Најновије

ЏАБА ИМ ЕУ ЧЛАНСТВО: Србија потукла Хрватску - Загреб подвио реп!

Министарство пољопривреде Хрватске изменило је Правилник о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима и смањило накнаду са 2.000 на 90 куна, односно са 270 на 12 евра. "Царински рат" земаља региона са Хрватском је завршен, каже министар трговине Расим Љајић и истиче да се висина тих такса враћа на старо.

Загреб (Фото: Pixabay)

До промене правилника дошло је након жестоких реакција суседних земаља погођених новим хрватским мерама, због чега је премијер Андреј Пленковић наложио измену тих прописа, јавља ХРТ.
Измена се односи на накнаду за контролу усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима, те износи 90 куна (око 12 евра) за сваку поједину врсту воћа и поврћа у оквиру једне контроле које спроводе пољопривредна и фитосанитарна инспекција.
Правилник ће бити објављен у петак, 11. августа, у Народним новинама.
"Са суседним државама је договорено да од петка нема трговинских блокада на границама", наводи се у саопштењу Министарства пољопривреде.
Министар трговине Србије Расим Љајић потврдио је да ће се и убудуће таксе за надзор воћа и поврћа плаћати 90 куна, по старом правилнику, истичући да је "царински рат" земаља региона са Хрватском завршен. Навео је да се чуо са хрватским министром Томиславом Толушићем, који га је обавестио о враћању висина такса на старо.
"То је за нас задовољавајуће решење, али нема места тријумфализму, нити томе да неко проглашава победу и пораз", рекао је министар трговине новинарима.
Истакао је да је једино важно да се обезбеди слободан проток робе и да се уклоне баријере.
"То је у интересу наших економија и привреда, али и добросуседских односа у читавом региону", каже Љајић.
На питање шта ће бити са пољопривредницима који су по новим таксама већ радили и да ли ће држава тражити да им се врати новац, Љајић каже да једино они сами могу то да ураде.
"Ми као држава не можемо да тражимо, али они могу да траже редовне судске поступке уколико сматрају да су оштећени", рекао је Љајић и додао да је држава већ учинила шта је могла и сматра да је то довољно.
"Најважније је да се проблем реши, да људи могу да тргују, путују и продају своју робу и у једном и у другом правцу и ја се надам да ће ово бити последња ванцаринска баријера", закључио је Љајић.
Хрватска је раније проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници ако долази из трећих земаља, у које се убраја и Србија.
Уместо дотадашњих 90 куна, одређене су 22 пута веће таксе, које су износиле око 270 евра. Мера се односила на 168 земаља, али су њоме највише погођене државе региона.
Влада Србије је Хрватској упутила ноту, а Царина Србије је појачала мере контроле и надзора над робом биљног и животињског порекла чије је порекло или земља отпреме Хрватска.
У међувремену, министри БиХ, Црне Горе, Македоније и Србије затражили су од Европске комисије да хитно реагује против хрватских мера, после чега је премијер Андреј Пленковић наложио министру Томиславу Толушићу да већ ове недеље пронађе решење које ће отклонити проблем са суседним земљама. Прочитајте ОВДЕ шта је Обрадовић поручио Вучићу!
Извор: ХРТ / Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

БОНУС ВИДЕО

Ево шта Мирољуб Петровић прича о ЕУ:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА