе.

Тужилаштво за организовани криминал је истрагу ограничило на период “од почетка 2019. године, па до лишења слободе 4. фебруара 2021. године”. Таква одлука је донета у интересу Александра Вучића, како би се сакрила Беливукова веза с њим и члановима његове породице. Међутим, то није могуће. Ма колико заменици тужиоца Саша Иванић и Зоран Бабић усмеравали истрагу што даље од Вучића, има сувише трагова, који не могу да се сакрију.

Немачка уцењена од Америке пала на колена? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: predragpopovic.wordpress.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА